ASRock au lansat o nouă placă video în format ITX bazată pe cipul grafic Arc A380 realizat de Intel. Acesta este cel de-al doilea model de GPU Arc A380 realizat de un producător terț, primul model fiind realizat de GUNNIR.

ASRock Intel Arc A380 Challenger este o placă video entry-level mică și compactă. Având consumul total maxim de doar 92 W, placa este răcită de un radiator deasupra căruia este montat un singur ventilator. Cu toate acestea, modelul dispune și de tehnologia 0dB ceea ce înseamnă că în majoritatea timpului nu vei sesiza prezența plăcii în sistem.

Placa se alimentează prin intermediul unei cuple PCI-E de 8 pini. Putem deduce că acest model nu este adresat gaming-ului ci, mai de grabă sistemelor portabile, fiind ideală pentru o configurație în miniatură. Concret, acest model are următorul set de dimensiuni: 190 x 124 x 39 mm (L x W x H).

Sub capotă, Arc A380 Challanger conține un cip întreg ACM-G11, ce cuprinde 8 Xe Cores, și poate atinge frecvențe de până la 2250 MHz. Atașat procesorului grafic se găsesc un total de 6 GB de memorie GDDR6 ce pot oferi o lățime de bandă de până la 186 GB/s prin interfața de 96 de biți.

Pe partea de conectică, Arc A380 Challenger ne pune la dispoziție trei ieșiri video DisplayPort 2.0 și un HDMI 2.0b. Intel facilitează producătorii terți cu posibilitatea de a adăuga convertoare ce permit compatibilitatea cu standardul HDMI 2.1, însă ASRock nu s-au folosit de acest aspect în realizarea acestei plăci.

Totul bine și frumos până aici: avem un nou competitor în piața plăcilor video și chiar a lansat o mână de modele palpabile. Însă situația nu este chiar așa de roz: Mulți dintre producătorii terți cu care Intel doresc să colaboreze în producția plăcilor video Intel ARC doresc să se retragă.

Acest fapt are mai multe cauze, principalul fiind dificultatea ridicată căzută asupra producătorilor terți în adaptarea producției după criteriile noului jucător.  Altfel zis, este mai ușor să produci în masă produse cu care ești familiarizat de ani buni și pe baza cărora s-a construit infrastructura actuala, decât să începi de la zero și să reînveți să folosești noile produse. Problema cea mai mare este volumul de cipuri care trebuie utilizat și ulterior trimis către distribuitori. Implicit, cu cât producția stagnează și valoarea produselor scade, ducând la lipsă de profitabilitate.

Un alt aspect vizat de către producători este calitatea cipurilor livrate de Intel, însă nu avem încă detalii concrete cu privire la acest aspect.

Surse: TechPowerUp, TweakTown

Similar Articles

One thought on “ASRock lansează un GPU ITX bazat pe Intel Arc A380

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.