V-am tot ameninţat că voi continua această serie de articole ce vizează plăcile de bază compatibile pentru Bulldozer şi iată că revin în forţă cu un ultim episod ce are în rolul principal o placă de bază ceva mai ieftină decât cele despre care am vorbit până acum.

DSC00764Având un preţ mult mai rezonabil decât cel al plăcilor pe care le-am testat până acum în cadrul acesti mini serii de articole, M5A97 EVO lasă impresia, de la prima vedere, că ar fi una dintre cele mai inspirate alegeri pentru viitoarele PC-uri ce vor integra un procesor Bulldozer din gama mijlocie.

 

Hai să vedem ce are special această placă de bază, în afară de preţ.

 

DSC00769În viziunea celor de la ASUS, cea mai importantă caracteristică a acestei plăci de bază o reprezintă VRM-ul şi acel dual-processor power ce este alcătuit din TurboV şi Digi+ VRM combinat cu EPU. Despre aceste tehnologii am tot vorbit de-a lungul altor review-uri aşa că nu am să transform acest articol într-o înşiruire a unor lucruri pe care le-am mai zis cu alte ocazii. Dacă nu ştiţi ce reprezintă aceste tehnologii, puteţi merge pe site-ul ASUS, aveţi link la începutul articolului şi vă puteţi informa de acolo.

Revenind la subiectul nostru, VRM-ul este absolut identic cu cel de pe placa de bază Sabertooth 990FX şi în concluzie am putea să ne aşteptăm la un overclocking similar şi pe această placă de bază.

Diferenţele apar, însă, între Sabertooth şi aceasta la nivelul chipset-ului. 990FX este vârful de gamă în portofoliul AMD în materie de chipset-uri, în timp ce 970 se adresează segmentului mainstream. Acesta fiind şi motivul pentru care pe această placă de bază nu se poate construi o configuraţie multi-gpu cu mai mult de două plăci grafice.

 

Pentru cei ce vor dori să îşi construiască configuraţii Crossfire este foarte important de precizat faptul că numărul de lane-uri PCIe puse la dispoziţie de acest chipset este de 4 pentru al doilea slot PCIe aşa că nu veţi beneficia de toată lăţimea de bandă pe care ar putea să o necesite două plăci video puternice. Oricum, mă îndoiesc că cineva va instala două plăci 6990 în vreun sistem, mai ales echipat cu o placă de bază cu chipset 970.

Pe partea de sonorizare avem de-a face cu un clasic cip audio Realtek, doar că modelul este 892. Deja nu cred că mai contează prea tare modelul pentru cineva pentru că oricum calitatea oferită este satisfacătoare şi întotdeauna sub cea oferită de o placă de sunet dedicată.

 

La capitolul stocare M5A97 EVO stă foarte bine deoarece există 6 port-uri SATA 6Gbps şi două port-uri eSATA 3Gbps. Pe partea de conectivitate stă la fel de bine, fiind disponibile 8 port-uri USB 2.0 pe panoul I/O şi două port-uri USB 3.0.

Dacă cumva vi se par puţine mai puteţi adăuga header-e şi mai puteţi beneficia de încă două port-uri USB 3.0 şi încă 6 port-uri USB 2.0.

 

Hai să ne uităm şi la galeria foto şi apoi să vedem cum se overclockează un procesor pe această placă de bază.

DSC00766 DSC00771 DSC00773

DSC00775 DSC00780 DSC00782

 

Overclocking şi concluzii

Pentru overclock-area unui procesor Phenom II X4 980 nu am avut nevoie de setări foarte speciale. Creşterea frecvenţei am făcut-o până la un nivel la care se poate ajunge şi cu un sistem de răcire mai slab decât cel folosit de mine.

Pentru teste am folosit următoarele componente:

Placa de bază: ASUS M5A97 EVO

Procesor: AMD Phenom II X4 980

RAM: Kingston 2x2GB HyperX KHX2133C9AD3X2K2/4GX

Sursă: OCZ ZX 1000W

 

După cum vă spuneam, nu am depus foarte mare efort pentru overclock-area acestui procesor. Iniţial singurele setări pe care le făcusem fuseră la voltaj şi la frecvenţa de bază. Voltajul l-am crescut la 1,5v şi frecvenţa de bază am crescut-o de la 200MHz la 232MHz.

Cu aceste setări am observat mici probleme în ceea ce priveşte stabilitatea sistemului aşa că am decis să scad frecvenţa de bază un pic şi să cresc cu 0.5 multiplicatorul. De asemenea, am crescut şi voltajul de la 1,5v la 1,54v.

 

Rezultatele le puteţi vedea mai jos.

cpuz temp

Deşi nu am precizat până acum, pentru răcirea procesorului am utilizat un cooler Hyper 212 Plus de la Cooler Master, însă cu alt ventilator decât cel din pachet. Ventilatorul folosit de noi se învârtea cu 2500rpm şi oferea un flux de aer mult mai mare decât cel din pachetul cooler-ului. Totodată şi nivelul de zgomot era mult mai mare.

 

În încheiere am putea spune că M5A97 EVO este o placă foarte bună pentru cât costă şi că reprezintă o alegere foarte inspirată dacă nu vă pasionează o configuraţie multi-vga la cel mai înalt nivel. Dotările, precum şi caracteristicile ei ar trebui, cel puţin în teorie, să mulţumească orice fel de utilizator, chiar şi pe cei care folosesc 1001 HDD-uri.

 

Plusuri şi minusuri pentru ASUS M5A97 EVO

+ Răcire
+ Conectivitate
+ Preţ
– 2 port-uri SATA orizontale

 

Citeşte şi Upgrade-uri la noua generaţie AMD – GIGABYTE 990FXA-UD7

Citeşte şi Upgrade-uri la noua generaţie AMD – ASUS Sabertooth 990FX

Citeşte şi Upgrade-uri la noua generaţie AMD – ASUS Crosshair V Formula

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.