Gigabyte Z590 Aorus PRO AX

Z590 Aorus PRO AX este varianta mai ieftina a lui Aorus Master. Aceasta este mai slab dotata si, implicit, constructia acesteia are o calitate mai redusa decat cea regasita pe sora sa mai mare.

Principalele diferente se rezuma la dotari si aspect. Alimentarea procesorului se realizeaza prin intermediul unei cuple de 8 pini si una auxiliara de 4 pini. Nu exista butoane integrate pe PCB pentru Power, Clear CMOS si BIOS FlashBack si de asemena LCD-ul de debuggind lipseste. Singurele porturi ranforsate sunt cele pentru modulele RAM si primul PCI-E x16.

Cu toate acestea, Aorus PRO AX dispune de placa wireless Wi-Fi si Bluetooth integrata. De asemenea are integrata o placa de retea Intel de 2.5 Gbps, placa audio Realtek ALC4080 7.1. Pe panoul I/O se regasesc, pe langa porturile USB si audio, un port USB Type-C si un port DisplayPort.

Etajul de alimentare al procesorului este compus din 13 faze de alimentare si este racit de doua radiatoare conectate printr-un heatpipe destul de gros.

Z590 Aorus PRO AX are integrate 4 porturi M.2. Trei dintre ele sunt de tip PCI-E 4.0, iar cel de-al patrulea, amplasat cel mai inferior, este de tip PCI-E 3.0 si SATA.

Totodata Z590 Aorus PRO AX nu are inclus in backplate protectiv.

Desigur, am testat si aceasta placa de baza in overclocking, utilizand acelasi i9 11900K. Am urmarit fixarea frecventei tuturor nucleelor la valoarea de 5.20 GHz. Solutia de racire utilizata a fost Noctua NH-D15 Black, cu un singur ventilator montat, viteza acestuia fiind setata pe maxim. Pentru a obtine acest lucru am utilizat setarile de BIOS din capturile de ecran de mai jos.

 

Putem obvserva ca Z590 Aorus PRO AX a reusit sa sustina acest 11900K la 5.20 GHz cu voltajul VCore de numai 1.47V, tinand cont ca pentru a atinge aceeasi frecventa pe Master a fost nevoie de 1.52V. Majoritatea limitarilor de frecventa si voltaj au fost dezactivate cu scopul prevenirii variatiilor frecventei in timpul stress-testului.

Pentru a testa temperatura si stabilitatea am utilizat aceeasi metodologie precum cea regasita in rubrica „Platforma de test si metodologie”.

In capturile de mai jos veti observa, cap la cap, testele de temperatura rulate atat pe stearile Default cat si pe 5.20 GHz.

Pages ( 6 of 7 ): « Previous1 ... 45 6 7Next »

One thought on “Review: Gigabyte Z590 Aorus Master (rev. 1.0)

  1. Este o placa extraordinara si am comandat-o recent. Din pacate am fost atat de mediocru incat, entuziasmat fiind de pretul la care am gasit-o, nu am dedus ca nu se mai pot gasi nici una dintre placile video dorite si accesibile din cauza criptomonedelor si minarea acestor speculatori. Acum astept sa vad cand se va anunta lansarea oficiala a urmatoarei serii ATI, Radeon RX 7000, si poate prind una. Desi pretul va fi sigur foarte umflat din cauza celor care cumpara cu sutele, pentru fermele de minat. Ce dezastru! Omul, mai nou, vrea sa faca bani fara sa produca chiar nimic plus valoare, doar sa consume mii de KW de energie, inutil, rezolvand niste HASH coduri…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.