Samsung C24FG70 este noua serie de monitoare de gaming curbate a producatorului sud corean. Samsung nu au o istorie sau un renume pe piata de gaming, insa, au venit cu aceasta serie care chiar se diferentiaza cu ceva fata de ceea ce exista deja. Sunt curbate si 16:9.

Nu stiu cum percepeti voi acest aspect pentru un monitor de gaming, insa, mie mi-a starnit curiozitatea cand am auzit de ele.

Da, normal ca monitoarele curbate exista de ceva vreme, insa, in acel format destul de dificil: 21:9. Este un raport foarte misto, dar, nu toate jocurile ofera suport pentru asa ceva.

Si un display care ofera rezolutia 1080P, refresh rate mare si este si curbat suna al naibii de interesant.

Sa vedem totusi daca panoul VA este bunde  ceva in gaming, caci segmentul monitoare cu refresh rate mare este dominat de catre TN-uri si cateva IPS-uri.

Samsung Curved 144 Hz Gaming display

 

Specificatii

Specificatiile nu sunt iesite din comun. Totusi, remarcam un contrast ceva mai mare decat la clasicele monitoare de gaming cu panou TN. De asemenea, si unghiurile de vizualizare sunt mult mai mari, fiind similare cu cele ale monitoarelor cu panouri IPS.

  • Dimensiune Panou: Ecran lat 24″(60.96cm) 16:9
  • Sistem de iluminare / Tip Panou : VA
  • Rezoluția reală : 1920×1080
  • Dimensiune pixel : 0.28mm
  • Strălucire(Max) : 350 cd/㎡
  • Rată de contrast (Max) : 3000:1
  • Suprafaţă Ecran Mată
  • Unghi vizualizare : 178°(H)/178°(V)
  • Timp de răspuns : 1ms (Gray to Gray)
  • Culori afișate : 16.7M
  • Semnal intrare : 2x HDMI, DisplayPort 1.2
  • Port(uri) USB :  0
  • Refresh rate: 144 Hz
  • Dimensiuni fizice cu stand (WxHxD): 546x(530)x386 mm
  • Greutate netă (Esti.): 5.21 Kg
  • Altele: FreeSync, curbura 1800R

Monitorul nu este echipat cu port-uri USB si este pacat pentru ca sunt chiar utile. Totusi, la ce aspect placut are parca ar fi arata destul de urat niste cabluri care sa atarne din el.

Dar la capitolul intrari video sta foarte bine pentru ca permite conectarea a doua dispozitive HDMI si unul DisplayPort.

Samsung Curved 144 Hz Gaming display

Nu am precizat in tabel, insa pozitia monitorului poate fi reglata pe mai multe axe si acesta poate fi chiar rotit. Nu prea reusesc sa inteleg ce beneficiu ti-ar aduce utilizarea lui pe verticala. Adica ma indoiesc ca iti va spori in vreun fel imersiunea in jocuri. Probabil s-au gandit ca din cand in cand mai ai de editat si documente Word:).

 

Caracteristici

Ce mi-a atras atentia din prima la Samsung C24FG70 si mi-a si placut foarte mult la acest monitor este piciorul. Este total diferit de picioarele de monitor pe care le vedem mai ales la produsele din zona de gaming. Seamana un pic cu veioza din intro-ul Pixar, dar arata foarte bine.

Samsung Curved 144 Hz Gaming display

Si lumina albastra care ilumineaza baza piciorului ofera si ea un efect interesant. Nu are o utilitate prea clara, dar macar e subtila si poate fi oprita de tot sau poate fi pusa sa functioneze in modul Smart.

In descrierea ei din meniu este specificat ca ar reactiona in fucntie de sunet, dar eu nu folosesc sunetul scos de placa video prin DisplayPort:).

Samsung Curved 144 Hz Gaming display Samsung Curved 144 Hz Gaming display

Butoane programabile mi se par obligatorii pentru monitoarele de gaming. Ideea e ca atunci cand folosesti monitorul in desktop sau orice alta activitatea decat gaming e mai placut sa folosesti alta schema de culoare decat una spalacita. Utilitatea butoanelor programabil nu poate fi contestata. Si Samsung au facut foarte bine ca s-au gandit la acest aspect.

Samsung Curved 144 Hz Gaming display Samsung Curved 144 Hz Gaming display

Black Equalizer este o alta caracteristica care mi-a atras atentia. O stiu de la monitoarele BenQ si este diferentiatorul monitoarelor lor. Poate fi considerat un cheat, insa, daca toti gamerii dintr-o competitie la dispozitie aceasta functie se poate spune ca e all fair.

Vom vedea la capitolul teste ce stie sa faca aceasta implementare. Sau mai bine zis ce nu prea stie sa faca.

 

Metodologie de test

Intrucat intotdeauna ne-a interesat timpul real de raspuns al unui monitor de gaming, am facut pasi mari in aceasta directie si ne-am definitivat procedura de testare a acestor monitoare ultra-rapide.

Pentru testare, am folosit platforma noastra de teste care este compusa dintr-un Kaby Lake 7700K @4,5 GHz si un GTX 1080 si o camera de filmat la 1000 fps (Sony RX10 II) plus un mouse Razer Abyssus modificat si multa rabdare.

Pentru inceput, era nevoie de un indicator grafic care sa ne arate exact momentul in care click-ul a fost apasat. Am incercat filmand click-ul, insa este imposibil sa iti dai seama cand anume pe parcursul cursei se inregistreaza comanda data de apasarea click-ului.

Drept urmare, am apelat la unul dintre amicii mei ce au cunostinte bogate in electronica si a adaugat un circuit integrat care aprinde un LED exact in momentul in care circuitul click-ului este inchis de apasare.

maus-mod-monitor

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1200 fps se observa ca LED-ului ii ia pana in 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Imaginile de mai jos va arata clar ceea ce se vede in filmarea cu o camera ce inregistreaza la 1200fps. In prima imagine vedem exact cadrul dinaintea apasarii click-ului. In al doilea cadru se vede aprinderea LED-ului, adica apasarea click-ului, iar in a 3-a imagine se vede deja inceputul animatiei afisate pe monitorul testat. Aceasta flacara a armei indica faptul ca apasarea click-ului a dus la procesarea comenzii si afisarii ei.

hfps2

In exemplul de deasupra avem 42 de cadre din momentul apasarii click-ului pana la afisarea primei imagini pe ecran. Aceste 42 de cadre filmate la 1200fps se traduc in 35 milisecunde. Asadar, in UT3 timpul de raspuns nu este de 1 milisecunda a mouse-ului plus 1 milisecunda a monitorului asa cum ai crede, ci este de fapt mult mai mare si variaza si in functie de PC, harta jucata, numar de combatanti pe harta si multe alte variabile, precum si functia „Present” din Direct3D care de obicei „mananca” cam 10ms.

In cazul nostru, jocul rula 200 fps si nu se poate pune problema de lag din timpul procesarii comenzilor. Insa, daca jocul iti ruleaza sub 60 fps, si timpul de raspuns va creste considerabil.

UT3 il folosim in modul „instant action” adica offline. Fiind offline jocul, ne-am asigurat ca nu masuram latenta dintre client si server.

 

Teste timp de raspuns

Out of the box

Samsung C24FG70

Acesta este modul de functionare default al monitorului. Timpul de raspuns este specific unui monitor cu panou VA. Sincer sa fie este exact ceea la ce ma asteptam.

 

Low input lag on

Samsung C24FG70

Asta este o adevarata surpriza. Timpul de raspuns scade atat de mult incat este comparabil cu monitoarele la 240 Hz care sunt dotate cu procesoare de semnal super rapide.

 

Response time Fastest

Samsung C24FG70

De fapt acest response time activeaza strobing-ul monitorului. Exista doua moduri, fast si fastest. Fastest intuneca imaginea cel mai mult, dar si taie total remanenta si motion blurul. Dupa cum se poate observa, nu are niciun efect asupra timpului de raspuns.

 

All on

Samsung C24FG70

Bineinteles, acest rezultat este similar cu cel obtinut si cu response time setat pe normal. Era de asteptat avand in vedere ca strobingul nu are niciun fel de efect asupra timpului de raspuns. Totusi, e o metoda buna de  a-mi reverifica procedura de test:).

 

Comparativ cu alte monitoare

Samsung C24FG70

Dupa cum am spus si mai sus, cu low input lag dezactivat monitorul ofera un timp de raspuns normal pentru un monitor cu panou VA. Totusi, acel low input lag creste performanta atat de mult incat il proiecteaza in top 2 monitoare rapide.

 

Experienta in timpul utilizarii

Prima oara cnad am folosit monitorul se intampla la lansarea lui de la sediul Samsung Romania. Am incercat sa intru in meniu si apasand pe butoanele programabile tot ce puteam vedea era imaginea de mai jos. Imagine care doar iti arata ce profil, dintre cele 3 disponibile, ai ales.

Samsung Curved 144 Hz Gaming display

Daca nu montezi tu monitorul ca sa stii ca pe spate exista acel joystick chiar nu ai cum sa iti dai seama:). Eh, am trecut repede peste si am ajuns in meniul care permite setarea multor parametri.

Se poate alege daca sa fie low input lag activ sau nu si se poate seta valoarea pentru Black Equalizer.

 

Negru tuciuriu

Desi are acelasi nume ca tehnologia de pe monitoarele Benq, nu sunt similare deloc. Pe langa faptul ca descrierea din meniu este gresita, tehnologia folosita de Samsung doar reuseste sa spalaceasca imaginea.

In meniu este scris ca daca cresti valoarea catre 20, imaginea va deveni mai luminoasa. In realitate, cand pui Black Equalizer pe 20 imagine se intuneca groaznic si efectiv pierzi toate detaliile ce erau vizibile in umbre. Mi-a lasat senzatia ca doar creste contrastul.

Samsung Curved 144 Hz Gaming display Samsung Curved 144 Hz Gaming display

Ideea e ca Benq detin patent pentru tehnologia folosite in monitoarele lor de gaming, dar nu au si marca inregistrata. Asadar, orice companie doreste poate folosi numele de Black Equalizer.

Ma indoiesc ca Samsung le plateste bani pentru a utiliza tehnologia lor. Nu cred ca Benq ar accepta o astfel de oferta pentru ca s-ar faulta singuri, Black Equalizer fiind un diferentiator puternic pentru monitoarele lor.

 

Butoanele programabile

Chiar au reusit sa imi faca viata mai usoara. Mie imi place sa joc cu luminozitate ceva mai mare, dar urasc sa folosesc Windows-ul cand monitorul afiseaza culori spalacite. E o senzatie absolut oribila sa te uiti la poze sau sa consumi continut folosind monitorul in modul gaming. Am programat frumos primul buton sa fie fara fastest response time si cu low input lag off, iar al doilea si al treilea buton le-am programat sa fie aproape la fel, dar cu o valoare diferita de Black Equalizer.

Pe scurt un profil era mai spalacit decat altul, dar ambele aveau activate low input lag si strobing-ul.

 

Concluzii

De cand l-au lansat am avut mixed feelings. E normal sa fiu reticent cand vine vorba de monitoare de gaming cu altceva decat TN. Stiu ca vi se pare ciudat, dar ciuliti bine urechile. IPS-urile la 144 Hz sunt misto, inso procesoarele lor de semnal sunt ocupate cu un numar mare de culori, iar cele de pe monitoarele TN nu. Asta este si motivul pentru care IPS-urile sunt ceva mai lente.

Bineinteles ca ar exista posibilitatea tehnologica sa le faca mai rapide, dar le-ar face si nejustificat de scumpe.

In general alegerea unui monitor e dictata de activitatea ta la PC. Daca consumi sau creezi continut si vrei culori, atunci nu te va interesa rapiditatea. Totusi, daca vrei sa ai cel mai rapid monitor de pe planeta, te vei orienta catre ceva ce va putea face asta. Si acel ceva nu iti va afisa culorile precum un IPS.

Samsung C24FG70 le combina cumva mai bine. E si super rapid, dar are si culori mult mai bune decat un TN. Stiu ca sunt monitoare care afiseaza culorile mult mai bine, dar acelea au ceva mai mult lag decat acest monitor.

Asadar, daca te joci hardcore si vrei din cand in cand sa ai si culori bune, C24FG70 e cea mai echilibrata varianta.

Motivul pentru care o sa vedeti 5 stele pentru culori este simplu, e cel mai bun la reproducere de culori dintre monitoarele foarte rapide.

Poti cumpara Samsung C24FG70 de la PC Garage la pretul de 1600 Lei

Great for gaming WASD Award

Review overview
Summary Samsung au reusit sa ma surprinda in cel mai placut mod posibil. Chiar nu ma asteptam sa faca o treaba atat de buna cu un monitor de gaming. Daca rezolva si problema cu Black Equalizer monitoarele lor de gaming o sa fie perfecte.
5
Tagged

Similar Articles

3 thoughts on “Samsung C24FG70 24 inch curved gaming display review

  1. pentru a rula 144hz cum e mai bine sa-l conectez la pc prin cablu hdmi to hdmi sau displayport la hdmi ?
    p.s am un gtx 560ti cu intrari dvi si minihdmi un raspuns ?!

    1. Cel mai bine ar fi display port – display port dar cum tu nu ai iesire la placa de dp atunci recomand hdmi-hdmi, daca chiar nu aveai alta optiune atunci foloseai hdmi-dp

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.