Ştim cu toţii că notebook-urile echipate cu acceleratoare grafice puternice suferă de o foarte mare problemă: autonomia. Iar notebook-urile pentru gaming şi-au câştigat rapid reputaţia de „desktop replacement”, tocmai din cauza autonomiei reduse care practic anulează cel mai mare avantaj care-l are un notebook: portabilitatea.

But fear not, deoarece NVIDIA a pregătit tehnologia Optimus, gândită special pentru a prelungi autonomia notebook-urilor.

După cum vă zicea şi Octavian în articolul despre NVIDIA Optimus, ASUS sunt foarte agresivi în ceea ce priveşte implementarea noilor tehnologii. Iar la momentul lansării Optimus, producătorul taiwanez avea deja pregătite patru modele de notebook-uri: N61Jv, N82, U30Jc şi UL50.

Pentru a evidenţia calităţile tehnologiei Optimus ne vom folosi de un exemplar al modelului N61Jv. Evident, N61Jv nu vine echipat doar cu Optimus, ci oferă o listă foarte impresionantă de dotări, şi nu vom trece peste ele, deoarece sunt o parte importantă a produsului final.

În paginile ce urmează vom discuta despre configuraţie, despre construcţie şi dotări şi vom pune la muncă noul produs ASUS. Până atunci însă, o menţiune importantă: la fel precum în cazul modelului G60J testat de noi, notebook-ul N61J este un „engineering sample”. Iar ASUS oferă o largă varietate de configuraţii şi dotări opţionale pentru acest notebook, aşadar s-ar putea ca varianta testată de noi să fie diferită faţă de variantele care vor fi disponibile în retailul românesc.

ASUS N61Jv

 

Specificatii

Gama notebook-urilor ASUS e divizată în mai multe segmente: Business, Gaming Powerhorse, Multimedia Entertainment, Special Edition (ASUS Lamborghini anyone?), Superior Mobility şi Versatile Performance. Seria N61J de la ASUS face parte din gama „Multimedia Entertainment”, aşadar va veni echipat în acest scop. Configuraţia exemplarului testat de noi e următoarea:
•    Procesor: Intel Core i5-540M, 2.53GHz (mai multe informaţii pe pagina următoare)
•    Chipset: Intel HM55 Express Chipset
•    Memorie: 2 x 2 GB DDR3 1066MHz
•    Placă video: Intel GMA HD / NVIDIA GT325M, 1GB DDR3 VRAM (mai multe informaţii pe pagina următoare)
•    Display: 16” HD (1366 x 768 pixeli) LED backlit, ColorShine
•    Hard drive: Toshiba MK6465GSX, 640GB, 5400rpm, 2.5” SATA
•    Unitate optică: 4x Blu-Ray DVD Combo (HL-DT-ST BDDVDRW CT21N)
•    Conectivitate: Atheros AR8131 Gigabit-LAN, Intel WiFi Link 1000 802.11b/g/n, Broadcom  Bluetooth V2.1 + EDR
•    Conectori: 1 x Express Card, 1 x Microphone Jack, 1 x Headphone Jack, 1 x VGA, 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x RJ45, 1 x HDMI, 1 x E-SATA
•    Audio: Realtek High Definition Audio, boxe Altec Lansing, SRS Premium Sound
•    Webcam: 2.0 Megapixeli + microfon
•    TV Tuner: Yuan MC770a DVB-T/Analog Hybrid Tuner
•    Tastatură / Touchpad: Tastatură numerică, dimensiune 38.4mm / 3-finger Multi-Touch Touchpad
•    Adaptor AC: Output – 19 V DC, 4.74A, 90W; Input: 100-240V AC, 50/60 Hz Universal
•    Acumulator: Li-Ion, 6 celule, 4400mAh
•    Dimensiuni: 38.4 x 26.5 x 2.79~3.73 cm
•    Greutate: 2.80 Kg cu bateria montată

După cum vedeţi, ASUS N61Jv e un notebook foarte bine echipat.

Şi da, dragilor, avem un port USB 3.0! Din păcate nu am putut rula teste cu el, deoarece nu am avut un dispozitiv extern compatibil cu noul standard, dar controller-ul este fabricat de NEC, deci rezultatele ar trebui să fie similare cu cele obţinute în articolul dedicat standardului USB 3.0.

 

ASUS N61Jv

 

Specificatii CPU-GPU

Şi începem cu procesorul Intel Core i5-540M, lansat la începutul acestui an. Acesta e un procesor dual-core, nume de cod Arrandale, care beneficiază de tehnologiile HyperThreading (câte două fire de execuţie pe fiecare nucleu) şi TurboBoost, care poate ridica dinamic frecvenţa până la maxim 3.06GHz la rularea unei aplicaţii single-threaded. Din păcate nu am reuşit să fac un screenshot cu CPU-Z, deoarece cea mai nouă versiune, 1.5.3, se bloca în momentul scanării subsistemului grafic, şi nu se încărca deloc.  Versiunile mai vechi dădeau eroare tot la subsistemul grafic şi nu afişau nicio specificaţie. Dar asta nu mă va împiedica să vă spun detaliile cele mai importante.

Frecvenţa de bază este de 2.53GHz, dată de multiplicatorul 19 şi frecvenţa bus-ului de 133MHz. Plaja multiplicatorilor este 9 – 19, deci o frecvenţă Idle de 1.2GHz iar în cazul activării TurboBoost, multiplicatorul maxim este 23 (3.06GHz). Memoria cache e distribuită după cum urmează:

–    L1 Data: 2 x 32 KB (8-way)
–    L1 Intructions: 2 x 32KB (4-way)
–    L2 Cache: 2 x 256 KB (8-way)
–    L3 Cache: 3 MB (4-way)

Procesorul este fabricat în litografie de 32nm, iar TDP-ul este de doar 35W. Arhitectura este similară cu modelele echivalente de la desktop-uri, deci avem de-a face cu un procesor şi un chip grafic sub acelaşi IHS:

 

 

Intel Graphics Media Accelerator HD se numeşte chipul grafic incorporat, iar acesta vine tactat la 500MHz. La fel ca în cazul procesorului, frecvenţa IGP-ului se ajustează automat în funcţie de gradul de încărcare. Frecvenţa dinamică maximă pentru IGP este 766MHz. Acest lucru e valabil doar pentru IGP-urile pentru notebook-uri, la varianta desktop nu se aplică.

Evident, IGP-ul este groaznic în jocuri. Dar nici nu trebuie să fie bun, deoarece mai avem un procesor grafic, NVIDIA GT325M, şi tehnologia Optimus, care face trecerea automată între cele două procesoare grafice, în funcţie de situaţie. N-am să trec în revistă toate detaliile legate de Optimus, deoarece a scris Octavian un articol despre cum funcţionează. Însă e necesară o mică reîmprospătare a memoriei.

 

 

În mare, IGP-ul funcţionează ca un controller pentru display. În situaţii 2D (navigare pe internet, Solitaire, Office etc) acesta e cel care afişează imaginea. În momentul trecerii într-un mediu 3D, se activează nucleul grafic dedicat, datele de la acesta trecând prin IGP către display. Şi totul se face automat, fără intervenţia utilizatorului.

Să vă arăt un mic screenshot cu GPU-Z:

 

Asus N61

 

Mda… Din păcate versiunea 0.3.8 nu ştie mare lucru despre cele două procesoare grafice din sistem. În cazul GMA HD nu vede nimic, iar în cazul GT325M recunoaşte câte ceva, dar incorect. Totuşi, frecvenţele la care funcţionează GT325M sunt corecte, la fel şi memoria video şi magistrala de memorie. Aşadar, trebuie să vă mai spun eu câteva lucruri despre acest GPU.

GT325M face parte din segmentul „Performance” alături de GT330M şi GT335M. Vine echipată cu 48 shadere, suportă DirectX 10.1 şi NVIDIA CUDA şi funcţionează pe magistrala PCIe 2.0. Dacă vă mai aduceţi aminte, GTX260M inclus în G60J venea echipat cu 112 shadere şi făcea parte din gama „Enthusiast”. E simplu de presupus că GT325M nu va avea aceleaşi performanţe, însă nici nu va fi de lepădat. Oricum, asta vom vedea în momentul în care dăm drumul testelor pentru jocuri.

Până atunci, însă, să vedem cum se prezintă fizic notebook-ul N61J.

 

Galerie foto

Time for a photo session!

 

ASUS N61Jv

Construcţia este realizată din material plastic lucios şi foarte reflectiv, motiv pentru care e un adevărat coşmar pentru un fotograf amator ca şi mine 🙂 De asemenea, carcasa este mare colecţionară de amprente, şi orice fir de praf este vizibil. Din acest motiv va trebui să-l mânuiţi cu atenţie, şi să păstraţi la îndemână soluţia de curăţare şi un şerveţel.

 

ASUS N61Jv

Latura stângă. Puteţi observa conectorul de alimentare, fanta de evacuare, conectorul VGA şi HDMI, port-ul RJ-45 pentru reţea, slot-ul Express şi port-ul USB 3.0 pe care îl veţi recunoaşte cu siguranţă datorită culorii albastre. Deasupra conectorului USB se află butonul pentru pornirea şi oprirea reţelei Wireless şi a adaptorului Bluetooth.

 

ASUS N61Jv

Pe latura dreaptă întâlnim conectorii pentru căşti şi microfon, două port-uri USB, un port eSATA, unitatea optică (în cazul nostru, un Blu-Ray Combo) şi conectorul pentru antena TV.

 

ASUS N61Jv

În partea din spate nu există niciun conector.

 

ASUS N61Jv

Şi partea inferioară. Sub capacul mai mic se află HDD-ul, iar sub capacul mare avem acces la…

 

ASUS N61Jv

…memorii, placa de reţea wireless şi, în special la sistemul de răcire şi la ventilator. Vă ziceam şi în articolul despre G60J că am apreciat întotdeauna faptul că e uşor să ajungi la sistemul de răcire în cazul notebook-urilor ASUS.

 

ASUS N61Jv

Acumulatorul de 6 celule şi 4400mAh.

 

ASUS N61Jv

Şi transformatorul pentru alimentarea de la priză.

 

ASUS N61Jv

Ecranul e foarte reflectiv când notebook-ul este oprit. Dar luminozitatea este foarte bună atunci când ecranul este pornit, iar notebook-ul poate fi folosit cu succes chiar şi dacă aveţi o sursă de lumină în spate. Şi dacă tot am început să vorbesc despre display, vă spun tot aici că unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune, iar contrastul şi mai ales redarea culorilor sunt excelente.

 

ASUS N61Jv

În plan depărtat, camera web de 2.0 megapixeli şi în plan apropiat microfonul. Ambele sunt foarte discrete.

 

ASUS N61Jv

ASUS a decis să acopere toată zona palm-rest-ului cu material cauciucat aderent, un detaliu care l-am apreciat foarte mult şi cazul notebook-ului G60J şi mă bucur să-l văd din nou. Bravo ASUS!

 

ASUS N61Jv

 

ASUS N61Jv

Tastele sunt foarte similare cu cele întâlnite pe G60J. De fapt, dacă nu mă înşel, sunt chiar identice. Sunt foarte silenţioase, se apasă uşor şi au cursă foarte scurtă, deci tehnoredactarea merge foarte repede.

 

ASUS N61Jv

Inscripţiile prin care suntem informaţi că N61Jv vine echipat cu boxe Altec Lansing şi suportă tehnologia SRS Premium Sound.

 

ASUS N61Jv

Sub capacul argintiu se află boxele Altec Lansing. Calitatea audio este foarte bună, şi volumul e destul de puternic, sistemul audio oferind o putere totală de 2.5W. Observaţi LED-urile din partea laterală.

 

ASUS N61Jv

Aceleaşi LED-uri sunt prezente şi pe latura stângă. În cazul în care alimentarea externă e deconectată şi notebook-ul rulează pe baterie, aceste LED-uri ne indică starea GPU-ului. Dacă au culoarea albă, atunci GPU-ul dedicat este pornit…

 

ASUS N61Jv

…iar dacă au culoarea albastră, atunci înseamnă că GPU-ul dedicat este oprit. Dacă notebook-ul are conectată alimentarea externă, atunci LED-urile vor rămâne albe şi nu-şi vor modifica culoarea, indiferent de starea GPU-ului.

 

ASUS N61Jv

Şi acum ajungem la una din cele mai delicioase dotări ale acestui notebook, pe care intenţionat am lasat-o la sfârşit: touchpad-ul. Acesta poartă denumirea de „3-finger Multi-touch Touchpad” şi poate recunoaşte mişcarea a până la trei degete deodată. Evident că avem şi anumite „gesturi” pe care le putem aplica pentru a îndeplini anumite funcţii. Şi am să vă înşir aici câteva pe care le-am descoperit trecându-mi aleator degetele pe suprafaţa pad-ului:

– Scroll-ul nu se face clasic, pe lateralele touchpad-ului, ci în două moduri diferite, cu două degete simultan pe touchpad, astfel:

a) Slow-scroll: un deget fix, celălalt deplasat în sus sau jos

b) Fast-scroll: mişcare sus-jos şi/sau stânga-dreapta cu ambele degete deodată

– pentru Zoom, ţineţi două degete pe touchpad şi veţi obţine:

a) Zoom-out, dacă le depărtaţi unul de celălalt

b) Zoom-in, dacă le apropiaţi unul de celălalt

– Dacă daţi click pe un link cu două degete deodată, se va deschide link-ul într-un tab nou, la fel precum în cazul click-ului pe butonul Mouse3 (rotiţa pentru scroll)

– Dacă daţi cu trei degete deodată în sus, se va deschide Windows Explorer

– Dacă daţi cu trei degete deodată în jos, se va deschide Task Switcher (Alt+Tab), după care, fără a ridica degetele de pe touchpad, mişcaţi stânga sau dreapta pentru a schimba aplicaţia activă.

– Dacă ţineţi apăsat CTRL şi daţi cu trei degete deodată în stânga sau dreapta, va roti display-ul la 90 grade în direcţia în care aţi mişcat voi.

E atât de gimmicky încât e chiar distractiv! Şi după ce treceţi peste momentul de „băieţel în fabrica de maşinuţe”, devine extrem de util, mai ales în momentele în care nu puteţi folosi un maus. Eu am profitat şi de modulul Bluetooth incorporat, şi am folosit un maus Microsoft IntelliMouse Explorer for Bluetooth, care a funcţionat perfect.

A! Şi să nu uit: dacă apăsaţi uşor pe touchpad, este foarte fin, nu opune rezistenţă aproape deloc, iar degetele alunecă foarte uşor. Iar dacă apăsaţi mai puternic, devine foarte rezistiv şi aderent.

 

Teste performanta

A venit şi timpul să începem testele. Cu câteva excepţii (suita Futuremark, mai exact), am rulat testele sintetice în două situaţii diametral opuse: cu alimentarea externă conectată şi profilul „High Performance” şi cu rularea pe baterie şi profilul „Battery Saver” pentru a vedea care sunt performanţele în momentele în care trebuie să facem ceva care necesită o putere de calcul mai mare dar în acelaşi timp încercăm să economisim bateria.

Şi începem cu suita SiSoftware Sandra Lite 2010c.

 

 

 

 

 

În afară de testul pentru lăţimea de bandă, se simte o oarecare limitare a performanţei procesorului în cazul utilizării unui profil foarte economic.

Să vedem cum se descurcă i5-540M cu ale sale două nuclee şi patru fire de execuţie în Cinebench:

 

Există o explicaţie pentru scalarea „slabă” în cazul folosirii profilului High Performance: TurboBoost. În cazul testului „1 CPU”, TurboBoost ridică frecvenţa unui nucleu la 3.06GHz, şi performanţa este foarte bună. În cazul încărcării celor patru fire de execuţie, TurboBoost nu mai poate ridica frecvenţa deoarece s-ar depăşi TDP-ul, prin urmare cele două nuclee rulează la frecvenţa implicită: 2.53GHz. Din acest motiv avem o scalare de doar 2.19. În cazul rulării pe baterie, scalarea e o idee mai bună (2.51), însă aici se simte limitarea performanţei procesorului pentru a economisi bateria.

Din păcate progrămelul pe care-l foloseam pentru a rula GIMP şi Handbrake s-a decis subit să nu mai funcţioneze. Nu, nu are legătură cu notebook-ul, deoarece aceeaşi eroare o primesc şi pe sistemul meu. Aşadar, GIMP va lipsi complet, iar Handbrake va fi rulat separat. Rezultatele obţinute la testul de codare nu sunt comparabile cu alte rulări ale testului, deoarece s-au folosit setări diferite la codare (1-pass, maximul quality, faţă de 2-pass, maximum quality). Totuşi, filmuleţul pe care l-am transformat din DVD în h.264 e acelaşi.

 

 

Avem diferenţe foarte mari în cele două rulări. Practic în cazul rulării pe baterie, codarea durează de două ori mai mult. N-o să insist acum asupra rezultatului deoarece îl vom discuta puţin mai încolo în cadrul articolului.

Să vedem şi un test de arhivare cu WinRar 3.91 x64. Testul a fost rulat cu ajutorul benchmark-ului inclus în WinRar şi oferă o imagine foarte bună asupra performanţei procesorului şi a memoriei.

 

 

Şi aici avem performanţă înjumătăţită la rularea pe baterie, cu profilul cel mai economic.

Şi am mai rulat suita PCMark de la Futuremark. Acestea au fost rulate doar cu alimentarea externă conectată şi cu profilul High Performance activat.
PCMark05:

 

Şi PCMark Vantage:

 

Rezultatele sunt bune, datorită în mare parte procesorului performant şi a memoriei care se comportă foarte bine. Scoruri mai mici se înregistrează la testele care depind de HDD şi în cele care depind de placa video. Totuşi, rezultatele obţinute de HDD sunt bune pentru un HDD de 5400rpm. Iar placa video nu e aşa de slabă precum pare aici. O să vedeţi în curând cum se comportă şi în jocuri.

Intrăm deja pe domeniul 3D, iar primele teste sunt realizate cu ajutorul suitei de teste Futuremark: 3DMark06 şi 3DMark Vantage.

Display-ul notebook-ului nu suportă rezoluţia 1280×1024, iar pentru rularea testelor în condiţii standard am folosit un monitor extern. Am rulat şi la rezoluţia nativă a ecranului de 1366×768, pentru a vă face o idee asupra performanţei. E clar, rezultatele în 1366×768 vor fi mai bune decât în 1280×1024 datorită numărului mai mic de pixeli. Să vedem:

3DMark06

 

Scorurile obţinute sunt destul de bune, şi putem concluziona că o mare parte a jocurilor care folosesc DirectX 9.0c vor fi jucabile la rezoluţia nativă cu detalii destul de ridicate.
3DMark Vantage

 

3DMark Vantage nu oferă un scor total în cazul rulării la o rezoluţie inferioară celei standard, dar ne arată scorul pentru CPU şi GPU. Scorul din Vantage arată mai puţin optimist, dându-ne motive de îngrijorare la rularea jocurilor DirectX 10. Ca idee, la cele două teste de GPU am avut o medie de aproximativ 5fps, pentru ambele rezoluţii.

Totuşi, vom vedea imediat cum se comportă GT325M în jocuri.

 

Teste jocuri

Toate jocurile au fost rulate la rezoluţia nativă de 1366×768, fără AntiAliasing, folosind două profiluri presetate din jocuri: Ultra Low şi Ultra High. Singura excepţie este Crysis Warhead, unde am rulat cu profilul High, şi nu Ultra High.

 

 

 

 

 

 

 

 

După cum ziceam şi pe la început, rezultatele nu sunt spectaculoase, dar sunt bune. Practic la fiecare joc se poate găsi un compromis între calitatea imaginii şi performanţă, pentru a avea o experienţă de joc cât mai fluidă. Eu am jucat Crysis Warhead pe profilul „Gamer” (Medium) şi DIRT2 pe High fără probleme.

 

Temperaturi

Să vedem cum stăm cu temperaturile de funcţionare.

Pentru monitorizare am folosit Everest Ultimate 5.0 şi CoreTemp 0.99.5 x64 pentru CPU (ambele raportează aceeaşi temperatură), MSI Afterburner pentru GPU şi Scythe Kama Sensor pentru măsura temperatura de la fanta de aerisire. Iar pentru a încărca componentele am folosit Prime95 In-place Large FFTs (CPU) şi FurMark 1.6.5 (GPU), timp de 15 minute pentru fiecare test.

Pentru că sistemul de răcire al notebook-ului cuprinde atât CPU-ul cât şi GPU-ul dedicat, am notat temperaturile ambelor şi în momentele în care era stresată doar o componentă, pentru a vedea cât de mult se influenţează una pe cealaltă.

Temperatura ambiantă la care s-au efectuat măsurătorile a fost 21°C, cu o variaţie maximă de +/- 0.5°C.

Ventilatorul din sistem a fost controlat automat şi a funcţionat la trei viteze diferite. La 2400rpm este viteza de rotaţie „default”, zgomotul este imperceptibil de la o distanţă de peste 15-20cm, iar fluxul de aer care iese din fanta de aerisire abia se simte. La 3500rpm zgomotul devine audibil (dar nu e deranjant) din poziţia normală, iar fluxul de aer expulzat e mai puternic. Iar la 4400rpm (maxim cât am vazut să urce) se aude destul de tare dacă e linişte în cameră, dar poate fi acoperit cu uşurinţă de muzică sau orice altă sursă de zgomot 🙂 Evident, fluxul de aer e mult mai puternic. Rezultatele sunt mai jos:

 

Temperaturile sunt foarte bune, atât pentru CPU cât şi pentru GPU. Şi partea cea mai bună e că notebook-ul nu se încălzeşte aproape deloc. Se simte o creştere a temperaturii în partea inferioară şi puţin în dreptul fantei de evacuare, însă e departe de a fi deranjantă.

 

Autonomie

Şi acum partea cea mai importantă, şi locul unde NVIDIA Optimus ar trebui să aibă cea mai mare influenţă: autonomia.

Aceasta a fost măsurată cu ajutorul programului Battery Eater Pro 05, un progrămel foarte micuţ şi foarte deştept. Pe lângă faptul că poate stresa componentele şi poate cronometra durata bateriei, ştie şi să raporteze informaţii utile despre baterie (capacitate maximă, gradul curent de încărcare) şi, foarte interesant, generează un grafic al descărcării şi încărcării bateriei.

Am rulat în două moduri, Classic şi Reader’s Test.

Modul Classic ţine în încărcare 100% toate componentele: CPU, RAM, HDD şi GPU. Deci acest test poate fi privit ca „worst-case scenario”, deoarece în utilizarea zilnică nu veţi sta niciodată cu toate componentele principale încărcate complet. Testul a fost rulat cu profilul „High Performance”, iar GPU-ul folosit a fost NVIDIA GT325M, pornit automat de către tehnologia Optimus.

Modul Reader’s Test e destul de puţin solicitant pentru sistem şi simulează o muncă uşoară de birou. Pe lângă ceea ce face programul mai avem şi procesele sistemului de operare care rulează în fundal şi oferă o privire de ansamblu destul de bună asupra utilizării uşoare a notebook-ului. Aici Optimus nu activează deloc GPU-ul dedicat, deci testul a rulat cu IGP-ul GMA HD. Ca profil de power management am folosit „Battery Saver”.

Rezultatele sunt mai jos:

 

Acesta este timpul total de inregistrare, până în momentul în care notebook-ul a intrat în stand-by. În testul Classic, notebook-ul a intrat în stand-by când mai avea aproximativ 9% baterie, iar în testul Reader’s Test a intrat în stand-by la 5%. Estimările făcute de Battery Eater Pro erau mai mari, în cazul în care era dezactivată complet funcţia de intrare în stand-by. La testul Classic estimarea era undeva la 1h:05min iar în cazul celui de-al doilea test la aproximativ 3h:10min.

Rezultatele sunt foarte bune, şi se datorează în egală măsură componentelor destul de economice şi tehnologiei Optimus. Practic în Reader’s Test notebook-ul N61J se comportă ca orice alt notebook cu placă video incorporată, proiectat pentru munca de birou, iar în momentul lansării unei aplicaţii 3D se comportă ca un notebook de gaming, fiind capabil să ruleze jocurile în detalii destul de ridicate şi cu o autonomie mai mare de o ora.

Să vedem şi graficele de descărcare a bateriei:

Classic Mode:

 

Reader’s Test:

 

Acele dropuri sunt probabil cauzate de citirea incorectă a senzorului bateriei. După cum vedeţi, în cazul testului Classic avem un drop mare, urmat de două „creşteri”, iar în cazul testului Reader, acea creştere e cauzată de faptul că programul nu a citit corect senzorul, deoarece în momentul începerii testului, bateria era încărcată 100%. Şi după cum vedeţi, linia porneşte de la 96-97%. Iar la sfârşit am conectat alimentarea externă pentru a reporni notebook-ul din stand-by.

 

Şi graficul de încărcare a bateriei:

 

Graficul cu reîncărcarea bateriei a fost generat după rularea testului „Classic Mode”. După cum vedeţi, e nevoie de puţin peste două ore pentru reîncărcarea completă a bateriei.

Şi ca o extra-informaţie, am folosit notebook-ul pentru vizionarea filmelor YouTube în format HD 720p. M-am uitat puţin peste două ore la filmele cu StarCraft 2 postate şi comentate de HuskyStarcraft, iar estimarea făcută de Windows 7 pentru durata bateriei era undeva la 2 ore şi 40 minute. Luminozitatea era setată la maxim, wireless-ul era pornit şi făcea streaming de pe YouTube şi modulul Bluetooth era activ. În acest caz, Optimus a considerat că nu e necesară activarea GPU-ului dedicat, deci notebook-ul a rulat cu IGP-ul Intel GMA HD.

 

Eficienta acumultator

Ziceam că o să revin la rularea testului Handbrake, înainte de a încheia articolul. Pentru reîmprospătarea memoriei, mai jos e graficul cu rezultatele.

 

 

Timpul necesar codării e de două ori mai mare în momentul rulării profilului economic, faţă de rularea profilului „High Performance”. Sincer, acest rezultat m-a pus pe gânduri. Cum e mai eficient? Să rulezi la performanţă maximă, sau să rulezi la economie maximă? E clar care variantă e mai bună din punct de vedere al timpului petrecut în faţa aparatului. Dar din punct de vedere al bateriei cum e mai bine?

După cum ziceam pe pagina anterioară, Battery Eater Pro 05 ştie să afişeze gradul de încărcare al bateriei. Aşadar m-am gândit să fac un mic test de eficienţă. Un fel de „public information”, dacă vreţi. Mai mult ca şi o curiozitate personală, care nu are legătură neapărat cu produsul testat azi, ci e ceva mai general. Dar sunt convins că şi pe alţi posesori de notebook-uri îi interesează asta 🙂

Pentru asta am refăcut testul Handbrake cu ambele profile, şi am notat cât de mult s-a descărcat bateria la rularea fiecărui test. Având în vedere că cifrele au fost foarte apropiate la fiecare rulare, am făcut media aritmetică a rezultatelor. Să vedem ce a ieşit:

 

La rularea cu profilul High Performance, s-au consumat în medie 277mAh, iar la rularea cu profilul Battery Saver am pierdut 391mAh din capacitatea bateriei. Şi obţinem un consum mediu pe secundă de:

 

Profilul Battery Saver a consumat în medie doar 0.811mAh într-o secundă, pe când profilul High Performance a consumat 1.154mAh într-o secundă. E clar, consumul pe secundă e mai mic în cazul utilizării profilului Battery Saver. Dar timpul necesar pentru a termina treaba în cazul folosirii profilului High Performance este cu aproximativ 100% mai scurt, pe când consumul pe secundă creşte cu doar 42%.

Concluzia acestui mini-test: dacă trebuie neapărat să codezi un filmuleţ cu Handbrake, e mai bine să foloseşti profilul High Performance. Vei termina munca mai repede şi, per total, vei consuma mai puţină baterie. Încă nu pot să generalizez, deoarece am rulat o singură aplicaţie pe un singur notebook, dar am senzaţia că rezultatele se pot repeta pe o gamă mult mai mare de configuraţii. Dacă şi când o să mai am posibilitatea să rulez astfel de teste, o voi face.

OK, haideţi să vedem ce concluzii putem trage.

 

Concluzii

O sa tratez separat NVIDIA Optimus şi ASUS N61J.

NVIDIA Optimus: aici unul din sloganurile expuse de NVIDIA e foarte corect: „Simply Works”. Fără să fiu părtinitor sau subiectiv, pot să vă spun că aşa e. Chiar funcţionează şi funcţionează foarte bine. Nu am avut nicio problemă cu nicio aplicaţie 3D, de fiecare dată GPU-ul dedicat activându-se când a trebuit. Cu ajutorul utilitarului NVIDIA care arată starea GPU-ului (ON/OFF) am văzut că se activa GPU-ul automat în ambele PCMark-uri în momentul pornirii testelor 3D şi se oprea imediat după terminarea testului, fără nici cel mai mic semn (nici macar un flicker al ecranului), iar în testele de productivitate, HDD şi altele care nu vizează subsistemul video, rămânea oprit.

Recunosc, prima oară când am auzit de Optimus am avut ceva îndoieli şi mi s-a părut a fi oarecum un „marketing gimmick”. Însă văzând tehnologia în acţiune, am înţeles utilitatea clară pe care o astfel de tehnologie o are. Dacă vreţi o comparaţie stupidă, dar care ilustrează foarte bine situaţia, atunci introducerea Optimus e ca inventarea telecomenzii pentru televizor. Sigur, poţi schimba canalele şi apăsând butoanele televizorului, dar e mult mai convenabil să schimbi canalele din confortul propriului pat. La fel e şi cu Optimus: sigur, poţi dezactiva manual GPU-ul de fiecare dată când ieşi dintr-un joc, dar e mult mai convenabil ca totul să se facă automat şi să-ţi vezi de treabă liniştit, fără grija uitării GPU-ului activat şi irosirea bateriei.

ASUS N61J: Sincer mi-e greu să-i găsesc puncte slabe acestui notebook. Pentru că, la fel ca G60J, este un produs excelent. E elegant, e solid construit, e fantastic de bine dotat şi are performanţe foarte bune. Are dimensiuni normale şi o greutate normală pentru un notebook de 16”, iar autonomia e foarte bună. Marea problemă care a avut-o G60J (autonomia) s-a rezolvat simplu prin implementarea tehnologiei Optimus.

Singurul lucru care nu m-a prea încântat a fost HDD-ul de doar 5400rpm, prezent pe exemplarul testat de mine.  Să nu mă înţelegeţi greşit, HDD-ul cu care a venit N61Jv are performanţe perfect normale pentru un model de 5400rpm. Dar consider că este cam lent pentru puterea de procesare disponibilă în acest notebook.

Între timp (de fapt după ce am terminat de scris articolul), am aflat că la noi va fi disponibilă o variantă N61JV, cu o configuraţie puţin diferită faţă de modelul testat de noi. Procesorul va fi Intel Core i5-430M (diferă doar frecvenţa de funcţionare, 2.26GHz şi 2.53GHz cu TurboBoost), HDD-ul va fi de 500GB dar la 7200rpm iar unitatea optică va fi un DVD-RW 8x. Celelalte componente şi dotări vor fi la fel. Sistemul de operare preinstalat va fi Windows 7 Premium, iar notebook-ul va beneficia de un termen de garanţie de 24 luni. Îl veţi găsi începând cu sfârşitul lunii Martie, în lanţurile de magazine Altex şi Media Galaxy, pentru un preţ promoţional de 3.999 RON, TVA inclus. Aşadar şi la capitolul „Preţ” stă foarte bine.

ASUS N61Jv

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.