Kepler. Arhitectura GPU-urilor care a aparut in atat de multe modele incat chiar poate fi considerat una dintre cele mai importante arhitecturi de cipuri grafice. Totusi, desi sunt foarte multe variante aparute pe piata, cateva au iesit intotdeauna in evidenta datorita prestigului integratorului. Gigabyte si-au facut un renume cu sistemul de racire Windforce si l-au reimplementat pe doua modele pe care le-au si overclock-at mai mult decat de obicei.

GeForce GTX 780 si 780Ti GHz Edition au in plus fata de altele exact ceea ce sugereaza si numele lor, o frecventa de peste 1 GHz a GPU-ului. In general, placile video overclock-ate de catre producator aduc dupa sine si un pret cu mult mai mare, fiind de altfel mult mai eficient financiar sa cumperi varianta cu frecventa de referinta si sa realizezi singur overlocking-ul. Totusi, cu trecerea timpului au scazut si costurile de productie. Daca stam sa ne gandim putin, Gigabyte au folosit acest sistem de racire Windforce 3X pe destul de multe placi video si astfel a fost amortizati banii investiti in research and development. De asemenea, Nvidia a si permis utilizarea unor PCB-uri similare pentru mai multe modele de top.

Gigabyte GeForce GTX 780 si 780Ti GHz EditionRezultatul este simplu de imaginat: multe placi video de top de la acelasi producator seamana intre ele caci pana la urma si GPU-urile seamana intre ele. Hai sa izolam doar cele mai recente GPU-uri de la NVIDIA. Atat GTX Titan, cat si GTX 780 si 780 Ti  sunt in definitiv acelasi lucru si conexiunile cipului la PCB sunt identice.

Asadar, de ce ar fi trebuit sa schimbe Gigabyte ceva in design-ul lui GTX Titan pentru a scoate pe piata un alt model? Chiar daca VRM-ul ar fi fost overkill pentru un GTX 780 care este mai slab decat Titan asta nu inseamna ca nu ii pot creste puterea prin overclocking si astfel obtinerea unui produs foarte atractiv si cu un pret foarte bun.

 

Specificatii si caracteristici

Pentru inceput trebuie sa trecem in revista frecventele de baza ale celor doua modele. Daca GTX 780 vine tactat la 1019 MHz, GTX 780Ti ruleaza la 1085 MHz. Evident, si frecventele de boost sunt diferitesi GTX 780 poate creste frecventa pana la 1071 MHz, iar GTX 780Ti o urca pana la 1150 MHz. Daca nu cunoasteti frecventele si restul specificatiilor unui GTX 780 de referinta sau ale unui GTX 780Ti tot de referinta le puteti verifica in review-urile noastre. Oricum, frecventele sunt considerabil mai mici decat cele ale celor doua placi video pe care le testam astazi.

La capitolul memorie trbeuie precizat faptul ca ambele modele au aceasi cantitate de memorie instalata, adica 3 GB si functioneaza pe o magistrala de 384 biţi. Frecventele de functionare ale memoriilor nu sunt similare si era de asteptat acest lucru. GTX 780Ti GHz Edition are memoria tactata la 7 GHz, iar GTX 780 GHz Edition la 6008 MHz.

Gigabyte GeForce GTX 780 si 780Ti GHz Edition

 

Asa cum era de astepta si dimensiunile placilor sunt similare si asta inseamna ca cei 292mm o fac numai buna pentru a fi instalata chiar si in PC-uri de mici dimensiuni ce permit instalarea unor placi video de maxim 30cm.

La capitolul iesiri video, ambele permit instalarea a 4 display-uri ce pot fi folosite simultan. Asadar, daca aveti in plan configuratii multi-screen trebuie sa stiti ca puteti pune si cele doua placi video pe lista candidatilor.

platforma-test-780 platforma-test-780-ti

 

Galerie foto GTX 780 GHz Edition

{gallery}/2014/03-hardware/gigabyte-ghz-780/galerie-780:172:110:0:1{/gallery}

 

Galerie foto GTX 780Ti GHz Edition

{gallery}/2014/03-hardware/gigabyte-ghz-780/galerie-780ti:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

Componentele utilizate pentru testarea placilor video sunt urmatoarele:

  • Placa de baza: GIGABYTE G1.Assassin 2
  • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
  • Cooler: Noctua NH-U12S
  • Memorii: 4x4GB Kingston HyperX Beast DDR3-1866
  • Stocare: SSD Kingston HyperX 3K 240GB
  • Sursa: Exenrmax Platimax 1500W
  • Carcasa: Enermax Fulmo
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Display: BenQ XL2720T

platforma-gbt780-780ti

 

Teste

setari-BatmanOriginsNu am rulat suita completa de teste pentru ca in definitiv ne intereseaza doar sa observam diferenta de performanta dintre o placa cu frecventele de referinta si cele de la Gigabyte. Pentru acest lucru am folosit un joc care profita din plin de tehnologiile Nvidia si unul care nu se atinge de ele.

Aveti alaturi un screenshot cu setarile video pentru Batman:Arkham Origins in care se poate observa ca TXAA este setat la nivel maxim. De asmenea, avand in vedere ca folosim doar placi cu GPU-uri Nvidia pentru comparatie, am activat si Physx.

Pentru GRID 2 am folosit setat totul la maxim, excluzand setarile ce pot fi activate doar pe IGP-urile Intel din seria 4000.

 

GRID 2

grid-2-rez

 

Batman: Arkham Origins

barman-ao-rez

 

3D Mark

3dmark-rez

 

Singurul lucru la care va sugerez sa va atintit privirea este asupra rezultatelor modelului de referinta GTX 780Ti si modelului Gigabyte GTX 780 GHz. Dupa cum observati acestea sunt similare si totusi este o diferenta de pret fantastica intre cele doua, 780 GHz fiind mai ieftina cu aproximativ 600 RON decat cel mai ieftin 780 Ti.

 

Temperaturi

Reference GeForce GTX 780 Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition
temp-load-ref-780 temp-load-gbt-780

 

Reference GeForce GTX 780Ti Gigabyte GeForce GTX 780Ti GHz Edition
temp-load-ref-780-ti temp-load-gbt-780-ti

 

In cazul ambelor modele de la Gigabyte se observa ca temperaturile sunt cu mult mai mici decat cele ale placilor de referinta, care in mod evident foloseau racirea modelului de referinta la care v-am trimis la inceputul articolului.

 

 

Concluzii

Este destul de clar faptul ca performanta celor doua modele GHz Edition este cu mult peste cea a placilor cu frecvente de referinta. De asmenea, chiar si racirea 3X Windforce este foarte eficienta si in acelasi timp si silentioasa.

Modelul Gigabyte GTX 780 GHz Edition costa 2357 Lei la PC Garage si in acelasi timp puteti gasi in oferta lor modele de GTX 780 cu frecvente mai mici la preturi in aceasi plaja sau chiar mai mari. Avand in vedere faptul ca performanta oferita este similara cu a unui GTX 780Ti cu frecvente de referinta, putem declara acest model ca fiind Best Buy in segmentul lui.

In ceea ce priveste Gigabyte GTX 780 Ti GHz Edition nu sunt foarte multe de spus. Pretul este pe masura performantelor oferite de aceasta placa si cu toate acestea, poate fi considerat unul dintre cele mai mici ale 780 Ti-urilor custom. Pretul incepe de la 3100 RON pe price.ro si poate fi considerat si el cea mai buna alegere dintre modelele custom ce folosesc GPU GTX 780Ti.

 

Plusuri si minusuri pentru Gigabyte GTX 780 GHz Edition

editors-choice

+ Raport performanta/pret
+ Sistem de racire performant
+ Silentiozitate
+ Temperatura

 

Plusuri si minusuri pentru Gigabyte GTX 780 Ti GHz Edition

top-pick

+ Raport performanta/pret
+ Sistem de racire performant
+ Silentiozitate
+ Temperatura

Lasă un răspuns