Mai în glumă, mai in serios NVIDIA care şi-a construit renumele datorită plăcilor video şi GPU-urilor a anunţat astăzi ceva ce doar Intel şi AMD anunţau: un procesor quad-core. Nu lansează nici i5, nici Phenom, nici Bulldozer ci noul Tegra 3 care era cunoscut sub numele de cod Kal’el.

Tegra 3 oferă o îmbunătăţire a performaţei vizuale de până la de 3x mai mare decât performanţa procesorului Tegra 2, cu un consum de energie cu până la 61%  mai puţin. Acest lucru se traduce într-o durată de viaţă a bateriei de până la 12 ore pentru redarea video HD.

Tegra 3 implementează o nouă tehnologie în curs de patentare, cunoscută sub numele de Variable Symetric Multiprocessing (vSMP). vSMP include un al cincilea procesor “ajutător”, dezvoltat în mod special pentru aplicaţii care necesită un nivel de performanţă mai scăzut. Cele patru nuclee principale sunt special proiectate pentru aplicaţiile care au nevoie de o performanţă ridicată şi consumă în general mai puţin decât procesoarele dual-core.

 

În timpul utilizării unor aplicaţii ce necesită un consum de energie scăzut – precum audiţia muzicală, redarea video sau actualizarea datelor în fundal – procesorul Tegra 3 îşi inchide complet cele 4 nuclee de performanţă foloseşte în schimb nucleul ajutător. În cazul aplicaţiilor ce necesită un nivel de performanţă ridicat – precum navigarea pe internet, folosirea mai a mai multor aplicaţii concomitent şi jocuri – Procesorul Tegra 3 îşi dezactivează nucleul ajutător.

 

Tegra 3 oferă:

  • Cea mai rapidă experienţă web, cu  suport pentru Adobe Flash Player 11.1, navigare pe internet cu suport pentru standardele HTML5 şi WebGL, alături de un motor optimizat Javascript
  • Cele mai rapide aplicaţii – cu performanţe impresionante pentru aplicaţii multimedia, cum ar fi editarea foto şi video
  • Cea mai rapidă experienţă multitasking – pentru  comutarea între aplicaţiile obişnuite, cum ar fi audiţia muzicală şi jocurile sau a aplicaţiilor din fundal
  • Cea mai rapidă experienţă de gaming – prin intermediul celor mai noi jocuri optimizate pentru procesorul Tegra 3, disponibile pe aplicaţia NVIDIA Tegra Zone precum Shadowgun, Riptide GP, Sprinkle, Big Top THD, Bladeslinger, DaVinci THD şi Chidori.

 

Caracteristici principale:

  • Procesorul Tegra3 redefineşte consumul de energie şi performanţa mobile-computing datorită următoarelor caracteristici:
    – Primul procesor quad-core din lume bazat pe arhitectura ARM Cortex A9
    – Noua tehnologie în curs de patentare, vSMP, care include un al cincilea nucleu care funcţionează la o frecvenţă mai redusă şi cu un nivel de energie scăzut
    – Unitatea de procesare vizuală GeForce dotată cu 12 nuclee, care oferă o îmbunătăţire a performanţei vizuale de 3x în comparţie cu Tegra 2 şi include suport pentru modul stereoscopic 3D.
    – Noilor motoare video cu support pentru profile video 1080p cu o calitate de până la 40 Mbps
    – Lăţimii de bandă a memorie cu pâna la de 3x mai mare
    – Performanţei de 2x mai mare a procesorului de imagine
  • 40 de jocuri ce vor fi disponobile până la sfârşitul anului 2011 şi peste 15 jocuri optimizate pentru procesorul Tegra 3 sunt în curs de dezvoltare şi vor putea fi accesate în Tegra Zone, aplicaţia NVIDIA gratuită disponibilă pe Android Market
  • Procesorul Tegra 3 este în producţie. Dezvoltatorii pot comanda Kitul Tegra 3 destinat dezvoltatorilor de aplicaţii pentru dispozitive cu Tegra, cum ar fi  tablet PC-urile şi super telefoane la developer.nvidia.com/tegra.

 

Primul tablet PC dotat cu procesorul quad-core Tegra 3 este Asus Eee Pad  Transformer Prime.

 

Tegra3_Chip

 

Şi iată şi câteva screenshot-uri care ilustrează rezultatul 😀 :

Bladeslinger_Nov2011 Glowball_Blue_Nov2011 RiptideGP_Spray_Nov2011

Shadowgun_Water_Nov2011 Sprinkle_Smoke_Nov2011

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.