Nu mai e un lucru nou pentru nimeni faptul că plăcile de bază încep să apară înaintea noii generaţii de procesoare ce se va lansa la un moment dat. Am văzut asta întâmplându-se la fiecare dintre ultimele 3-4 procesoare lansate şi cu siguranţă vom mai vedea şi în viitor acest lucru pentru că pur şi simplu producătorii de procesoare nu îşi mai pot ţine în frâu partenerii ce le produc plăci de bază.

DSC00199Modelul P9X79 PRO de la ASUS a venit cu cel puţin o lună în urmă, însă deoarece ştiam de existenţa unui NDA ne-am văzut de WAR Day. Având în vedere că eram ocupaţi cu acest eveniment nici nu ne-am dat seama când a expirat NDA-ul.

Recitind tona de mail-uri pe care le-am primit în toată perioada pre şi post WAR Day am zărit şi mailul cu NDA-ul şi mi-am adus aminte că astfel de componente primite înainte de a avea ce face cu ele trebuiesc prezentate pentru entuziaştii ce doresc să deţină în ziua lansării ceva ce li se potriveşte.

Aşadar, iată că începem un scurt preview care respectă regulile impuse de chinezi, taiwanezi sau alte naţii care respectă câtuşi de puţin un producător de tehnologii cum este Intel.

Noul chipset iată că s-a materializat sub forma unei plăci de bază. Singurul lucru cu adevărat interesant îl reprezintă faptul că plăcile de bază sunt pregătite de ceva vreme şi că nu vom avea surprize aşa cum s-a întâmplat cu multe generaţii trecute când plăcile de bază aveau BIOS-ul imatur şi nici ele nu erau prea solide.

P9X79 PRO va permite construirea de configuraţii SLI şi la fel ca orice altă placă de bază cu chipset X79 va beneficia de quad channel.

Layout-ul plăcii de bază este destul de aglomerat însă asta se datorează numărului mare de slot-uri de memorie din partea de sus precum şi datorită dimensiunii foarte mari a socket-ului LGA2011.

Mecanismul de retenţie al procesorului este de departe cel mai sofisticat şi complicat de folosit, însă am să discut despre el în articolul despre Sandy Bridge E la lansarea sa.

 

Ultimul spoiler din acest preview îl reprezintă caracteristica pe care nu mă pot abţine să nu o dezvălui până la review: posibilitatea de a rescrie BIOS-ul fără prezenţa unui procesor în socket, a memoriilor în slot-uri sau existenţa unei plăci video. Această caracteristică va fi prezentă pe toate plăcile de bază cu X79, sau cel puţin asta am înţeles eu de la oficialii ASUS.

 

Hai să vedeţi şi poze de aproape cu placa de bază.

DSC00201 DSC00207 DSC00209

DSC00211 DSC00214 DSC00216

DSC00219 DSC00222

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.