Eram pregatit sufleteste si ma impacasem cu ideea ca daca vrei sa arate bine moaca ta intr-un stream, trebuie sa folosesti un mirorless.

Adica au aparut webcam-uri destul de bune in ultima vreme, Logitech Streamcam fiind una dintre ele. Razer au si ei Kyio Pro. Dar amandoua sufera de „boala” numita autofocus.

De cand mi-a inceput feciorul scoala si am asistat la nenumarate Zoom-uri, am inteles de ce autofocusul ar trebui sa dispara din aceasta categorie.

Cum piticul nu avea stare pe scaunul de gaming si se tot invartea, webcam-ul facea ce stia sa faca mai prost – refocaliza. Si nu unde trebuia, ci pe te miri ce jucarie din fundal.

Din perspectiva mea, webcam-urile ar trebui sa fie exact precum selfie cam-urile. Lentile fixe.

Si fix asta face Elgato Facecam. Are lentile fixe si o gramada de alte aspecte interesante.

 

Ce este Elgato Facecam?

Elgato Facecam este un produs cu cap si coada, gandit de la bun inceput pentru un singur lucru – video streaming. Ca e Zoom, Twitch sau Youtube, tot streaming video se numeste.

Este un webcam fara microfon integrat si nu pot decat sa ma bucur. Caci am cu un dispozitiv mai putin in lista de audio inputs.

Elgato Facecam review | WASD

 

Caracteristici Elgato Facecam

In ceea ce priveste sistemul de prindere, Facecam are un filet de 1/4 si poate fi instalat pe orice brat articulat sau trepied ai cauta pentru o camera foto.

Este extrem de util acest capitol, mai ales daca vrei sa montezi camera intr-o pozitie semi permanenta.

Cablul este detasabil si atat recomandarea mea, cat si din partea Elgato, este sa nu se foloseasca prelungitoare. Este suficient faptul ca ai in pachet un cablu detasabil de 2 m ce poate fi inlocuit cu unul mai lung.

Senzorul folosit de catre Elgato este de tip CMOS si, in mod evident, produs de Sony. Acesta face parte din gama Starvis. Acest gen de senzor este in general folosit in mediul Security si cumva si-a gasit locul in acest webcam pentru ca pixelii sunt retroiluminati, iar rezultatul final este o gama dinamica mai mare si un castig in zgomot.

Din pagina de prezentare de pe site-ul Sony reiese ca un astfel de senzor se descurca excelent in conditii de proasta iluminare.

Oricum, partea buna este ca software-ul permite modificarea parametrilor aproape ca la un DSLR sau mirorless. Parametrii pe care ii si poti salva in memoria camerei.

 

Galerie foto Elgato Facecam

 

Experienta in timpul utilizarii

Dupa ce am asistat la nenumarate refocalizari ale lui StreamCam, webcam-ul pe care il tot folosim pentru Zoom, am fost realmente surprins sa nu vad niciun fel de wooble. E altceva.

Instalarea webcam-ului Elgato Facecam este extrem de simpla. Are piciorul preinstalat. Si in cazul in care vrei sa o montezi deasupra monitorului tot ce trebuie sa faci este sa o asezi deasupra monitorului. Sau poti detasa piciorul si poti infileta o talpa de trepied direct in corpul camerei.

In ceea ce priveste conectarea la PC, aceasta se realizeaza prin intermediul unui cablu de 2 m USB TypeC-TypeA 3.0. Din momentul in care ai conectat-o, nu trebuie sa mai faci nimic. Cel putin in Windows 10.

Bineinteles, daca vrei sa faci vreo setare o sa fie nevoie de instalarea aplicatiei Camera Hub.

 

Software: Camera Hub

Bineinteles, software-ul functioneaza exclusiv cu produsele Elgato. Nu va asteptati sa va ofere posibilitatea sa modificati setari la Razer Kiyo Pro, de exemplu.

In ceea ce priveste setarile, poti modifica Field of View-ul, contrastul, saturatia, sharpness-ul, expunerea, white balance-ul si poti activa sau dezactiva reducerea zgomotului.

Reducerea zgomotului va face imaginea sa arate la fel de stearsa precum la un webcam ieftin. Asa ca ai face bine sa nu o atingi.

Cea mai misto setare este cea pentru ISO.

Nu exista optiuni pentru focus deoarece blocul de lentile este fix. Asta inseamna ca nu vei vedea niciodata wooble-uri si cautari disperate ale unei suprafete cu contrast.

 

Comparatie calitate video

Desi toate cele 3 camere aveau setat white balance-ul la 5000, imaginile sunt total diferite. Nu e grav, caci poate fi ajustat astfel incat sa reflecte realitatea.

 

Verdict

De departe cea mai importanta caracteristica a acestui webcam este lentila fixa. Cumva a rezolvat problema mea cu refocalizarea. Mai ales in low light unde toate webcam-urile cu autofocus incep sa „danseze”.

Calitatea imaginii este buna, dar trebuie sa folosesti lumini ca sa ajungi la un rezultat misto.

Lipsa microfonului mi se pare o idee exceptionala. Mai ales ca acest webcam se adreseaza streamerilor care deja au microfon, poate chiar mai scump decat webcam-ul.

Elgato Facecam m-a cucerit de cand am vazut ca poti salva setarile direct in camera. Cumva mi se pare amuzant ca abia in 2021 avem ceva ce e de-a dreptul util. Si e primul lor webcam. Cine stie ce OZN super specific pentru streaming vor mai lansa.

Asadar poti face niste setari si maine cand iti reinstalezi OBS si toate software-urile, setarile camerei vor fi salvate. O grija in minus.

De asemenea, faptul ca poti modifica ISO-ul iti ofera extrem de multa flexibilitate in setarea camerei in functie de lumina pe care o ai disponibila.

Elgato Facecam costa 199 Euro si este concurentul direct al lui Razer Kiyo Pro. Camera care, la randul ei, este construita tot in jurul senzorului Sony Starvis.

Cumva Elgato Facecam reuseste sa duca conceptul de webcam la nivelul la care ar trebui sa fie un webcam, fara autofocus. Asta e ultima grija pe care trebuie sa o ai, ca esti imbracat fara contrast si tot focalizeaza camera pe tablul din spatele tau.

Daca vei incerca sa blochezi focusul cu alt webcam o sa reusesti, insa nu vei avea disponibili 90 centimetri in care sa fie totul clar, ci mult mai putin. D-aia nici nu ma incanta atat de tare Razer Kiyo Pro.

In momentul publicarii, Elgato Facecam nu era disponibil in Romania.

Review overview
Summary Elgato Facecam face exact ceea ce trebuie sa faca un webcam, sa mentina subiectul din fata PC-ului in clar.
4.5
Tagged

Similar Articles

One thought on “Review: Elgato Facecam – webcam-ul suprem

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.