Aşa… ia să vedem o fereastră de CPU-Z.

 

În mare parte, aceleaşi specificaţii precum Athlon II X4 620. Acelaşi proces de fabricaţie de 45nm SOI, acelaşi bus de 200MHz, aceeaşi frecvenţă implicită a magistralei HyperTransport, aceeaşi cantitate de memorie cache L1 şi L2 şi aceeaşi lipsă a memoriei cache L3. Ca şi diferenţe avem frecvenţa, numărul de nuclee şi arhitectura. Să le luăm pe rând.
Frecvenţa diferită apare datorită utilizării multiplicatorului 14,5, comparativ cu 13 pentru Athon II X4 620. Deci avem 2.90GHz faţă de 2.60GHz. Nu e mare filosofie aici.

Diferenţa la numărul de nuclee este dată de arhitectura diferită. În cazul lui X4 (cum îl voi numi mai departe, pentru a face economie de timp) avem arhitectura Propus, iar la X3 avem arhitectura Rana. În esenţă, sunt unul şi acelaşi lucru. Practic, Rana este un Propus cu un nucleu dezactivat din fabrică. De ce? Păi probabil e defect. Acest lucru face parte din strategia (foarte interesantă, aş spune) AMD de a maximiza producţia de procesoare, şi îl cunoaşteţi deja.

Probabil că unora dintre voi li se iveşte deja un gând malefic de a reactiva acest nucleu dezactivat. Teoretic ar trebui să fie posibil, însă nu ar trebui să vă puneţi mari speranţe în acest lucru. Încă nu ştim nimic în această privinţă, însă sunt convins că despre acest subiect se va vârsa multă cerneală virtuală în perioada următoare.

Un singur lucru important nu apare în ferestrele de CPU-Z: TDP-ul. Dar acesta o să vi-l spun eu. Pentru Athlon II X3 435 este de 95W. Cu alte cuvinte, acelaşi TDP ca X4 620. Sincer mi se pare destul de mare, deoarece avem un nucleu mai puţin şi o tensiune de alimentare de 1.3V, faţă de cei 1.4V necesari pentru a alimenta X4. Da, avem o frecvenţă implicită mai mare, însă diferenţa e mică (300MHz), şi nu cred că aceasta e capabilă de a ridica TDP-ul la acelaşi nivel cu cel al lui X4. Aşa că cei care vor dori să achiziţioneze acest procesor pentru a-l folosi într-un HTPC trebuie să se mai gândească puţin. Vom vedea şi temperaturile, ca să ne facem o idee despre sistemul de răcire necesar.

Înainte de a merge mai departe, mai menţionez că Athlon II X3 435 este compatibil cu platformele AM2+ şi AM3 şi va funcţiona atât cu memorie DDR2 (1066MHz) cât şi DDR3 (1333MHz). Deci şi posesorii plăcilor de bază AM2+ vor putea instala acest procesor, cu condiţia să existe suport pentru el. Asta înseamnă de obicei un update de BIOS, pe care îl veţi găsi pe site-ul producătorului plăcii de bază.

 

N-am gasit o poza cu die-ul procesorului, asa ca am realizat noi o dramatizare pe baza die-ului de la Athlon II X4 620

În pagina următoare vom analiza platforma de teste. Next, please!

 

Pages ( 2 of 8 ): « Previous1 2 34 ... 8Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.