Nu mai tin minte cand a fost ultima data cand la lansarea unor procesoare noi, atentia sa fie acaparata complet de placile de baza nou lansate pentru acestea. Iata ca „noile” Haswell-uri se incadreaza in aceasta categorie. In consecinta, sa vedem ce aduc nou placile de baza cu cipset Intel Z97.

Totul a pornit de la amanarea procesoarelor cu nume de cod Broadwell de catre Intel. De ce au fost amanate aceste procesoare? Nu se stie. Probleme cu noul proces de fabricatie pe 14nm, bug-uri la nivel de arhitectura, performanta insuficient de mare… zvonurile sunt multe, insa singurul lucru clar este ca procesoarele au fost amanate. Rezultatul a fost anuntarea unei revizii pentru procesoarele cu nume de cod Haswell in locul lansarii unor procesoare cu adevarat noi.

Nimic extraordinar pana acum, producatorii de cipuri in general introduc revizii noi destul de des. Acestea aduc cu sine diferite imbunatatiri: temperaturi mai mici, frecvente de lucru mai mari, overclocking mai bun, consum mai mic… lista este destul de lunga. Este usor de inteles de ce toata lumea a fost entuziasmata. Ziua lansarii a venit si a trecut, iar utilizatorii au ridicat la unison umerii intr-un „what the hell?” colectiv. „Noile” procesoare nu au adus absolut nimic nou. Performantele sunt identice cu ale procesoarelor Intel Haswell normale, temperaturile sunt la fel de mari, iar potentialul de overclocking ramane domeniul modelelor cu K in coada.

intel-refresh-01 intel-refresh-02

Frecventele de lucru au crescut cu intre 100MHz si 200MHz pentru nucleele de procesare x86 si GPU-ul integrat comparativ cu modelele precedente, insa Intel puteau sa ofere asemenea modele si fara sa anunte o noua revizie. Nu de alta, dar toata lumea se astepta la imbunatatiri semnificative.

Speranta utilizatorilor ramane Devil’s Canyon. Sub acest nume de cod urmeaza sa fie lansate doua procesoare, mai exact Core i5 4690K si Core i7 4790K. Primul model este un quad core fara Hyper-Threading, cu nucleele de procesare x86 tactate la 3.5GHz, Turbo la 3.9GHz, 6MB cache L3 si un pret recomandat de 250$. Cel de-al doilea este un quad core cu Hyper-Threading, ale carui nuclee de procesare x86 sunt tactate la 4GHz din fabrica, frecventa Turbo este de 4.4GHz, are 8MB cache L3 si poate fi achizitionat pentru 350$. Aceste procesoare vin totusi cu ceva in plus fata de Haswell-urile normale. Intel au anuntat ca modelele Devil’s Canyon folosesc circuite de alimentare on-package mult mai capabile, contacte LGA imbunatatite si un nou material pentru transferul caldurii intre pastila de siliciu si IHS. Nu se stie nimic concret despre noul material, insa cel mai probabil este vorba tot despre o pasta termoconductoare.

z97x-ud5h-001

Ce importanta are asta pentru noile placi de baza? Ei bine, singurele modele cu adevarat interesante sunt, desigur, Devil’s Canyon. Pana recent, nu stia absolut nimic despre relatia de compatibilitate dintre aceste modele si placile de baza mai vechi, motorizate de cipsetul Intel Z87. Cu totii ne asteptam ca noile procesoare sa mearga numai pe placile de baza cu noul cipset Intel Z97, insa iata ca producatorii de placi de baza au inceput deja sa lanseze BIOS-uri care permit folosirea noilor procesoare pe placile de baza mai vechi.  Daca exista cu adevarat o diferenta intre cele doua cipset-uri in overclocking, asta ramane sa va prezint intr-un review dedicat. Haideti insa sa vedem ce ofera placile de baza noi pana atunci.

 

Specificatii, dotari si layout

Cipsetul Intel Z97 sta la baza celor doua placi de baza despre care urmeaza sa cititi in acest articol. Pe partea de specificatii, singura diferenta comparativ cu Intel Z87 este suportul pentru SATA Express si noul slot M.2 pentru SSD-uri. SATA Express reprezinta urmatorul pas in evolutia interfetei SATA cu care suntem obsinuiti. Dublarea latimii de banda oferita de interfata SATA3 (6.0Gbps) ar fi dus la cresterea semnificativa a consumului, motiv pentru care s-a optat pentru folosirea magistralei PCI-Express. Noul tip de conector este compatibil atat cu dispozitive SATA3, cat si cu SSD-urile care folosesc direct magistrala PCI-Express, si ofera o latime de banda de 1969 MB/s. Deocamdata nu are rost sa va entuziasmati prea tare, SSD-uri capabile sa foloseasca chiar si jumatate din latimea de banda pusa la dispozitie de conectorul SATA Express nu vor fi lansate prea curand. Chiar si asa, sunt sigur ca entuziastii nu mai au mult de asteptat pana sa gaseasca in magazine SSD-uri SATA Express care sa le faca cu ochiul.

gbt-ud5h-m2-ssd-001 gbt-ud5h-m2-ssd-002

Standardul M.2 foloseste aceeasi magistrala PCI-Express pentru asigurarea unei latimi de banda net superioara standardului SATA3. Vorbim despre echivalentul unui slot PCI-Express 2.0 x2 in ceea ce priveste latimea de banda, adica aproximativ 1 GB/s. Desigur, pentru atingerea unor asemenea performante veti avea nevoie de un SSD PCI-Express, insa modele dedicate slotului M.2 sunt deja disponibile pe piata. In timp ce magistrala SATA Express se adreseaza cu precadere utilizatorilor de PC-uri desktop, slotul M.2 este mai interesant celor care isi doresc viteza cat mai mare pe un laptop. Spun asta deoarece latimea de banda este mai mica decat in cazul SATA Express, iar slotul M.2 permite montarea SSD-ului direct pe placa de baza.

Acum ca stiti la ce sa va asteptati din partea tehnologiilor noi introduse de cipseturi, haideti sa trecem la placile de baza in sine.

 

Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI BK

Acest model reprezinta varful de gama cu cipset Intel Z97 oferit de Gigabyte la ora actuala si asta iese in evidenta inca din primul moment. Layout-ul este excelent. Fiecare slot, fiecare conector a fost plasat pe PCB astfel incat sa nu interfereze in niciun fel cu restul componentelor. Singura exceptie este primul slot PCI-Express x16. Pozitia in care a fost montat acesta nu va va permite sa folositi coolere extrem de mari, precum Noctua NH-U14S. Aceasta decizie a fost luata pentru a permite realizarea configuratiilor multi-GPU cu patru placi grafice. Fiind vorba despre varful de gama, nu pot sa consider aceasta decizie un minus.

gbt-g1-black-01

Placa de sunet integrata foloseste un cip Creative SoundCore3D, condensatori electrolitici de cea mai buna calitate, un amplificator pe care puteti sa-l inlocuiti in functie de preferinte si conectori auriti. Circuitele audio sunt izolate pe PCB de resul pe cat posibil. Mai pe scurt, Z97X-Gaming G1 WIFI BK va ofera o solutie audio ideala pentru gaming. Numai cei mai pretentiosi audiofili vor simti nevoia sa achizitioneze o placa de sunet high end pentru a-si satisface pasiunea, insa pentru gaming chiar nu aveti nevoie de mai mult. Retelistica este asigurata de nu mai putin de trei cipuri. Avem un cip Killer E2200 si unul Intel Gigabit LAN pentru cei doi conectori Gigabit LAN, alaturi de o placa PCI-Express x1 care asigura conexiunea wireless 802.11 si Bluetooth 4.0. Si la acest capitol, cred ca nu puteti sa va doriti mai mult de atat pentru gaming.

gbt-g1-black-02

Pentru conectarea placilor de expansiune, Z97X-Gaming G1 WIFI BK va pune la dispozitie patru sloturi PCI-Express 3.0 x16, alaturi de trei PCI-Express 3.0 x1. Controller-ul PCI-Express integrat in pastila procesorului este suplimentat de unul PLX 8747. Astfel, in cazul in care folositi patru placi grafice, sloturile PCI-Express 3.0 x16 vor functiona intr-o configuratie x16/x8/x16/x8. Nu cred ca puteti sa cereti mai mult de la un sistem pe platforma Intel LGA1150.

gbt-g1-black-03

Conectarea unitatilor de stocare este asigurata de nu mai putin de zece conectori SATA3, alaturi de unul SATA Express. De mentionat faptul ca in momentul in care folositi conectorul SATA Express, veti mai avea la dispozitie numai opt conectori SATA3. Chiar si asa, nu cred ca o sa ramaneti fara conectori SATA prea curand folosind aceasta placa de baza. De mentionat faptul ca patru dintre conectorii SATA3 sunt implementati cu ajutorul a doua controller-e Marvell 88SE9172. Singurul lucru pe care nu o sa-l gasiti este slotul M.2, insa este discutabil daca o sa-i duceti sau nu lipsa. Aveti la dispozitie un conector SATA Express, a carui latime de banda este mai mare.

gbt-g1-black-04

Overclocking-ul este ca la el acasa, iar entuziastii nu or sa fie dezamagiti. Aveti la dispozitie butoane de Power, Reset si Clear CMOS direct pe PCB, alaturi de un Debug LED. Tot in aceasta zona sunt pozitionate punctele de masura pentru diferite voltaje, o dotare utila pentru overclocking-ul extrem. Sloturile de memorie RAM folosite permit scoaterea modulelor de memorie chiar daca aveti o placa video de mari dimensiuni montata pe primul slot PCI-Express x16. Memoria beneficiaza de aportul unui VRM cu doua stagii, in timp ce procesorul are la dispozitie un total de opt. Componentele folosite sunt de cea mai buna calitate, dupa cum ne-a obisnuit Gigabyte pentru modelele high end. Avem tranzistori MOSFET LowRDS(On), bobine incapsulate cu miez de ferita si condensatori solizi certificati pentru 10.000 ore produsi de Nippon Chemi-Con.

gbt-g1-black-05 gbt-g1-black-06

Opt stagii s-ar putea sa vi se para prea putine pentru overclocking-ul procesoarelor Intel Haswell, insa tinand cont de calitatea componentelor folosite, sistemul de racire al procesorului este adevaratul factor limitator. Trebuie sa tineti cont de faptul ca Z97X-Gaming G1 WIFI BK li se adreseaza gamerilor, pentru overclocking extrem si azot lichid va recomand versiunile OCForce. Ar mai fi de mentionat faptul ca acel BK din denumire vine de la Black Edition. Aceasta denumire denota faptul ca placa a fost supusa unor teste de validare riguroase timp de 168 ore inainte sa paraseasca fabrica. Sistemul de racire foloseste radiatoare din aluminiu anodizat si heatpipe-uri din cupru nichelat. Radiatoarele de pe VRM pot sa fie conectate la un circuit de racire cu apa. Gigabyte a ales sa foloseasca o noua schema coloristica pentru modelele de gaming, schimband verdele cu un rosu foarte placut.

gbt-g1-black-0000

Bundle-ul oferit impreuna cu placa este, dupa cum probabil va imaginati, excelent. Iese in evidenta includerea puntilor necesare pentru realizarea oricarei configuratii SLI pe care ati putea sa v-o imaginati.

 

Gigabyte Z97X-UD5H

Am sa folosesc comparatii cu Z97X-Gaming G1 WIFI BK pentru prezentarea lui Z97X-UD5H. Pentru inceput, UD5H nu se adreseaza exclusiv gamer-ilor, iar pretul este aproape de doua ori mai mic. Layout-ul este mult mai aerisit in consecinta. Cum realizarea configuratiilor multi-GPU cu patru placi grafice nu reprezinta o prioritate, primul slot PCI-Express x16 este amplasat indeajuns de jos incat sa nu impiedice folosirea sistemelor de racire de dimensiuni extreme pe procesor.

z97x-ud5h-002

Placa de sunet foloseste un cip Realtek ALC1150 si condensatori solizi, insa este prezent un amplificator pentru casti, iar circuitele pentru partea audio sunt separate de restul PCB-ului pe cat este posibil. Pe partea de retelistica, avem in continuare cipurile Killer E2200 si Intel Gigabit LAN, insa lipseste placa wireless. Absolut nimic de reprosat aici, insa gamerii mai pretentiosi s-ar putea sa vrea sa achizitioneze o placa de sunet dedicata.

z97x-ud5h-007 z97x-ud5h-003

Placile de expansiune pot sa fie montate folosind urmatoarele sloturi: trei PCI-Express 3.0 x16 (dintre care al doilea functioneaza numai in mod x8, iar al treilea numai in mod x4), doua sloturi PCI-Express x1 si doua PCI clasice. Nu veti avea probleme cu configuratiile dual-GPU, insa nu v-as recomanda sa montati si o a treia placa grafica.

z97x-ud5h-004 gbt-ud5h-m2-ssd-003

Pe partea de stocare, lipsesc doi conectori SATA3 (si implicit un controller Marvell 88SE9172), insa aveti la dispozitie un slot M.2. Nu cred ca o sa duceti lipsa celor doi conectori SATA3, insa conectorul M.2 adauga posibilitati interesante in ceea ce priveste stocarea. Pozitia in care a fost amplasat slotul M.2 este excelenta si nu interfereaza cu componentele pe care ati putea sa le montati in apropiere.

z97x-ud5h-005 z97x-ud5h-006

Dotarile pentru overclocking sunt la fel de bune, ba chiar mai bune in cazul VRM-urilor. Aveti butoane de Power, Reset, Clear CMOS, Debug LED, puncte de masura a voltajelor si chiar si switch-uri pentru cipurile de BIOS. Daca VRM-ul pentru memoria RAM foloseste tot doua stagii, acelasi lucru nu poate fi spus despre cel pentru procesor. In cazul acestuia din urma, avem nu mai putin de 12 stagii. Sunt folosite aceleasi componente de calitate, de la tranzistorii MOSFET LowRDS(On) si bobinele incapsulate cu miez de ferita, pana la condensatorii solizi produsi de Nippon Chemi-Con. Modulele de memorie RAM se monteaza in sloturi clasice, insa nu veti avea probleme din cauza acestora. Sistemul de racire foloseste radiatoare din aluminiu anodizat de dimensiuni generoase, iar cele doua folosite pentru racirea VRM-ului procesorului sunt conectate cu ajutorul unui heatpipe nichelat. Gigabyte au ales o culoare mai rar intalnita pentru radiatoare, un fel de galben-auriu, care cu siguranta nu va fi pe placul tuturor. As fi preferat sa fie folosita o culoare mai usor de asortat cu restul sistemului, precum rosu, albastru sau de ce nu, chiar negru.

z97x-ud5h-008

 

Platforma de test

Procesoare: Intel Core i5 4670K

Cooler: Thermalright True Spirit 120

Memorii: 2x4GB Kingston HyperX Beast DDR3-2400

Hard disk: Western Digital WD3200AAKS

Sursa: Sapphire Pure 950W

SSD M.2: 240GB Crucial M500

 

Teste de performanta

Singurele teste de performanta relevante pentru aceste placi de baza ar fi in companie unor solutii de stocare M.2 sau SATA Express. Z97 nu aduce absolut nimic in plus fata de Z87 in ceea ce priveste imbunatatirea performantelor sistemului, cu exceptia acestor doua interfete noi. Deocamdata nu sunt disponibile SSD-uri SATA Express, insa exista cateva optiuni pentru slotul M.2. Astfel, am folosit un SSD Crucial M500 de 240GB pe slot M.2 pentru obtinerea rezultatelor de mai jos:

asssd asssd-copy

hdtune-read hdtune-write

Dupa cum puteti sa observati cu usurinta, rezultatele nu sunt tocmai impresionante. Acest fapt nu se datoreaza slotului M.2, ci controller-ului Marvell folosit de Crucial pentru realizarea acestui model. Performantele obtinute in testul de citire secventiala sunt mai mult sau mai putin la nivelul SSD-urilor SATA3 actuale. Cand vine vorba de scriere secventiala, insa, rezultatele sunt similare cu ale unui SSD SATA2. Morala acestei povesti este ca daca vreti performante mai bune decat pe SATA3, aveti nevoie de un SSD M.2 gandit pentru asa ceva. Exemplarele disponibile la ora actuala nu sunt altceva decat copii ale versiunilor existente pe SATA3 si mai avem de asteptat pana or sa apara modele gandite pentru noul standard.

 

BIOS si Overclocking

Cum nu am avut la indemana un procesor Devil’s Canyon, am incercat sa folosesc un procesor Intel Core i5 4670K. Din nefericire, rezultatele obtinute au fost sub orice asteptari. Altfel spus, nu am reusit sa obtin overclocking stabil, indiferent de setarile folosite. Nu este prima data cand observ un asemenea comportament din partea unei placi de baza proaspat lansata, iar explicatia este extrem de simpla: BIOS-ul nu este optimizat cum trebuie. Totul se poate rezolva cu un simplu update de BIOS, iar Gigabyte cu siguranta lucreaza la o versiune noua. Tin minte ca exact acelasi lucru s-a inamplat la lansarea placilor de baza cu cipset Intel P45. Overclocking extrem de slab pana cand producatorii au reusit sa-si dea seama cum sa-si optimizeze BIOS-urile pentru acest procedeu. In consecinta, nu am cum sa dau un verdict in aceasta privinta.

In ceea ce priveste optiunile puse la dispozitie de BIOS, ambele modele de la Gigabyte stau extrem de bine. Mai pe scurt, aveti la dispozitie toate optiunile pe care vi le-ati putea dori pentru supratactarea procesoarelor Intel suportate.

 

Concluzie

Z97X-Gaming G1 WIFI BK si Z97X-UD5H reprezinta doua exemplare extrem de interesante din noua generatie de placi de baza oferita de Gigabyte. Probabil cea mai mare schimbare adusa de noua generatie este la capitolul aspect vizual. Gigabyte incearca de cativa ani sa gaseasca o combinatie perfecta de culori pentru propriile placi de baza. Pot sa spun ca au incercat aproape toate combinatiile posibile folosind un PCB negru, iar Z97X-Gaming G1 WIFI BK reuseste sa ofere un aspect extrem de placut. Singurul lucru care ma impiedica sa afirm acelasi lucru si despre Z97X-UD5H este culoarea galben-aurie aleasa pentru radiatoare.

z97x-ud5h-009

La capitolul dotari, ambele placi stau extrem de bine. Z97X-Gaming G1 WIFI BK reprezinta visul oricarui gamer in ceea ce priveste dotarile, mai ales datorita placii de sunet si a celor de retea integrate. Acestea din urma ofera performante la nivelul placilor dedicate, ceea ce reprezinta un mare plus. Lipsa slotului M.2 reprezinta singurul minus, insa cred ca este prea devreme ca sa-i duceti lipsa. Z97X-UD5H ofera ceva mai putine dotari, insa vine cu un slot M.2 in cazul in care vreti sa utilizati un SSD pe magistrala PCI-Express. Singura dotare care va va lipsi cu adevarat este placa de sunet Creative SoundCore3D, insa era de asteptat data fiind diferenta de pret dinte Z97X-UD5H si Z97X-Gaming G1 WIFI BK.

Nu pot sa ma pronunt in privinta overclocking-ului deocamdata, deoarece BIOS-urile ambelor placi mai au nevoie de optimizari la acest capitol. Cu putin noroc, noile versiuni de BIOS vor fi lansate inainte ca primele procesoare Devil’s Canyon sa aterizeze la noi in redactie. Dotarile pentru overclocking incluse de Gigabyte pe aceste placi sunt excelente. In cazul Z97X-UD5H pot sa spun ca nu ma asteptam sa vad punctele de masura pentru voltaje, specifice modelelor mai scumpe, insa se pare ca Gigabyte chiar au vrut sa ofere ceva in plus.

gbt-g1-black-logo

Pretul la care este comercializata Z97X-Gaming G1 WIFI BK este tipic pentru un varf de gama. Vorbim de aproximativ 1500 RON, ceea ce nu este rau deloc tinand cont ca G1.Sniper 5 trece cu usurinta de 1750 RON.  Z97X-UD5H are un pret mult mai accesibil, dupa cum era de asteptat, de aproximativ 750 RON. Comparativ, modelul cu cipset Intel Z87 inlocuit de Z97X-UD5H este cu aproximativ 80 RON mai scump.

Per total, ambele placi de baza prezentate in acest articol reprezinta alegeri bune raportat datorita pretului de achizitie (Z97X-UD5H) sau a dotarilor excelente pentru gaming (Z97X-Gaming G1 WIFI BK).

 

Plusuri si minusuri pentru Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI BK

top-pick

+ Retelistica
+ Sunet
+ Ultra Durable

+ Aspect

 

Plusuri si minusuri pentru Gigabyte Z97X-UD5H

recommended

+ Retelistica
+ Pret
+ Ultra Durable

– Sunet

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.