Ce atatea 980 si X2-uri. Adevarata batalie se da intotdeauna pe segmentul unde nu prea exista sume fabuloase de investit. Chiar daca puterea romanului de cumparare e in continua ascensiune, placile video mai ieftine sunt o necesitate.

Fie ca e vorba de construire unui HTPC sau un PC de utilizat zilnic, solutiile integrate nu sunt ele cele mai reusite si aproape in fiecare caz te vei trezi ca vrei mai mult, dar nu ai zeci de milioane de investit.

Pentru acest studiu de caz ne vom invarti in jurul unui procesor ieftin care este de fapt si cel mai low unde noi am merge daca am vrea sa recomandam cuiva un PC cu „aere” de gaming. Mai jos de atat noi consideram ca este doar zona office si nu are rost sa ii acordam vreun fel de atentie.

Se presupune ca Gigel isi cumpara un PC cu acest procesor Intel Core i3 4150. Evident, Gigel nu are bani ca sa isi mai cumpere si placa video dedicata si va utiliza IGP-ul Intel. Ei bine, el trebuie sa stie in ce anume sa investeasca astfel incat sa nu arunce cu banii pe fereastra. Noi il vom ajuta pe Gigel si ii vom arata exact cu cat este mai buna o solutie dedicat comparativ cu IGP-ul lenes din procesorul Intel Core i3 4150.

 

Rivalii

Si cum acest articol s einvarte de fapt in jurul unui versus de doua placi video ce costa aproximativ 400 Lei, hai sa facem cunostinta cu cei doi rivali. Pentru aceasta comparatie am folosit produse finite, ce pot fi achizitionate din raft, nu variante de referinta. Pe partea AMD bagam in ring un Radeon R7 250X produs de catre HIS, iar pe partea Nvidia avem un GT 740 produs de catre Zotac.

Ambele placi video sunt echipate cu 1GB memorie RAM care este arhisuficienta pentru viteza pusa la dispozitie de aceste GPU-uri. Nu e ca si cand vei juca vreun joc cu AntiAliasing ca sa spui ca e insuficient 1GB. Racirile placilor video sunt solutii pe care cei doi producatori le folosesc in mod frecvent pe placile lor si cu ajutorul lor si-au castigat renumele.

gpuz-250x gpuz-gt740

Desi numarul de shadere este diferit, cele doua placi video ofera cam aceasi putere de procesare. DIferenta o face arhitectura utilizata de catre fiecare dintre cei doi producatori de tehnologii, AMD si Nvidia.

Latimea de banda a memoriei este mai mare in cazul placii Nvidia, insa asta se intampla deoarece aceasta are frecventele setate mai sus pentru cipurile de memorie.

 

Platforma de test si metodologie

Pentru testarea celor doua placute video ne-am folosit chiar de NYAC #2 (articol care va fi publicat in curand). Mai precis, este vorba despre:

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

  • Carcasa Lian Li PCTU100
  • Sursa: BeQuiet! 450W SFX
  • Placa de baza: Gigabyte Z97N-Gaming 5
  • Procesor: Intel Core i3 4150
  • RAM: Kingston HyperX Savage 2400 MHz
  • Stocare: SSD Corsair Force LX 256GB

Testele rulate pe aceste placi video sunt combinate. Majoritatea sunt clasicele benchmark-uri cvasi-sintetice insa doua, din toata suita, arata perfect comportamentul in viata de zi cu zi. Battlefield 4 si League of Legends trebuiau neaparat sa apara in suita deoarece daca acestea merg bine, va puteti face si singuri o idee despre cum ar putea sa mearga si alte jocuri pe care nu le folosim pentru testarea de placi video.

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/low-end-battle-late-2014/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Teste de performanta

Rezultatele complete ale testelor de performanta vor aparea la terminarea inscrierii in concurs.

3D Mark Skydiver

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

 

Batman Arkham Origins

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

 

Bioshock Infinite

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

 

GRID Autosport

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

 

Hitman: Absolution

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

 

Thief

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

 

Tomb Raider

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

 

Battlefield 4

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

 

League of Legends

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

 

Concluzii

Gigel chiar merita ce e mai bun pentru procesorul lui. Vom vedea la terminarea concursului care este concluzia reala a bataliei dintre cele doua placi video.

Concursul s-a incheiat si Gigel poate afla linistit ca asa cum suspecta si poporul deja, placa video potrivita pentru el este Radeon R7 250X. Asadar, pentru aproximativ 400 Lei, daca ai un procesor ca cel folosit de noi, Radeon R7 250X este o alegere inteleapta.

Low-end GPU battle with a twist - plus concurs

 

Concurs

Ne-am gandit sa spice up un pic lucrurile si drept urmarea castigatoarea confruntarii o vom oferi ca premiu. Noi stim care este mai buna, voi nu pentru ca nu aveti rezultatele complete.

Pentru a va inscrie in concurs tot ce trebuie sa faceti este sa lasati un comentariu la acest articol cu modelul de placa video, dintre cele doua, care credeti ca va oferi rezultate mai bune.

Indiferent daca nimeresti sau nu raspunsul corect, vei fi inscris in tragerea la sorti care va avea loc sambata 11 octombrie la ora 22:00 pe canalul nostru de Twitch.

Inscrierile in concurs incep la data de 7 octombrie si se incheie pe 10 octombrie la ora 23:59. Orice inscriere in concurs dupa aceasta data nu va mai fi luata in considerare.

Aveti grija sa va inscrieti cu adrese de e-mail valide pentru ca asa vom contacta castigatorul. In cazul in care nu va raspunde la e-mail intr-o saptamana de la anuntarea sa in acest articol, vom efectua o alta extragere, tot live…evident.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.