AMD sunt pe val. AMD sunt niste rock stars care au reusit sa zguduie piata procesoarelor.

Bine, daca ne uitam la cat de multi jucatori sunt in aceasta piata ne dam seama ca nu e atat de greu sa intreaca doar un alt producator.

Caci astia sunt cei ce se lupta pe felia asta pentru consumatori.

Si cum au trecut 15 ani de cand Intel lansau Core 2 Duo, e greu sa ne dam seama ca in esenta doar s-au inversat rolurile. Pentru a doua oara. Remember Athlon si prima trecere de 1 GHz.

Mama ce vremuri bune aveau AMD atunci.

Dar pacat ca doar acolo unde activau, in piata pentru utilizatori. Pe partea enterprise Intel tot intorcea bani cu lopata.

Si uite ca acum AMD ameninta in ambele sectoare. Au venit cu oferte complete si au umplut exact golurile pe care Intel le-a carpit cu niste ++++-uri.

Iar intr-un final au ajuns sa ii intreaca si acolo unde ne intereseaza pe noi de fapt. In gaming.

In acest review exact asta vom afla, cam cat au muscat din felia de gaming. Si mai ales daca ii intrec intr-un final in absolut tot. Eu asta vreau sa vad.

Dar nu stiu de ce simt dorinta asta idioata sa ii vad pe Intel loviti din plin.

Nu sunt fanboy si recent mi-am si cumparat un i3 pentru platforma de soareci.

Dar parca ma bucura sa vad ca AMD mai castiga niste bani si poate isi revin si cu GPU-urile ca urmare a aportului de cash.

 

Ce sunt Ryzen 9 5900X si Ryzen 9 5950X?

Sunt cele mai noi varfuri de gama pe care AMD le are in oferta. Sunt procesoarele vedeta din portofoliul lor.

Ryzen 9 5950X este la creme de la creme. Toate CCX-urile sunt intregi si urca la frecventa mare. Cel putin teoretic deoarece exemplarul pe care l-am primit la review nu prea atingea 4,8 GHz. Bine, in log-uri am regasit frecventa asta. Dar asta inseamna ca in software-urile de monitorizare mi-a aparut pentru o durata prea scurta.

AMD Ryzen 9 5900X & Ryzen 9 5950X review | WASD

Ryzen 9 5900X in schimb are cu patru nuclee mai putin decat fratele lui mai mare. Si aici AMD pot jongla cum doresc. Fie folosesc doua CCX-uri cu cate doua nuclee dezactivate, fie un CCX intreg si unul pe jumatate.

Dar ar trebui sa ne pese? Nu. Nu chiar. Diferenta de performanta dintre configuratii diferite a ajuns atat de mica incat chiar nu conteaza.

Marea noutate a acestor procesoare fata de cele din seria 3000 o reprezinta cache-ul L3. Acel Game Cache, cum le place celor de la AMD sa il alinte, nu face altceva decat sa fie un cache impartit la comun de catre toate nucleele. Adica ce facea Intel cu Core 2 Duo in 2006. Cand avea L2-ul la comun pentru toate nucleele.

AMD Ryzen 9 5900X & Ryzen 9 5950X review | WASD

 

Specificatii

AMD Ryzen 9 5900X & Ryzen 9 5950X review | WASDTrebuie sa recunosc ca frecventele arata demential in tabel. 4,9 GHz sa vezi pe un Ryzen. Pfoai!

Iti indica direct ca vor functiona jocurile brici.

Din acest tabel noi am primit pentru primul review 5900X si 5950X. Asa ca toata atentia o sa le-o acordam lor.

Este extrem de important sa fiti atenti la combinatia CCD-uri/nuclee.

Fiecare CCD poate contine maxim 8 nuclee. Iar cand il vezi pe 5600X cu 6 nuclee si un singur CCD, poti sa tragi singur concluzia ca 2 extra nuclee fie erau defecte, fie au fost dezactivate.

Daca e vorba de primul caz, asta poate insemna ca celelalte nuclee lasate active pe CCD nu sunt cele mai stralucite. Daca este vorba de dezactivarea lor in mod voit, atunci ar trbeui sa vedem frecvente foarte bune. Dar avand in vedere ca au pus frecventa de turbo mai jos, eu as zice ca sunt pur si simplu niste CCD-uri ceva mai slabe din punct de vedere al calitatii.

Daca va aduceti aminte de momentul in care a aparut 1usmus, atunci a fost explicat faptul ca nu toate nucleele unui procesor Ryzen sunt la fel. Si daca nucleul nr. 2, de exemplu, poate atinge 4,9 GHz, cat este scris in specificatii, asta nu garanteaza ca fiecare nucleu al acelui procesor va functiona in load pe un singur nucleu in acelasi fel ca acel nucleu cu numarul 2.

 

Pages ( 1 of 8 ): 1 23 ... 8Next »

Similar Articles

10 thoughts on “Review: AMD Ryzen 9 5950X & 5900X

  1. Ciudat ca in unele teste generatiile anterioare par sa aiba inca un cuvant de spus la fps-uri. De parca astea noi sunt bune dar nici cele anterioare nu-s tocmai de aruncat.

    1. Evident Mihai, și asta deoarece sunt practic aceeași arhitectură Ryzen din 2017 cu noi și noi tweaks generație după generație, mai ales între seriile 3000 și 5000 doar au unificat L3 cache/chiplet și au mai mărit IPCul cu ceva procente… deci nu e ca și cum generațiile anterioare arau gunoi sau ceva… 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.