Temperatura si performanta memorii

AMD 4700S Desktop Kit | WASD.ro

Din moment ce solutia de racire regasita pe 4700S are un sistem de montare non-standard, suntem blocati cu radiatorul de fabrica, cel putin pe moment.  Performantele acestui cooler sunt medii, procesorul ajungand cu usurinta in marja de 110°C, dupa care intra in thermal-throttling. Acest scenariu a fost testat intr-o camera in care temperatura ambientala avea valoarea de aproximativ  27°C.

Ca nota: mi-ar placea ca cei de la AMD sa ofere spre vanzare un adaptor de prindere tip AM4 pentru AMD 4700S Desktop Kit, sau macar un fisier printabil 3D pentru a putea monta orice solutie de racire compatibila cu acesta.

AMD 4700S Desktop Kit | WASD.ro
Aida64: Cache&Memory Benchmark

La capitolul memorie RAM, AMD 4700S Desktop Kit reprezinta o situatie destul de speciala.

De ce? Fiindca modelul testat de noi dispune de un total de 16GB de RAM GDDR6. Altfel zis, 4700S este dotat cu Video-RAM pe post de RAM. Situatie similara este intalnita spre exemplu in cazul lui PS5. Xbox One reprezinta si el o situatie asemanatoare, insa in cazul sau RAM-ul este folosit pe post de VRAM. Performantele sunt similare cu cele ale modulelor normal de RAM DDR4. Observam latime de banda sporita, cei 16 GB de memorie GDDR6 ai lui 4700S atingand pana la 93 GB/s viteza de copiere. Insa latentele sunt crescute fata de cele regasite in cazul unui kit de memorii RAM DDR4 la frecventa de 3600MHz. Latenta memoriilor prezente pe AMD 4700S Desktop Kit a atins valoarea de 145ns.

 

Verdict

AMD 4700S Desktop Kit este o noua initiativa a celor de la AMD de combo de procesor,  placa de baza si memorie RAM. Toate cele trei elemente componente sunt integrate pe un singur PCB. Acest format este similar cu cel regasit pe console si, in general, pe laptopurile subtiri. Asta inseamna ca AMD 4700S Desktop Kit nu este upgradabil. Cu toate acestea, placa in format ITX a lui 4700S permite conectica generala de baza existenta pe o astfel de placa de baza stand-alone. Ai la dispozitie un slot PCI-E x16, cu conectica pentru viteza de comunicare x4, in care iti poti monta o placa video care poate transforma acest kit intr-o „mini consola” care ruleaza Windows.

Performantele procesorului integrat in acest kit sunt bune, fiind cu 40-50% mai slab decat un Ryzen 7 5800X. 5800X este un procesor care are pretul de raft cu 25% mai ridicat decat pretul intregului kit 4700S, deci varianta de achizitie a unui astfel de kit ofera un raport perfromanta/pret mult mai bun decat orice combinatie de piese standalone care sa il echivaleze.

Cei 16GB de memorie GDDR6 utilizati pe post de RAM au un comportament similar cu cel regasti pe kit-urile de memorie DDR4 la frecventa de 3600MHz. Latimea de banda maxima inregistrata pe aceste memorii este de 93GB/s viteza de copiere, iar timpul de raspuns al modulelor este de 145ns. Valoare crescuta a latentei ma suprinde avand in vedere ca chip-urile sunt lipite direct pe placa de baza, chiar in spatele procesorului, si chiar dispun de propriul sistem de racire.

Unul dintre aspectele negative intalnite in cazul lui AMD 4700S Desktop Kit este legat de sistemul de racire, care este cu usurinta dus in limita puterilor. In mod normal asta nu ar fi o problema, insa nu ai nici posibilitatea de a-l inlocui cu altul aftermarket, din moment ce sistemul de prindere a fost dezvoltat in-house exclusiv pentru acest produs. Mi-ar placea ca cei de la AMD sa ofere posibilitatea de a obtine un adaptor pentru sistemul de racire existent pe 4700S care sa fie compatibil cu prinderea generica AM4. Probabil cu un Noctua NH-D15 montat peste pastila de silicon a procesorului acesta s-ar fi descurcat mai bine in testele efectuate.

AMD 4700S Desktop Kit | WASD.ro

Consider ca AMD 4700S Desktop Kit este o varianta demna de luat in considerare daca iti propui realizarea unui sistem PC si dispui de un buget limitat. Acesta este ideal pentru munca de birou si, impreunat cu o placa video capabila, ofera performante notabile pana si in gaming.

Totodata 4700S este o alternativa buna pentru scoli, fiind atat compact, puternic si ieftin in raport cu celelate optiuni disponibile pe piata. Intr-adevar este necesar un accelerator grafic pentru a putea afisa imagine, insa nu vad asta ca fiind un deal breaker.

In prezent puteti achizitiona propriul AMD 4700S Desktop Kit la pretul de raft de 1408 Lei. Sau sub forma unui PC preasamblat la PC Garage la 2687 Lei.

Pages ( 4 of 4 ): « Previous123 4

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.