ASRock au avut demonstrat de-a lungul timpului ca pot fi si perseverenti in cresterea calitatii si de-a lungul timpului au lansat produse din ce in ce mai bune. Totul coincide cu inceputul folosirii numelui de Fatal1ty si va imaginati ca nu s-ar fi bagat in ceva ce nu ar fi crezut ca ar putea avea succes.

Placa de baza despre care vom discuta astazi poarta si ea numele marelui campion la Quake 3 si in ciuda faptului ca este vorba de un model de gaming, aceasta se adreseaza de fapt celor ce nu dispun de bugete prea mari. Contrar ideii conform careia echipamentele pentru gameri ar fi exagerat de scumpe.

ASRock Fatal1ty B85 Killer are un pret destul de mic si in ciuda acestui fapt vine dotata cu o serie de caracteristici foarte interesante. Totusi, inainte de a continua trbeuie sa stiti ca este o placa de baza.

 

Specificatii, dotari si layout

ASRock Fatal1ty B85 Killer reviewLa capitolul specificatii, B85 Killer nu este foarte iesita din comun.Pana la urma nu exista vreo componenta anume care sa diferentieze placile de baza de gamign de cele normale cu exceptia cipului de retea si al celui de sunet. De conectivitatea LAN se ocupa un cip Killer E2200 care in teorie ar trebui sa stiti deja ce face din review-ul nostru in care am pus la lucru un cip similar.

La capitolul sunet nu avem de-a face cu o solutie audio construita de catre Creative, insa idee este ca placa de baza sa aiba un pret cat mai mic. Asadar, B85 Killer vine dotata cu un cip Realtek 1150 care ofera suport si pentru DTS (nu ca ar avea vreo legatura cu gamingul:)).

De asemenea, alaturi de cipul audio, ASRock au instalat si un amplificator de casti TI 5532. Cu un astfel de aplificator pot fi folosite chiar si casti cu impedanta mare, de 600Ω.

In ceea ce priveste posibilitatea de a utiliza mai mult de o singura placa video, desi noi nu recomandam nicio solutie multi-VGA, ASRock B85 Killer permite instalarea a doua placi video AMD intr-un setup CreossfireX. Fie ca este vorba de placi video single GPU sau dual GPU, B85 Killer va permite utilizarea lor.

Avem suport pentru 4 port-uri SATA 3 si doua SATA 2, iar pe partea de USB avem un total de 4 port-uri USB 3.0 si 8 compatibile cu standardul 2.0. Dintre port-urile USB 2.0, unul este acel mouseport in care daca conectezi mouse-ul acesta va functiona in mod automat la 1000 Hz fara a fi nevoie de vreo setare suplimentara. Avantajul unui astfel de port este acela ca poate fi folosit la 1000 Hz chiar si un mouse MX 518 care in mod normal functioneaza la 125 Hz.

Pentru a sublinia faptul ca este o placa de baza pentru gameri, ASRock au inclus in pachet si un card ce ofera cont premium pentru Xsplit timp de 3 luni. Bineinteles, daca vreti sa  va apucati de stream va recomand sa nu folositi un procesor mai slab de clasa i5, acesta fiind minimul recomandat pentru un stream 720P la 60 cadre pe secunda.

ASRock Fatal1ty B85 Killer review

Layout-ul placii este foarte curat si singurul inconvenient ar putea fi considerat faptul ca va putea fi folosit un singur slot PCIe X1 daca se instaleaza o placa video cu racire dual slot.

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/asrock-b85-killer/galerie:123:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

platforma-testProcesor: Intel Core i3 4330

Cooler: Box

Memorii: 2x4GB Kingston HyperX Beast @2400 MHz

Placa video: NVIDIA GeForce GTX 650 Ti

Hard Disk: Western Digital WD3200AAKS

Sursa: Sapphire Pure 950W

 

Test de performanta

xsplit-settingsNu am vrut sa rulez foarte mutle teste de performanta pentru ca ar fi rezultat de fapt in testarea procesorului intrucat toate elementele ce pot afecta performanta sunt integrate in acesta. Totusi, avand in vedere ca vine la pachet cu un abonament de 3 luni la XSplit Premium, am decis sa rulez League of Legends si sa fac stream pe toata durata unui meci.

Asadar, mai jos aveti graficul ce indica variatia numarului de cadre pe secunda in timp ce realizam si stream pe Twitch.tv la o rezolutie 720P cu 2100 Kbps si 60 sau 30 fps (ale stream-ului). Ceea ce am urmarit de fapt este posibilitatea de a face stream cu o calitate medie folosind un procesor ieftin.

perf-i3-asr

 

 

Concluzii

In mod clar este o placa de baza destinata celor ce nu stiu sau nu vor sa isi overclock-eze procesorul. Va spun cat se poate de sincer ca ii inteleg pe cei ce nu vor sa isi overclock-eze procesorul. Eu imi tin 4670K-ul la default chiar din momentul achizitie si nici nu simt nevoia de a-i creste frecventa. Pana la urma se pot face multe lucruri, inclusiv gaming, chiar si pe un PC al carui procesor nu este overclock-at si nici de top. Dupa cum ati vazut, cu un i3 4330 se poate realiza chiar si un stream in timp ce joci League of Legends. Sa nu mai vorbim de faptul ca acest joc ruleaza impecabil fara stream.

Asadar, daca vrei sa iti construiesti un PC de gaming decent, ar trebui sa adaugi pe lista si placa de baza ASRock Fatal1ty B85 Killer deoarece pretul ei este foarte avantajos, ca si al celeilalte placid e baza cu B85 pe care a testat-o Dan.

Va fi disponibila in Romania la pretul aproximativ de 450 RON.

 

Plusuri si minusuri pentru ASRock Fatal1ty B85 Killer

recommended

+ Sunet
+ Preţ
+ Cip retea

– Slot-uri PCIe

Lasă un răspuns