Iată că am ajuns şi la al treilea episod din serialul plăcilor de bază pentru generaţia de procesoare AMD ce se va lansa cândva anul acesta, poate peste o lună, poate peste două. Am văzut până acum că plăcile, acestea, de bază ce sunt construite în jurul chipsetului de vârf 990FX oferă capabilităţi foarte interesante pe segmentul multi-vga. Acest lucru înseamnă că NVIDIA a dat verde la soluţiile SLI, de orice fel, pe platformele AMD.

Deşi nu suntem prea mari fani ai conceptului de multi-vga, trebuie să recunoaştem că puterea brută există atunci când sunt două sau mai multe plăci video şi că proverbul „unde-s doi puterea creşte” se aplică perfect în aceste cazuri. Partea proastă a acestor metode de a spori performanţa o reprezintă însă timpul re răspuns întârziat care apare folosind o soluţie multi-vga datorită timpului necesar pentru recompunerea imaginii, proces ce nicidecum nu se întâmplă instant.

Ideea este că pentru a obţine cea mai bună performanţă -lag free- în jocuri, avem nevoie de o placă video single-GPU şi un procesor multi-core cu frecvenţă ridicată.

 

Crosshair V, placa de bază despre care discutăm astăzi, o vom testa cu un procesor Phenom II X4 980 care este de altfel şi cel mai rapid quad-core de la AMD în momentul de faţă. Probabil că vă întrebaţi de ce nu am folosit un X6 1100T, vârful de gamă din oferta AMD. Ei bine, X4 980 este ceva mai rapid pentru jocuri, este şi mai rece şi poate ajunge la o frecvenţă mai mare fără a necesita cunoştinţe foarte măreţe despre overclocking.

De asemenea, pentru răcirea procesorului vom folosi acelaşi cooler ieftin ca atunci când am discutat despre X6, adică Cooler Master Hyper 212 Plus. Memoriile Kingston pe care le-am folosit au frecvenţă implicită de 2133 MHz, însă frecvenţa lor nu am crescut-o mai sus de aproximativ 1600 MHz.

 

Ce are special Crosshair V

Păi în primul rând cică este o placă de gaming. Asta înseamnă că overclockng-ul ar trebui să se facă foarte rapid şi fără dureri de cap. Acest lucru evident că îl vom observa în teste. Un alt lucru interesant pentru gamerii ce nu deţin deja o placă de sunet, sau un adaptor de sunet pe USB, o reprezintă soluţia audio integrată ce poartă sugestiv numele X-Fi 2 MB. Este foarte interesant faptul că oferă suport pentru EAX 5 HD, lucru ce până acum nu era posibil pe soluţiile integrate.

Dacă cumva ai trecut de stadiul în care vrei cea mai bună performanţă în jocuri şi ai început să lucrezi folosind puterea brută pusă la dispoziţie de plăcile video montate în SLI sau CF, trebuie să ştii că Crosshair V, la fel ca şi Sabertooth 990FX, oferă suport pentru 3-Way SLI sau 3-Way CrossFireX.

De asemenea, această caracteristică, suportul pentru 3-Way SLI şi CF este binevenită mai ales pentru overclockeri deoarece aceştia dispun posibilitatea de a urca procesorul la o frecvenţă foarte mare atât graţie cunoştinţelor şi echipamentelor cât şi datorită plăcii de bază Crosshair V. Deşi e cam inimaginabil cum s-ar putea realiza o configuraţie Quad-SLI cu patru plăci video, aflaşi că acest lucru se poate folosind o placă Xpander, adică la fel ca la Rampage 3 Exrteme. Deci, dacă chiar este nevoie de quad-SLI, există o soluţie.

Cu alte cuvinte, Crosshair V se potriveşte atât utilizatorilor ce dispun de cunoştinţe avansate despre overclockering cât şi începătorilor. Şi pentru aceştia din urmă, ASUS a amplasat pe placa de bază, chiar sub ultimul slot PCIe, un buton OC ce nu face altceva decât să overclockeze procesorul în mod automat.

Tot pentru utilizatorii avansaţi, există şi puncte de măsurat voltajul şi de data aceasta puntele sunt foarte uşor accesibile fiind dispuse pe latura superioară a plăcii de bază.

Pentru răcire există în total 8 conectori pentru alimentarea ventilatoarelor şi asta înseamnă că performanţa sau silenţiozitatea răcirii poate fi ajustată după bunul plac pentru toate ventilatoarele din sistem, evident dacă acestea sunt alimentate din placa de bază.

Pentru stocare, Crosshair V Formula dispune de 7 port-uri SATA 6Gbps şi un eSATA 6Gbps. Şi la acest capitol, ASUS a făcut o chestie interesantă, a renunţat la conectorii legacy, adică pe placă nu întâlnim niciun conector IDE sau SATA 3Gbps.

Port-uri USB 3.0 avem în total 6 dintre care 4 sunt dispuse pe panoul I/O şi două pot fi amplasate frontal folosind conectorul din apropierea alimentării ATX. Pe partea de USB 2.0 există un total de 12 port-uri şi cel ce este folosit pentru ROG Connect poate fi folosit şi ca USB normal. Pentru port-urile USB 3.0, ASUS a utilizat 3 controller-e Asmedia la fel ca pentru placa de bază Sabertooth 990FX.

VRM-ul folosit pentru Crosshair V Formula este alcătuit tot din 8+2 faze, însă numele acestuia este foarte sugerează foarte subtil faptul că este mai puternic decât cel al lui Sabertooth 990FX. Extreme Engine Digi+ este un VRm similar celui folosit pentru placa de bază Maximus IV Extreme, deci nu ne putem aştepta la altceva decât la rezultate foarte bune în overclocking.

 

 

 

Teste şi concluzii

Pentru testarea plăcii de bază Crosshair V Formula am folosit, aşa cum v-am mai spus, procesorul Phenom II X2 980. Acesta l-am overclock-at atât cât mi-a permis soluţia de răcire şi pentru verificarea stabilităţii am folosit 3D Mark Vantage, o unealtă ce stresează procesorul o idee mai mult decât jocurile uzuale. Din păcate, la frecvenţa la care am overclock-at procesorul, acesta nu era stabil în Prime95 aşa că ne-am rezumat la această metodă de stress.

La 4500 MHz, frecvenţa maximă pe care am putut-o atinge în condiţii de minimă stabilitate pentru gaming, necesitatea cunoştinţelor despre overclocking este minimă. Pentru a atinge această frecvenţă nu a fost nevoie decât de modificare frecvenţei de bază, a voltajului procesorului şi a multiplicatorului frecvenţei de bază.

Pe tot timpul cât sistemul de test a rulat la 4500 MHz nu am întâmpinat nicio blocare a sa, însă având în vedere că „workeri” din Prime95 se opreau aleator, nu putem considera ca fiind o frecvenţă 100% stabilă.

 

Oricum, pentru cei ce doresc şi un plus de performanţă, dar şi stabilitate sigură, există butonul de OC al plăcii de bază.

După apăsarea lui frecvenţa de bază a procesorului a sărit de la 200 MHz la 216 MHz, ceea ce înseamnă că frecvenţa finală a ajuns la 4 GHz de la 3,7 GHz. Poate că nu pare mult, însă pentru doar o apăsare de buton, acest boost este binevenit.

 

Construcţia plăcii este foarte solidă şi faptul că se paote overclock-a uşor un procesor pe ea nu ne face decât să o recomandăm oricărui tip de utilizator. Vestea bună pentru gameri este că soluţia de sonorizare onboard oferă suport pentru EAX 5.0 HD şi asta alături de un procesor bun ne oferă performanţă atât în jocurile vechi ce necesită EAX cât şi în jocurile moderne ale căror sonorizare se face software.

 

Plusuri şi minusuri pentru ASUS Crosshair V Formula

+ Răcire
+ Overclocking
+ Aspect
+ Sunet

 

Citeşte şi Upgrade-uri la noua generaţie AMD – GIGABYTE 990FXA-UD7

Citeşte şi Upgrade-uri la noua generaţie AMD – ASUS Sabertooth 990FX

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.