Ambele produse au ajuns la mine în stare impecabilă, în ambalajele retail originale. Exact aşa cum vor arăta pe rafturile magazinelor şi cum şi-ar dori fiecare să fie în momentul în care le cumpără. Tocmai de aceea o să includ în poze şi ambalajul, precum şi bundle-ul inclus, ca să ştiţi ce veţi primi împreună cu un SSD Kingston.

Vom începe cu cel de 40GB.

 

 

Primul lucru care mi-a atras atenţia cand am primit pachetul a fost acel „Desktop Upgrade Kit”

 

Bundle-ul ne confirmă faptul că acest produs este destinat sistemelor desktop, prin includerea suporţilor de montare într-un bay de 3.5”. Evident, sunt incluse şi şuruburile necesare pentru montarea suporţilor, alături de un cablu de date SATA şi un adaptor de alimentare Molex-SATA. Discul inclus în pachet conţine un ghid de instalare în mai multe limbi (lipseşte limba română; nu că ar fi necesar) şi software-ul Acronis True Image HD pentru clonarea partiţiilor. Despre el vom discuta puţin mai încolo.

Să vedem cum arată şi în interior.

 

PCB-ul arată foarte familiar… oare unde l-am văzut? Da! La Intel X25-M G2!

 

 

Logo-ul Intel ne confirmă faptul că noul SSD Kingston este produs în colaborare cu Intel.

Controllerul principal, modulul SDRAM şi modulele NAND Flash sunt toate fabricate de Intel. Controllerul PC29AS21BA0 fabricat de Intel şi modulul SDRAM Micron 48LC16M16A2-75 (capacitate 32MB, frecvenţă de 133MHz) sunt aceleaşi modele folosite şi la SSD-urile Intel X25-M G2.

 

 

 

Evident, modulele NAND Flash diferă faţă de cele întâlnite la X25-M, deoarece sunt de capacitate diferită. În cazul drive-ului Kingston de 40GB, avem 5 module MLC NAND Flash produse tot de Intel, 29F64G08CAMD1, fiecare având o capacitate de 8GB.

Electronica este foarte interesantă şi promiţătoare, şi ne putem aştepta la performanţe foarte bune din partea noului drive Kingston. Pentru că practic avem de-a face cu un miniX25-M. Este totuşi ciudat cum un produs destinat segmentului lower-mainstream foloseşte componente care în general se găsesc în produse destinate segmentului upper-mainstream. Cu alte cuvinte, componentele sunt superioare ca performanţă faţă de cele întâlnite în mod curent pe produsele anterioare din familia V Series (sau cel puţin aşa ar trebui să fie – vom vedea mai târziu). Nu că m-aş plânge… din contră, mă bucur foarte mult!

Şi dacă tot discutăm aici de electronică Intel, bănuiesc că vă întrebaţi dacă avem suport pentru TRIM. Nu, deocamdată nu avem suport TRIM. Însă oficialii Kingston au confirmat faptul că acesta va fi disponibil printr-un viitor update de firmware. Încă nu ştim exact când va apărea acesta, dar vă vom spune pe forum când va fi disponibil.

Probabil singura îndoială care poate apărea la acest produs este legată de capacitatea de stocare de „doar” 40GB. E ciudat să vezi doar două cifre în zilele noastre, în care suntem din ce în ce mai obişnuiţi cu o capacitatea de stocare exprimată în 4 cifre, din care prima e „2” 🙂

Aici revin însă la comentariul de la începutul paginii secunde: trebuie să identificăm corect scopul acestui produs şi să-l judecăm din această perspectivă. Acest produs are ca scop accelerarea vitezei de funcţionare a calculatorului prin găzduirea sistemului de operare. Cu alte cuvinte, să fie folosit drept „boot drive”.

Vă mai ziceam pe forum că eu folosesc Vista de foarte mult timp. Şi în tot acest timp am ajuns la concluzia că dimensiunea optimă a unei partiţii de Vista sau 7 este cuprinsă între 30GB şi 40GB. Pentru XP nu e nevoie de mai mult de 20GB. Orice e în plus constituie o risipă de spaţiu, şi probleme la o eventuală reinstalare de sistem de operare, iar orice e în minus poate aduce probleme datorită lipsei de spaţiu.

Aşadar, din acest punct de vedere Kingston au făcut cea mai bună alegere, spaţiul de stocare fiind arhisuficient pentru a găzdui sistemul de operare şi alte programe utilizate în mod curent (suita Office, Winamp, un player video etc).
OK, haideţi să vedem ce ne oferă şi modelul de 64GB.

 

Pages ( 3 of 10 ): « Previous12 3 45 ... 10Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.