Cea mai nouă gamă de portabile Sony VAIO din seria P a ajuns oficial și în România, însă până când aceasta va fi disponibilă pentru teste nu putem să vă oferim decât un scurt preview.

Destinată segmentului lifestyle, noua serie VAIO P a fost concepută pentru utilizatorul urban aflat mereu în mișcare, termenul fiind folosit  în sensul cel mai concret posibil. Touchpad-ul destinat mișcării cursorului și butoanele pentu click dreapta/stânga sunt poziționate pe rama display-ului, ceea ce face posibilă acționarea lor în timpul mersului, cu ajutorul degetelor mari ale ambelor mâini.

Notebook-ul ultra-portabil, așa cum îl numește Sony, ferindu-se să îl încadreze într-o categorie precum netbook, MID, UMPC sau smartbook vine cu o serie de facilități care nu vor trece neobservate de către pasionații de lifestyle urban. Culorile disponibile, Neon Green, Hot Pink, Icy White, Electric Orange și Classic Black sunt inspirate de anii 80, pentru piața românească fiind însă disponibilă doar versiunea portocalie și neagră. GPS-ul, busola digitală, și accelerometrul integrat sunt toate prezente în premieră pe un notebook VAIO.

Sony VAIO P

 

Specificatii

GPS-ul, busola digitală, și accelerometrul

Împrumutate de la smartphone-uri, cele trei caracteristici sunt însoțite de un suport software dedicat. Astfel, VAIO Location Search folosește modulul GPS și busola digitală pentru vizualizarea hărților și navigarea în timp real fără a fi nevoie de un browser web. De asemenea, permite afișarea informațiilor despre vreme pentru locația curentă.

Accelerometrul este folosit pentru a facilita navigarea printre paginile documentelor pdf, a fotografiilor sau prin indexul paginilor web, înclinarea dispozitivului spre stânga sau spre dreapta având asociată acțiunea de navigare înainte, respectiv înapoi. Tot accelerometrul este responsabil și cu schimbarea modului de afișare a display-ului din panoramic în portret și invers. Modul de afișare portret asociat cu butoanele prezente pe laterala stângă a display-ului permite citirea documentelor sau a paginilor web într-o manieră similară citirii unei cărți sau a unei reviste.

Display

Display-urile notebook-urilor Sony VAIO sunt fabricate în trei versiuni, fiecare versiune superioară aducând câteva specificații în plus față de versiunile precedente: VAIO Display (raport 16:9 al dimensiunilor, contrast ridicat, rezistență la zgârieturi), VAIO Display Plus (suprafață anti-reflexie, unghi larg de vizualizare) și VAIO Display Premium(luminozitate sporită, o mai bună saturație a culorilor).

Seria P este echipată cu un display LED, VAIO Display Plus. Rezoluția mare pentru diagonala de 8 inci poate crea disconfort în timpul citirii documentelor însă este propice vizualizării conținutului video sau fotografiilor. Soluția acestei probleme a fost rezolvată foarte elegant prin includerea unui buton dedicat schimbării rezoluției de la 1600 x 768 la 1366 x 768.

Butonul destinat schimbării rezoluţiei este poziţionat între alte două butoane cu funcţii speciale. Primul dintre ele, ASSIST, apelează pachetul software VAIO Care. Utilitarul are mari şanse să fie apreciat de către cumpărătorii unui astfel de dispozitiv deoarece facilitează întreţinerea sistemului fără a avea nevoie de foarte multe cunoştinţe tehnice. Ultimul buton din setul celor trei este unul dedicat accesului instant la Internet, foarte folositor mai ales dacă ne gândim la modemul 3G integrat.

 

Galerie foto

Sony VAIO P

 

Sony VAIO P

Pe laterala stângă este prezent un port USB 2.0 şi un port replicator ce permite adăugarea unei ieşiri video sau a unui port LAN. În momentul lansării nu se ştia daca vreuna dintre opţiuni va fi disponibilă în pachetul retail.

 

Sony VAIO P

Laterala stângă adăposteşte încă un port USB 2.0, priza pentru încărcător, comutatorul on/off pentru conexiunea wireless şi o priză de 3,5 inchi pentru căşti.

 

Sony VAIO P

Bateria inclusă poate fi suplimentată de una extinsă, achiziţionată separat. Cele 5 ore de funcţionare estimate de Sony pot fi astfel prelungite cu încă 10. Puterea destul de mare de procesare îndepartează cumva portabilul Sony de zona MID/UMPC prin autonomia relativ scăzută.

 

Sony VAIO P

Frontal găsim poziţionat un card reader SD şi un slot Memory Stick Duo cu funcţionalitate Magic Gate. Imediat sub tastatură sunt poziţionate cele trei butoane cu funcţii speciale.

 

Concluzii

Cea de-a doua generație de ultra-portabile Sony VAIO din seria P abordează un segment foarte predispus la investiții în trend-uri. Nefiind orientată spre business, ci mai degrabă spre o productivitate creativă sau pur și simplu lifestyle, sunt foare mari șansele ca poșetele sau buzunarele sacourilor vintage să fie cât de curând purtătoare de siliciu. Design-ul foarte atrăgător și dimensiunile reduse crează cu adevărat impresia de accesoriu de lifestyle.

Din punctul de vedere al performanțelor nu sunt multe de spus, mai ales în momentul unui preview, rămânând de văzut modul în care un microprocesor Atom din seria Zxxx, dedicată MID/UMPC, și un sistem grafic precum Intel GMA500 pot să facă față necesităților multimedia ale publicului țintă și ale unui sistem de operare precum Windows 7 Home Premium.

Sony VAIO P

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.