Nvidia nu au fost niciodata adeptii preturilor mici. Daca e sa dam crezare ultimelor zvonuri aparute, reactia negativa a publicului la GeForce GTX Titan Z se pare ca i-a fortat pe Nvidia sa-si regandeasca strategia de preturi pentru urmatoarea generatie. Asa sa fie oare?

Despre urmatoarea generatie de placi grafice de la Nvidia au aparut multe zvonuri, insa nu se stie decat ca va folosi noua arhitectura Maxwell. Semnele sunt bune, GeForce GTX 750 Ti a reusit sa ofere un raport performanta/consum absolut exceptional. Viitoarele modele din segmentele performance si high end bazate pe arhitectura Maxwell vor mosteni cu siguranta aceasta trasatura, deci Nvidia au loc semnificativ de manevra in ceea ce priveste frecventele de lucru ale GPU-ului. Fara doar si poate, viitoarele GeForce GTX 880 si GTX 880 Ti vor oferi performante mai mari decat modelele echivalente ierarhic din actuala generatie.

Dat fiind faptul ca TSMC au inceput productia in masa pe noul proces de fabricatie pe 20nm, este clar ca urmatoarea generatie de GPU-uri Nvidia (dar si AMD) il  vor folosi. Tranzitia la un nou proces de fabricatie este costisitoare atat din punct de vedere financiar, dar si in privinta muncii depuse. Foarte multe lucruri pot sa mearga aiurea, ceea ce se si intampla de obicei. Numarul de pastile de siliciu functionale per wafer poate sa fie extrem de mic la inceput, tocmai din aceasta cauza. Iata insa ca zvonurile afirma faptul ca Nvidia vor lansa noile placi la preturi mai mici decat in cazul generatiei actuale. Toate bune si frumoase, dar cum sa crezi asa ceva despre o companie care a stabilit noi recorduri de lacomie cu modelele GTX Titan?

Ei bine, cheia este chiar GeForce GTX 750 Ti. Nvidia au lansat acest model tocmai ca sa poata sa studieze felul in care teoria functioneaza in practica. Mai exact, au vrut sa studieze felul in care noua arhitectura Maxwell functioneaza impreuna cu procesul de fabricatie pe 28nm actual. Care-i relevanta din moment ce viitoarele modele vor folosi un proces de fabricatie complet nou? Ei bine, in momentul in care stii deja cum functioneaza o arhitectura in practica, adaptarea la un nou proces de fabricatie merge mult mai usor deoarece ai practic tema facuta pe jumate. Este aceeasi strategie pe care Intel o foloseste cu succes de ani buni.

Din moment ce ai la indemana rezultatele productiei in masa a unui model de cip, poti nu doar sa vezi ce nu a mers bine, ci mai ales de ce rezultatele nu au fost cele la care te asteptai. Chiar daca GeForce GTX 750 Ti a obtinut rezultate exceptionale, Nvidia pot sa foloseasca datele obtinute din producerea acestor cipuri pentru a obtine rezultate si mai bune cu viitoarele cipuri. Atat ca procentaj de cipuri functionale per wafer, cat si ca frecvente de lucru si consum.

Daca Nvidia chiar vor sa ofere viitoarele modele la preturi mai mici, costurile de productie vor fi cu siguranta indeajuns de mici incat sa nu creeze probleme.

Sursa.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.