In cursa pentru totul RGB s-a mai alaturat un jucator, Gigabyte. Consacratul producator de placi de baza si placi video a bagat un deget si in piata memoriilor RAM si acum au pe piata cateva modele.

Cel mai important trend pe care ei l-au pornit a fost acela al modulelor fake de RAM.

Motivul? S-au gandit la saracii care nu au bani sa isi cumpere 4 module de memorie.

Si astfel kit-ul pe care il testam astazi este format din 4 module, doua de memorie RAM si doua de LED-uri RGB.

Ideea e ca acest trend l-au adoptat si Corsair si este o idee destul de buna pentru ca in cazul Corsair, doua module dummy costa 200 Lei. Semnificativ mai ieftin decat doua module de RAM.

AORUS RGB Memory 3200MHz review | WASD

In cazul Gigabyte, modulele dummy (fake) vin direct in pachet si nu pot fi achizitionate separat.

Asa cum am mai zis si in stirea publicata la lansarea acestor memorii, pentru Romania ar fi trebuit sa vina cu kit-uri 3 dummy + 1 adevarat.

 

Ce sunt Aorus RGB Memory?

Dupa cum spuneam, este vorba de un kit de 16GB de memorie DDR4 format din doua module de 8 GB plus alte doua module RGB ce au rol ornamental.

Desi au anuntat si memorii la frecvente mai mari, in momentul de fata pe site-ul Gigabyte se pot gasi doar aceste memorii la 3200 MHz, cu sau fara demo kit, precum si module simple de RAM fara RGB la 2666 MHz.

Fiecare modul are 5 LED-uri RGB si numarul de efecte este destul de limitat.

AORUS RGB Memory 3200MHz review | WASD

Oricum, cel mai bine arata pe default pana sa instalezi software-ul oribil de la Gigabyte.

Si acelasi lucru este valabil si pentru placile lor de baza cu RGB Fusion 2.0. Arata super bine iluminarea atata vreme cat nu folosesti software-ul.

Cipurile folosite de catre Gigabyte sunt Samsung si, cel putin in teorie, ar trebui sa urce ca frecventa destul de sus.

 

Galerie foto

 

Latime de banda

Nu mai includ informatii despre platforma de test deoarece gasiti in screenshot-urile de mai jos toate informatiile necesare. Acolo unde lipseste vreo informatie o gasiti precizata in dreptul screenshot-ului.

 

Parametri impliciti XMP

AORUS RGB Memory 3200MHz review | WASD

Latimea de banda la parametri impliciti este destul de buna. Dar, fiind dotate cu cipuri Samsung, acest aspect poate fi imbunatatit.

 

3200 MHz 15-16-16-36 CR1

AORUS RGB Memory 3200MHz review | WASD

Scazand latentele am reusit sa crestem putin latimea de banda, insa, e loc de mai mult. In acest scenariu m-au interesat cele mai mici latente pentru frecventa implicita.

 

3400 MHz 16-18-18-36 CR1

AORUS RGB Memory 3200MHz review | WASD

Cea mai mare frecventa la care am reusit sa le pornesc folosind CR1 a fost 3400 MHz. Si cresterea latimii de banda este chiar semnificativa folosind acesti parametri.

 

3600 MHz 16-18-18-36 CR2

3400 MHz 16-18-18-36 CR1

3600 MHz este cea mai mare frecventa la care aceste memorii au putut urca folosindu-ne de latentele setate de XMP. Este probabil cel mai stabil mod de a folosi aceste memorii. Pentru o frecventa mai mare a fost nevoie sa le cresc voltajul.

 

3700 MHz 17-19-19-38 CR2 1.3v

AORUS RGB Memory 3200MHz review | WASD

Si cea mai mare frecventa cu niste latente decente este 3700 MHz. Voltajul folosit pentru acesti aprametri a fost de 1.4v. Castigul total de latime de banda este de aproximativ 6 GB/s si nu este rau deloc.

 

Software si iluminare

Bineinteles, avem acelasi software saracacios. Daca iti instalezi software-ul poti sa spui la revedere modului implicit de iluminare. Si toate modurile din software sunt mai urate decat cel default.

 

Verdict

Kit-ul Aorus RGB Memory costa undeva pe la 860 Lei. Nu este un pret rau deloc. La banii astia poti sa cumperi un kit la 3600 MHz CL17, dar fara RGB. Daca vrei si RGB, gasesti CL18 si CL19.

Pentru ceea ce ofera, kit-ul Aorus mi se pare o alegere inspirata.  Are potential de overlcocking si arata si bine (daca nu instalezi atrocitatea aia de software).

AORUS RGB Memory 3200MHz review | WASD

Se poate spune ca Gigabyte si-au facut intrarea pe scena memoriilor intr-un mod onorabil. Insa, au facut-o doar pentru a-si intregi ecosistemul RGB. Si ma astept ca aparitia de noi modele sa fie destul de greoaie.

Vi le recomand. Le gasiti la PC Garage la pretul de 852 Lei.

Recommended WASD Award

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.