MSI au lansat propriul model de placă video Intel Arc A380. Aceasta este cea de-a treia variantă de implementare a chipului A380, după ASRock și GUNNIR.

MSI este cel de-al treilea producător care lansează un model de placă video Intel Arc A380. La fel ca și variantele oferite de ASRock și GUNNIR, MSI au adoptat pentru modelul lor un design low-profile single-slot.

Modelul propus de MSI este dotat cu un set de două ventilatoare atașate peste un radiator compact și alungit, asemănându-se destul de mult cu modelul de referință prezentat de Intel.

MSI Intel Arc A380 | WASD.ro

Și nu doar design-ul este împrumutat de la Intel, ci și specificațiile sunt identice cu cele ale modelului de referință. Asta înseamnă că procesorul nu a fost tweakuit sau pre-overclockat în nici un fel. Astfel, frecvența cipului este de 2000 MHz, iar TDP-ul declarat este de 75 W. Pe baza setului de specificații putem deduce că modelul oferit de MSI este cu circa 20% mai lent decât GUNNIR și cu până la 10% mai lent decât cel ASRock.

MSI Intel Arc A380 | WASD.ro

Din păcate, cel puțin momentan, acest model este disponibil doar integrat într-o singură configurație pre-built ce se vinde exclusiv pe platforma Chinese JD. Cea mai performantă configurație de astfel de sistem preasamblat este dotată cu un procesor Intel Core i5-12400F alături de o placă de bază MSI Bomber H610M. Acesta este promovat ca fiind un sistem de gamingului dedicat titlurilor eSports și are prețul de circa 650 USD. Desigur, există și variante mai slab dotate și mai ieftine, cu procesoare precum Core i3-10195F sau Core i5-10400F, alături de plăci de bază  MSI Bomber H510M.

Seria Intel Arc nu a avut parte de succesul și primirea la care personal m-aș fi așteptat. Cel puțin momentan producătorii se luptă cu o serie de dificultăți majore în adoptarea lui Intel în calitate de producător de acceleratoare grafice. Principalele motive pentru care producătorii și distribuitorii nu prezintă interesul așteptat în adoptarea și dezvoltarea tehnologiilor oferite de Intel sunt lipsa unei garanții de preț și ridicarea cotelor pentru operații precum RMA sau retur semnificativ peste ceilalți competitori ai aceluiași segment de piață.

Pe lângă aspectele menționate mai sus, Intel le cer utilizatorilor produselor propuse de ei să adopte tehnologii cu totul noi, cu care nu sunt familiarizați. În condițiile în care AMD și Nvidia deja oferă soluții stabile, familiare și deja cunoscute de actualii dezvoltatori, Intel ar trebui să spargă cumva gheața cu un element care să cântărească suficient e mult în ochii clienților cât să îi determine să adopte aceste noi implementări. Comparativ vă puteți gândi la Tesla, care s-a alăturat industriei auto și actual este un competitor real în fața celorlalți dinozauri din aceleiași industrie tocmai din prisma faptului că au adus ceva în plus față de restul.

Momentan însă, situația nu este nici pe departe bună. Zilele trecute, unul dintre cei mai importanți integratori a declarat că se retrage din producția plăcilor Intel Arc din cauza calității cipurilor. Nu există detalii concrete cu privire la identitatea companiei sau despre problema depistată cu cipurile Intel Arc. Odată cu trecerea timpului însă vom putea să ne dăm seama care va fi rezultatul proiectului Intel Alchemist.

Surse: VideoCardz,TomsHardware, IgorsLab

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.