AMD are in prezent o cota de piata a procesoarelor desktop de 50.6%, fata de Intel, care se situeaza la 49.4%. Insa, Intel este inca mult in fata pe graficul procesoarelor de laptop si global.

Benchmark-urile vin de la PassMark Software, care prezinta rezultatele din primul trimestru al fiecarui an. Observam ca AMD a mai depasit Intel o singura data in 2006. Acum, dupa 15 ani, pare ca Ryzen-urile Lizei Su vor ramane pe un trend ascendent si in viitor.

Daca este minora diferenta la procesoarele desktop, Intel domina pe piata de laptop . Echipa albastra detine 82.7%, iar cea rosie 17.3%. In domeniul serverelor, constrastul este si mai pronuntat: Intel – 99.2%; AMD – 0.8%.

Laptop market

Chiar daca Intel inca conduce pe piata tuturor procesoarelor, decalajul dintre companii este cel mai mic tot din 2006 incoa.

Trebuie tinut cont ca datele furnizate de PassMark sunt extrase din software-ul lor, care ruleaza doar pe Windows OS. Astfel, calculatoarele cu Linux, macOS sau orice alt sistem de operare nu au fost incluse in cercetare.

Cu seria AMD Ryzen 5000 care a fost laudata de tot internetul (inclusiv de Fulger) si noul leak care sugereaza ca generatia 11 de la Intel, Rocket Lake, se va lansa in martie, numerele precedente sunt in continua schimbare. Pe TechSpot, unde articolul a fost publicat cu aprox. 5 ore dupa acesta, cifrele deja nu mai corespund in totalitate.

Nvidia deja a depasit Intel ca valoare. Ramane de vazut in cat timp (si daca) AMD va ajunge din urma acesti giganti.

Similar Articles

One thought on “AMD a depasit Intel in cota de piata a procesoarelor desktop dupa 15 ani

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.