In lipsa de material pentru analiza a performantei multi s-au apucat sa analizeze piata, preturile si disponibilitatea noilor GPU-uri. Totul in paralel cu pretul Ethereum.

Analiza celor de la Hardware Unboxed reuseste sa ilustreze faptul ca GPU-urile au ajuns niste bunuri valoroase si cautate si drept urmare tot ceea ce se afla intre producator si consumator isi va vrea partea de bani.

Este super bine ilustrata diferenta intre MSRP si pretul de achizitie de pe Ebay in cazul GPU-urilor nou lansate. RTX 3080 Ti si RX 6600 XT fiind cele mai bune exemple de GPU-uri ce au aparut doar cu preturi mari. Iar RTX 3080 Ti fiind deja lansat cu un MSRP prea mare pentru ceea ce este acel GPU in raport cu toata familia RTX 30.

Bineinteles ca ai observat si tu cum in Romania un GTX 1050 Ti costa aproximativ 1500 Lei. Suma pe care ar fi trebuit sa o dai pe un RTX 3060 entry level. Intr-o lume fara criptomonede probabil ca preturile s-ar fi dus in jos pe masura ce se intetea competitia dintre integratorii de cipuri NVIDIA.

In ceea ce ii priveste pe AMD, situatia arata tot la fel de trist. Pana la urma un distribuitor de GPU-uri AMD se inspira si el de la ce face cel ce distribuie la el in tara/oras/regiune GPU-urile alea mega cerute de la NVIDIA. Zici ca sunt mari drug lords ce si-au impartit tarlaua. Si de fapt vand distractie pentru nerds si geeks.

Ambele RX 6600 si-au facut aparitia direct  la pret mai mare.

Stiu ca o sa spui ca nu te intereseaza pentru ca nu cumperi de pe Ebay. Dar ghici cine isi ajusteaza preturile in functie de marii comperciantii? Cei mai mici.

AMD-nVidia-Retail-Price-Trend-2021-v10

A crescut destul de mult pretul ETH in ultima vreme si singura reactie posibila a pietei este sa creasca media preturilor pe masura ce cererea creste si ea.

In momentul asta nu pot sa sper decat sa apara un al 4lea producator de GPU-uri cu un produs decent. Asa cum s-a intamplat cand Intel lansa GPU-ul i740 intr-o piata dominata de Voodoo-uri, Rage-uri si TNT-uri. Intel nu o sa faca nimic pietei cand vor lansa ARC. Doar vor sustine minatul.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.