Evident, toti producatorii de placi video care se respecta au scos pe piata cel putin o varianta de GTX 950. Asus au venit la inaintare cu a lor bufnita si astfel au lansat Strix GTX 950, o placa video foarte asemanatoare cu cea de la MSI pe care am testat-o pentru articolul de lansare al acestui GPU.

Este asemanatoare strict prin prisma dimensiunilor, pentru ca bineinteles fiecare producator foloseste componente diferite, nu copiaza totul, asa pe fata, unul de la altul.

Asus Strix GTX 950 pare foarte interesanta inca de la prima vedere, caci seamana izbitor de tare cu GTX 960-ul lor pe care l-am testat cand s-a lansat acel GPU. De asmenea, vine si cu toate caracteristicile acestei serii si asta inseamna ca avem si acel cooler care se opreste atunci cand GPU-ul leneveste si nu produce caldura.

Dar revenind, trebuie sa stabilim intai cat de diferite sunt cifrele comparativ cu acel model de GTX 950 de la MSI pe care l-am testat pentru articolul de lansare al lui GM206 „ciung”. Hai sa aruncam o privire asupra specificatiilor si apoi sa decidem ce si cum testam.

Asus Strix GeForce GTX 950 review

 

Specificatii

Bineinteles, Asus ofera acest model overclocked direct din fabrica. Mai jos aveti frecventele la care functioneaza.

Nvidia GeForce GTX 950 MSI GTX 950 Gamng 2G Asus Strix GTX 950 Nvidia GeForce GTX 960
Arhitectura Maxwell
CUDA Cores 768
1024
Frecventa de baza 1024 MHz 1127 MHz 1165 MHz 1127 MHz
Frecventa Boost 1188 MHz 1317 MHz 1355 MHz 1178 MHz
Data rate memorii 6.6 Gbps
7.01 Gbps
Magistrala memorie 128 biti
128 biti
Conectori alimentare 1x 6 pini
1x 6 pini
TDP 90 W >90 W >90 W 120 W
Iesiri video 1x DL-DVI
1x HDMI 2.0
3x DisplayPort 1.2
2x DL-DVI
1x HDMI 2.0
3x DisplayPort 1.2

Spre diferenta de modelul de la MSI pe care l-am testat acum cateva zile, Strix 950 aduce frecvente mai mari out of the box. Frecventa de baza este crescuta cu 38 MHz, iar cea de boost tot cu 38 MHz pentru ca offset-ul este acelasi. Evident, fiind o placa video rece, vom vedea ca frecventa reala la care functioneaza atunci cand este in load este de fapt si mai mare.

Diferenta dintre cele doua este mica, se vede clar, totusi, fata de frecventele de referinta specificate de catre Nvidia, diferenta este chiar mare. Stiu ca pare imposibil ca vreun producator de placi video sa se conformeze si sa foloseasca acele frecvente atat de mici, insa, daca pui un cooler de dimensiuni reduse pe acest GPU este posibil sa nu il raceasca asa de bine cum o face acest cooler oversized cu doua ventilatoare.

Va spuneam ca seamana izbitor de tare cu acest GTX 960 tot de la Asus. Ei bine, doar seamana. In realitate este cu totul alta mancare de peste. Acel GTX 960 are un sistem de racire cu 4 heatpipe-uri din care doar 2 ating pastila GPU-ului. Acest lucru este caracteristic sistemului de racire DirectCU de la Asus. Si ultima diferenta vizibila, fara a da jos toata carapacea, este lungimea PCB-ul. Modelul cu GTX 960 are un PCB Scurt, iar cel cu GTX 950 are un PCB lung. Nu va ganditi ca ar fi vorba de un circuit de alimentare mai complex. Pur si simplu asa le-a fost mai convenabil sa il faca. Placa este oricum in mare parte neacoperita cu rezistente, condensatori, bobine sau alte piese care in general ar manca tot spatiul pe un PCB.

Asus Strix GeForce GTX 950 review

 

Galerie foto

 

Platforma de test

Nu avea niciun rost sa folosim alta platforma de teste. Daca cumva e nevoie de vreo comparatie cu rezultatele dintr-un review recent, acest lucru se poate face foarte simplu daca platforma de test este mentinuta

 Placa de baza: Gigabyte Z97X Gaming G1
 Procesor: Intel Core i7 4790K @ 4,4 GHz
 Cooler: Noctua NH-D15
 Memorie RAM: 2×4 GB DDR3 Kingston HyperX Savage @2400 MHz
 Stocare: Kingston HyperX Savage 240GB + 480GB
 Sursa: Enermax Platimax 1500W
 Placi video: Asus Strix GTX 950
 Driveri video:  355.65
 Display: Dell UP2414Q

 

 

Temperatura

La fel ca si in cazurile precedente, temperatura ambientala am incercat sa o mentinem la acelasi nivel, adica ~30°C. Este important ca toate placile video sa le testam in jurul acestei valori pentru a le putea compara ulterior.

Load cu ventilatorul setat pe auto

Asus Strix GeForce GTX 950 review

Temperatura de 64°C este una foarte buna mai ales in cazul placilor video overlcocked din fabrica. Aceasta valoare pare sa fie un fel de limita pe care si-o impun singuri producatorii de placi video.

 

Load cu ventilatorul setat la 100%

Asus Strix GeForce GTX 950 review

In acest caz observam ca temperatura scade foarte mult. Asta inseamna ca sistemul de racire este eficient.

 

Comparativ cu alte placi video

temps 950 asus

Ma asteptam ca Strix 950 sa fie mai fierbinte decat Strix 960. Pana la urma diferenta dintre cele doua sisteme de racire o face dimensiunea heatpipe-urilor care ating GPU-ul. In cazul lui GTX 960 este vorba de unele destul de groase.

 

Overlocking

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa descoperim care este frecventa maxima pe care o poate atinge GPU-ului. Apoi, am crescut trepat si frecventa de functionare a memoriilor.

Primul pas a fost fara modificarea voltajului si folosind populara aplicatie MSI Afterburner.

oc gpu mem

Cand am overclock-at modelul de la MSI, frecventa maxima a GPU-ului a fost de 1549 MHz. Strix 950 nu a atins aceasi frecventa, insa nici nu este departe.

 

Al doilea pas a venit din intamplare. In timp ce impachetam placa video mi-am adus aminte de GPU Tweak II si de faptul ca in general Asus includea suport pentru modificarea voltajului. Nu puteam sa nu incerc. Trebuia sa vad ce se intampla atunci cand cresti voltajul. Rezultatul mai jos. Este outstanding.

Asus Strix GeForce GTX 950 review

Am reusit sa cresc frecventa cu 3MHz in plus. Este absolut fabulos. De fapt modificarea voltajului nu se intampla, chiar daca muti acel slider in alta directie. Evident, acest lucru probabil ca va fi modificat in viitor. Dar deocamdata nu functioneaza.

 

Concluzii

Pai cum bro, fara teste de performanta?!?! Da! Fara teste de performanta. Este de prisos sa rulez toata suita de teste pe o placa a carei frecventa este cu 38 MHz mai mare. Adica ce?! Te astepti sa aduca 100 fps in plus? Nu se va intampla asta nici in cel mai erotic vis al producatorilor de pastile de siliciu. In schimb iti zic 100% ca am fi vazut 1-2 fps-uri diferenta intre acest model si MSI.

Iar teste cu placa overclock-ata este logic ca nu avea sens sa rulez. Nu a atins o frecventa mai mare decat modelul MSI. Asadar, daca vrei sa stii cum merge si ce framerate ofera Strix 950, intra in articolul in care am testat GTX 950 de la MSI. E acelasi lucru.

Da, difera temperatura. Asus Strix 950 reuseste sa stea mai rece cu cateva grade. Si cam asta e singura diferenta.

A, si pretul. Pretul modelului Strix este de 981 Lei, iar MSI GTX 950 Gaming 2G este de 979 Lei 1121 Lei (LOLWUT s-a scumpit intre timp). Mda, cam trist cum s-a modificat pretul de pe o zi pe alta. Anyway, modelul Asus are un pret mai bun asa ca go for it. Sunt pretty much acelasi lucru. Tot la fel de mari si cam la fel de reci. Si daca chiar nu stii ce sa alegi ia un hint moca: Palit GTX 960 este mai ieftin decat cele doua 950-uri pe care le-am testat.

Asus Strix GeForce GTX 950 review

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.