Kingston Fury Renegade este o aparitie noua pe piata SSD-urilor de gaming. Reuseste sa atraga atentia mai ales prin faptul ca este primul produs de gaming Kingston, fara HyperX.

In cazul in care ati uitat, la inceputul anului 2021, HP anunta ca s-au scuturat de 425 mil $ si au cumparat de la Kingston doar brand-ul de gaming HyperX.

Ma asteptam sa vina ceva pe segmentul de gaming si cand Kingston au anuntat Fury Renegade am devenit extrem de curios despre directia pe care o apuca.

Asadar, in cele ce urmeaza vom analiza in detaliu noul SSD dedicat gamerilor.

Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 2TB | WASD.ro

 

Ce este Kingston Fury Renegade 2TB?

Kingston Fury Renegade 2TB este cel mai nou model de mediu de stocare scos pe piata de Kingston. Acesta este in format M.2 2280 si utilizeaza interfata PCIe 4.0 x4 astfel oferind viteze de transfer de ordinul GigaByte-ilor pe secunda.

Specificatiile tehnice oferite de Kingston pentru Fury Renegade 2TB este urmatoarea:

Cod modelSFYRD
FormatM.2 2280
InterfataPCIe 4.0 x4 NVMe
Capacitate2TB
Controller de memoriePhison E18
Tip celule memorie3D TLC
Viteza scriere/citire secventiala7300/6000 MB/s
Viteza citire/scriere random 4K1,000,000/1,000,000 IOPS
TBW2 PBW
Consum5mW Idle / 0.36W avg / 2.8W MAX citire / 9.9W MAX scriere
Temperatura de operare0°C – 70°C
Dimensiuni80 x 22 x 3.5 mm
Greutate9.7 g
Ore de functionare1,800,000 ore
Garantie5 ani

Kingston Fury Renegade 2TB este un SSD M.2 de mare viteza ce promite o longevitate extinsa. Pentru acest model Kingston promite pana la 2 PB de informatie scrisa si pana la 1.800.000 de ore de functionare, echivalentul a 205 ani. Totul alaturi de o garantie de 5 ani. Un SSD ce poate fi lasat mostenire generatiilor urmatoare. Cel mai probabil vei depasi intai cei 2 PB de scriere inainte sa treaca orele promise de functionare.

Utiliazand controllerul de memorie Phison E18 si memorii de tip 3D TLC, Kingston promit viteze de citire de pana la 7.3 BG/s si pana la 6 GB/s viteza de scriere. Probabil cu mult peste necesitatile majoritatii celor dintre noi.

Phison E18 este un controller de memorie lansat la finele anului 2020 si este dedicat SSD-urilor Gen4. Acesta este fabricat utilizand litografia TSMC 12 nm, aducand un consum relativ de 3 W. Controller-ul are la baza un procesor pe 32 de biti de tip ARM Cortex R5 tri-core. Controller-ul integreaza tehnologii de criptare de tot tacamul precum: AES 128/256 bit, SHA 160/256/512 si RSA 4096 FW, alaturi de TCG & Opal 2.0, Pyrite, Sanitize si Crypto Erase. Acest controller este regasit pe majoritate SSD-urilor high-end din gama Corsair, alaturi de modelele de top oferite de nume precum: Sabrent, Galax, Gigabyte si AddLink.

Fury Renegade 2TB este racit cu ajutorul unui heat-spreader fabricat din grafen si aluminiu. Pe modelele de capacitate mai mare, adica cel de 2 TB si cel de 4 TB acest heat-spreader are profilul mai ridicat cu 1.29 mm decat in situatia modelelor de 500 GB respectiv 1 TB.

 

Teste Kingston Fury Renegade 2TB

Platforma de testIntel Core i9 12900K review | WASD

  • CPU: Intel Core i9 12900K
  • GPU: Gigabyte AMD Radeon RX 6900 XT
  • RAM: 2x 16GB GSkill Trident Z5 RGB DDR5 @6000 MHz
  • MB: Gigabyte Z690 Aorus Master
  • PSU: Corsair HX1000i
  • Racire: Noctua NH-D15 Black

Aceasta este aceeasi platforma de test pe care am utilizat-o pentru a teste procesorul Intel Core i9 12900K.

Metodologie

Kingston Fury Renegade 2TB va fi montat in primul slot M.2 aflat imediat sub procesor si va fi racit utilizand radiatorul placii de baza. Vom rula un set de trei teste sintetice pentru a determina performantele acestui mediu de stocare. Setul de teste cuprinde:

  • AS SSD
  • CrystalDiskMark
  • ATTO Disk Benchmark

Ulterior vom determinam temperatura maxima pe care Fury Renegade o poate atinge ruland o sesiune de aproximativ o ora de Bart’s Stuff Test pentru a pune in load SSD-ul. Concomitent, ii vom inregistra temperatura cu ajutorul Hard Disk Sentinel.

 

Rezultate

In majoritatea situatiilor Kingston Fury Renegade 2TB a depasit bariera de 5 GB/s. Acesta a atins un maxim de performanta in cadrul CrystalDiskMark obtinand o viteza de aproape 7 GB/s la citire secventiala si 6.8 GB/s la scriere secventiala.

Kingston Fury Renegade 2TB | WASD.ro

Temperatura maxima inregistrata asupra lui Fury Renegade 2TB a fost de 50°C in timpul scrierii secventiale. Graficul de mai sus ne arata cum temperatura este influentata de puterea utilizata de SSD in cadrul scenariilor de scriere si citire. Conform specificatiilor celor de la Kingston diferenta de putere maxima consumata dintre cele doua scenarii este de 7.1W, de unde si spike-urile intre diferite momente ale rularii testului.

Verdict

Kingston Fury Renegade 2TB este un SSD de inalta performanta ce are la baza controller-ul de memorie Phison E18. Producatorul ne pune la dispozitie o gama de SSD-uri Fury Renegade ce cuprinde patru modele in capacitati diferite: 500 GB, 1 TB, 2 TB si 4 TB. Toate aceste medii de stocare sunt in format M.2 2280 si utilizeaza interfata NVMe PCIe 4.0 x4.

La pachet cu oricare SSD din gama Fury Renegade, Kingston ne ofera si un tool software pentru clonarea SSD-urilor. A really nice touch!

Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 2TB | WASD.ro

Kingston promit durabilitate ridicata pentru aceste SSD-uri prin valori foarte ridicate pentru TBW si ore de functionare.

Performantele lui Kingston Fury Renegade 2 TB il incadreaza indiscutabil in categoria SSD-urilor high-end. Totusi, inainte sa te arunci spre a cumpara unul, gandeste-te bine daca chiar ai nevoie de acei 5-6 GB/s viteza de scriere si aceasta justifica pretul ridicat al achizitiei.

Poti cumpara propriul SSD Kingston Fury Renegade 2 TB la pretul de 2243 Lei.

Editor's Choice WASD Award

Similar Articles

One thought on “Review: Kingston Fury Renegade PCIe 4.0 Nvme M.2 2TB

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.