Am testat PLA-401 folosind două notebook-uri din clasa business. Specificaţiile cât şi brandul sunt nesemnificative deoarece nu influenţează cu nimic rezultatul testului. Singurul aspect care contează şi afectează serios viteza  de transfer este calitatea reţelei electrice. Cele pe care le-am folosit noi au fost două la număr şi singura diferenţă a fost anul în care au fost creeate. Diferenţele le veţi observa mai jos.

Viteza am testat-o folosind Jperf, un benchmark pentru reţele foarte folosit, care a ajuns la varianta 2.0.

 

Testul s-a derulat în două etape. Prima, în care am folosit adaptoarele în aceeaşi cameră, la o distanţă de doi metri între prize şi ce de-a doua în care distanţa a fost una considerabilă, de două etaje. Fluctuaţiile de curent au fost reduse, pe cât posibil, la minimum. Cu alte cuvinte, nu au existat pe reţeaua electrică frigidere, maşini de spălat sau sisteme de sunet din care să urle manele.

Iată rezultatele primului scenariu de test:

 

jperf_zyxel

După cum se vede, viteza este una mai mult decât acceptabilă. Scăderea de la 22mbits la 17mbits s-a datorat unei fluctuaţii de curent. Iată cum s-a comportat şi în cea de-a doua situaţie.

jperf_zyxel2

După cum vedeţi, viteza s-a menţinut constantă chiar dacă distanţa a fost mai mare. De data asta, fluctuaţiile de curent nu au mai fost o problemă şi linia a rămas perfect dreaptă.

4Pe lângă cele două teste de bandwidth pe care le-am ilustrat mai sus am folosit adaptoarele şi pentru browsing şi am încercat la un moment dat, fără un succes pre mare, să joc câte ceva online. Dacă în materie de browsing şi mail s-au descurcat admirabil, în cazul în care doriţi să vă jucaţi online veţi sesiza o creştere semnfificativă a latenţei chiar dacă aveţi o conexiune la Internet mai mult decât decentă.

Am copiat chiar, în cazul primului scenariu, un fişier de 4GB de pe notebook pe celălalt în uluitorul timp de 33 minute.

Ce concluzii putem trage de aici? În primul rând nu avem de-a face cu un echipament care să permită crearea unei reţele care va avea parte de trafic intens. Pentru o situaţie de urgentă în care aveţi nevoie de o reţea şi nu aveţi la voi routerul WiFi sau un switch care să permită acest lucru, sunt extrem de utile şi le recomand cu plăcere.

Dacă vă gândiţi la crearea unei reţele pentru acasă care nu va fi supusă torturii cu trafic de fişiere sau pentru home-entertainment, din nou sunt mai mult decît suficiente deoarece vor scuti multe costuri. Pentru cei 300 lei investiţi veţi scăpa de tortura cablurilor şi a canalului de cablu şi de un router care va ocupa la rândul lui spaţiu.

Pentru un birou instalat într-un apartament unde nu vor fi instalate mai mult de 3-4 PC-uri şi o multifuncţională sunt ideale. Pentru un jucător, fie el de duminică sau hardcore, nu le recomand deoarece există mult prea mulţi factori care ar influenţa performanţa şi s-ar solda cu „rage mode”. La final, vă mai amintesc un lucru: ţineţi cont de calitatea instalaţiei electrice şi de fluctuaţiile de curent care pot apărea.

Condensat, iată avantajele şi dezavantajele:

Plusuri şi minusuri pentru ZyXEL Powerline PLA-401:

recommended

+ Uşor de instalat
+ Design
+ Criptarea datelor

– Lăţime de bandă mică

Pages ( 2 of 2 ): « Previous1 2

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.