Bineînţeles că este cel mai performant GPU integrat, dar depinde unde clasam acel cuvând şi cu ce comparăm. Adică fără doar şi poate este cel mai puternic dintre GPU-urile integrate, dar…comparativ cu restul GPU-urilor cum stă domne treaba? Pai cam foarte nasol. Vă mai aduceţi aminte de radeon HD 4850, 4870, 4890; modele care rulează jocurile foarte bine de altfel şi au un super preţ? Ei bine, acele modele au 800 de shadere (procesoare stream), însă dragul nostru de 4200 este atât limitat încât îmi e greu să scriu cifrele….doar 40 doamnelor şi domnilor, doar 40.

Aşa că dacă cineva a sperat ca 4200 să fie mama GPU-urilor şi care să ruleze jocurile la cea mai mică şi frecventă rezoluţie a LCD-urilor(1280×1024) şi cu detaliile setate măcar spre mediu, s-a înşelat amarnic.

4200 aduce doar o serie de îmbunătăţiri pentru partea de video playback şi nimic mai mult. Faptul că este tactat la 500 MHz în loc de 700 MHz la cât rulează 3300-le din 790GX ne lasa complet reci.

De ce? Pentru că este un IGP atât de castrat încât şi dacă ar rula la 3 GHz tot nu ar fi în stare să ofere un gameplay de
doamne-ajută. Aşa că revin cu aceaşi afirmaţie…nu este un IGP pentru gaming.

Dacă totuşi ar fi integrat măcar 80 de procesoare stream ca un 4350, poate treaba ar fi stat altfel şi ar fi trezit interes mai multor oameni. Dar evident această integrare nu se va întâmpla până la următoarea micşorare a dimensiunilor cipurilor.

Ar mai fi de precizat că în unele cazuri, 4200 poate veni dotat cu 128 MB de memorie sideport. Asta înseamnă că ne scapă de partajarea memoriei sistemului sau că putem avea mai multă memorie deidcată pentru texturi…nu că ar fi nevoie de stocarea unor texturi prea mari la halul în care rulează 4200 jocurile.

Dintre cele trei modele pe care le-am testat doar unul venea echipat cu aşa ceva. Veţi vedea în paginile cu rezultate ce efect are această memorie.

Conform AMD, noul IGP poate reduce drastic frecvenţa GPU-ului în funcţie de utilizare şi astfel putem economisi curent electric. Fără îndoială este o chestie foarte mişto, dar…diferenţe prea mari între un 4200 la 60 MHz şi un 4200 la 500 MHz nu sunt.

Altă chestiune interesantă este tehnologia ATI Stream. 4200-le integrat în 785G poate beneficia de aceasta. Lucrul ăsta înseamnă că putem efectua tot felul de task-uri pe GPU. Clasicul exemplu este conversia clipurilor video.

 

 

Hai să mergem mai departe să discutăm despre fiecare placă de bază în parte…în ordinea sosirii lor.

 

Pages ( 3 of 7 ): « Previous12 3 45 ... 7Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.