Conform obiceiului consacrat, procesoarele AMD au un potențial ridicat pentru overclocking, însă în cazul celor care includ memorii 3D V-Cache acest lucru este ceva mai redus.

În cazul modelului Ryzen 7 5800X3D, produsul nu permite acest procedeu, însă noile procesoare din generația Zen 4 oferă o oarecare flexibilitate în acest sens. În acest context, procesorul Ryzen 9 7950X3D poate fi îmbunătățit din punct de vedere al performanței prin aplicarea de tehnici de overclock, însă această sarcină trebuie realizată cu mare atenție și numai de către persoanele cu experiență.

 

Ce nivel suplimentar de performanță poate fi obținut?

Din punct de vedere tehnic, procesorul Ryzen 7950X3D este identic cu varianta sa fără tehnologia 3D V-Cache, ceea ce sugerează că ar trebui să atingă o frecvență de până la 5.7GHz în modul Boost. Cu toate acestea, conform mai multor surse de informații din domeniul tehnologiei, noul procesor din seria 7000 alături de tehnologia 3D V-Cache au reușit în anumite situații să atingă și să depășească frecvența de 5.7 GHz În funcție de perspectiva adoptată, toată această situație este rezultatul limitărilor de siguranță impuse de AMD asupra consumului și temperaturii acestui nou cip.

Care sunt opțiunile disponibile pentru a aduce îmbunătățiri la performanța unui procesor Ryzen 9 7950X3D?

Prin activarea PBO 2 (Precision Boost Overdrive 2) și eliminarea setărilor care limitează temperatură, overclocking-ul este posibil de realizat, fiind obținute performanțe similare cu cele ale lui 7950X pe un X3D. Astfel, Ryzen 9 7950X3D prin intermediul setărilor PBO-ului poate recupera diferența în aplicații care necesită mai multe fire de execuție, utilizând tensiune de alimentare mai mică și un consum mediu chiar mai scăzut.

O altă metodă de a realiza procesul de overclocking pentru procesorul AMD Ryzen 9 7950X3D este prin intermediul Curve Optimizer. Acest proces implică aplicarea unui offset negativ per nucleu și efectuarea testelor de stabilitate corespunzătoare, ceea ce face ca procesorul să obțină frecvențe mai mari. Prin modificarea funcției Fmax Boost Overdrive se poate crește și mai mult performanța, făcând posibil să se înregistreze frecvențe de până la 5.9GHz, cu o îmbunătățire de 200MHz față de frecvențele din fabrică. Cu toate acestea, acest lucru se datorează unui SMU (System Management Unit) ceva mai limitat, iar procesul în sine poate fi foarte îndelungat.

Dificultatea overclocking-ului pe un procesor ca Ryzen 9 7950X3D nu constă în realizarea procesului în sine, ci în diferența dintre rezultate. Potrivit informațiilor AMD, care a testat mai îndeaproape acest procesor și au încercat să obțină performanțe cât mai bune, îmbunătățirile constau în general într-un procentaj de 15 – 20%. Aceste îmbunătățiri se observă în special în zona de performanță multi-core, cu rezultate mai bune în teste sintetice, precum CinebenchR20 și CinebenchR23, precum și o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește gaming-ul.


*potrivit testelor AMD

În acest studiu s-a descoperit că arhitectura Zen 4 împreună cu procesul de fabricație TSMC N5 (5nm) conferă procesoarelor AMD Ryzen din seria 7000 capacitatea de a menține performanța chiar și la tensiuni de alimentare reduse. De menționat faptul ca întreg procesul de overclocking al oricărui procesor AMD Ryzen este recomandat să fie realizat de către oameni specializați și, totodată necesită realizarea acestuia în condiții de maximă siguranță, atât pentru utilizatori, cât și pentru componentele hardware.

ASBIS Romania este distribuitor al procesorului AMD Ryzen 9 7950X3D și al procesoarelor AMD Ryzen 7000 series.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.