Stiti ce costa exagerat de mult de ceva vreme incoace? Da! Memoria RAM. Si nu va imaginati ca mai este vreun shortage pe undeva. Pur si simplu au ramas preturile atarnate in cui.

Si cand ai preturi mari este normal sa incepi sa te uiti la toate variantele posibile si imposibile. Dar in momentul in care trebuie sa alegi ceva decent ca pret, decent din punct de vedere al compatibilitatii si decent ca performanta la o capacitate de peste 64 GB te lovesti de o indisponibilitate macabra.

Sunt foarte putine optiuni si pretul este dictat de frecventa la care lucreaza memoria.

Iar in ceea ce priveste aspectul…ei bine, abia recent au inceput sa apara kit-uri cu iluminare RGB care sa nu te faca sa pendulezi intre a cumpara o masina SH, sau un kit de memorie.

Corsair erau absenti total in segmentul de memorii high end pentru workstation-uri fancy.

Singurul lor kit de memorii cu iluminare era Vengance Pro RGB. Iar varful lor de gama disponibil, Dominator, era fara iluminare.

Dar asta se schimba. Au lansat in sfarsit un kit de memorii ce se adreseaza entuziastilor care isi doresc ca masinariile lor de randat sa arate funky.

Kit-ul pe care l-am primit la review este format din 8 module a cate 8 GB si are rolul de a popula toate slot-urile de memorie disponibile pe o placa de baza pentru un Intel cu quad channel.

DOMINATOR PLATINUM RGB DDR4 MEMORY review | WASD

Este destul de limpede cui se adreseaza Corsair cu acest kit: celor ce stiu foarte clar ce au nevoie.

Si nu este mare loc de targuiala aici.

 

Ce este Corsair Dominator Platinum DDR4 RGB 64 GB @ 3600 MHz?

In cazul de fata este vorba de un kit de 8 module a cate 8 GB fiecare. Frecventa de functionare a kit-ului pe care l-am primit la review este de 3600 MHz, insa, frecventa poate fi aleasa in functie de nevoia fiecarui utilizator.

DOMINATOR PLATINUM RGB DDR4 MEMORY review | WASD

In cazul variantelor quad channel sunt disponibile doar frecvente de 3200 MHz si 3600 MHz pentru kit-urile cu 8 module si pentru cele cu 4 module intre 3000 MHz si 4000 MHz.

Daca nu ai nevoie de asa ceva, trebuie sa stii ca recent au adaugat la lista si 2×8 GB @ 4800 MHz. Insa pretul acestuia este mai mare decat al kit-ului de 64 GB pe care l-am primit la review. Adica 869$ vs 849$. Am ramas socat cand am vazut pretul.

In ceea ce priveste cipurile folosite, Corsair au mers pe Samsung B-die pentru acest kit. Este posibil ca alte variante cu alte capacitati si frecvente sa nu fie dotate cu cipuri similare.

Fiecare modul este echipat cu 12 LED-uri RGB CAPELLIX a caror iluminare poate fi modificata individual.

De asemenea, este posibila si activarea unui profil hardware care va face ca memoriile sa fie iluminate in acel fel atunci cand PC-ul nu este sub mediul Windows.

 

Galerie foto Corsair Dominator Platinum DDR4 RGB 64 GB @ 3600 MHz

 

Latime de banda

Nu mai includ informatii despre platforma de test deoarece gasiti in screenshot-urile de mai jos toate informatiile necesare. Acolo unde lipseste vreo informatie o gasiti precizata in dreptul screenshot-ului.

 

Parametri impliciti XMP

DOMINATOR PLATINUM RGB DDR4 MEMORY review | WASD

Performanta la parametri impliciti este destul de buna. Totusi, fiind vorba de cipuri Samsung se poate si mai bine la aceasta frecventa scazand latentele.

 

3600 MHZ 16-16-16-34 CR2

DOMINATOR PLATINUM RGB DDR4 MEMORY review | WASD

Desi latentele sunt super mici comparativ cu cele din specificatii, la capitolul latimed e banda nu se observa prea tare ca acesti parametri au fost modificati. Si pentru ca am reusit sa scad atat de mult latentele am decis sa cresc si frecventa ca sa observ pana unde pot ajunge.

 

4200 MHZ 18-18-18-32 CR2

DOMINATOR PLATINUM RGB DDR4 MEMORY review | WASD

Frecventa maxima pe care am putut sa o ating a fost de 4200 MHz. Dincolo de acest punct a fost imposibil sa le urnesc indiferent ce latente le-am setat. Totusi, la aceasta frecventa nu sunt perfect stabile si adesea ma trezeam cu jocurile si aplicatiile inchise. Iar voltaj mai mare de 1,365v nu avea rost sa incerc. Doar de dragul curiozitatii.

 

4000 MHZ 17-17-17-32 CR2

DOMINATOR PLATINUM RGB DDR4 MEMORY review | WASD

Si aceastia sunt aprametri care o oferit si cel mai ridicat niveld e stabilitate in utilizarea de zi cu zi. Motivul pentru care nu am rulat Prime95 este simplu. Am vazut de-a lungul timpului ca Premiere Pro este ceva mai „dat dracu” si reuseste sa crape chiar daca Prime95 dadea semne ca este stabil. Asa ca intr-un final la acesti parametri am ramas pentru utilizarea zilnica. Voltajul pentru acesti parametri este 1.35v.

 

Iluminare si software

Apropos de iluminare, cea mai cool parte este ca fiecarui LED in parte i se poate atribui o culoare sau un efect. De exemplu, LED-ul 1 poate fi sincronizat cu LED-ul 1 de la ventilatoare…si tot asa.

 

Software-ul iCue de la Corsair este unul dintre cele mai complexe de pe piata si pentru a putea modifica iluminarea la maxim este nevoie de a bifa „enable full software control”. Poate fi schimbata ordinea modulelor daca este nevoie si de asemenea si layout-ul poate fi modificat.

Permite vizualizarea temperaturii fiecarui modul in parte.

Din pacate nu este posibila modificarea niciunui parametru. Pentru asta este nevoie sa accesezi BIOS-ul.

 

Verdict

Corsair au venit cu niste memorii exceptionale. Stiam ca seria Dominator este una super buna. Dar acum e si buna si fancy. Dominator Platinum RGB au devenit instant favoritele mele. Atat pentru aspect cat si pentru performanta lor.

Este adevarat ca pretul lor este ceva cam ridicat fata de medie, dar daca iti doresti un produs cu adevarat premium pentru PC-ul tau, Dominator Platinum se ridica la acest nivel.

DOMINATOR PLATINUM RGB DDR4 MEMORY review | WASD

Acum, singura mea curiozitate mai e legata de comportamentul kit-ului la 4800 MHz. Ce latime de banda ofera? Poate voi afla la un moment dat.

Va recomand acest kit in special pentru platformele Intel.

Pentru Threadripper v-as recomanda sa va orientati spre altele. Kit-ul de fata a functionat la 3000 MHz. Si parca e pacat sa arunci atat de multi bani pentru frecventa lor si sa nu o poti atinge.

DOMINATOR PLATINUM RGB DDR4 MEMORY review | WASD
Sad reacts only 🙁

Bine, acum este adevarat si faptul ca exista variante potrivite si pentru Threadripper. Adica la 3000 MHz si 3200 MHz.

  • Kit-ul pe car el-am testat poate fi cumparat de la PC Garage la 4330 Lei cand o sa reapara in stoc.

Editor's Choice WASD Award

Similar Articles

One thought on “Review: Corsair Dominator Platinum RGB DDR4 64 GB @ 3600 MHz

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.