SteelSeries este cel mai plictisitor brand când vine vorba de mouse-uri de gaming. Încă au rămas în era în care ecranele și vibratoarele din mouse erau „a thing”. Iar Prime+ pare la prima vedere o colecție de caracteristici semi inutile.

SteelSeries sunt cunoscuți pentru câteva modele de mouse-uri ce au fost adoptate în scena Pro gaming. Că a fost vorba de obligat jucătorii sponsorizați să le folosească echipamentele, că o fi fost poor choice al jucătorilor, este irelevant. Cert este că SteelSeries au avut cândva parte de notorietate.

Când au lansat seria Prime (includea în fază inițială doar modelele Prime, Prime+ și Prime Wireless) mi s-a părut că au început să gândească în vreun fel mai normal oferta lor de șoareci. Dar au venit și cu Prime Mini și Prime Mini Wireless. Și cumva vor prea mulți bani pentru acești doi frățiori mai mici ai seriei.

Și totuși, contează?

În marea piață a mouse-urilor de gaming nu conteaza absolut deloc ceea ce face SteelSeries. E destul de clar ca nu pot să îi întreacă pe cei fruntași, Razer și Logitech. Logitech au combinația lor cu IP-ul pentru senzorul Hero și tehnologia wireless, iar Razer au exclusivitate perpetuă pentru tot ceea ce lansează unicul producător de senzori pentru mouse-uri de gaming, PixArt. Iar wireless-ul Razer e ok pentru office, dar nu se compară cu cel din Logitech Superlight.

Iar SteelSeries se bucură acum de privilegiul de a-și scrie branding-ul lor pe senzorii de la PixArt și să configureze mai intim comportamentul senzorului. Dar doar când se termină exclusivitatea Razer. It’s something! Iar pe partea de wireless, folosesc o tehnologie atât de slabă încât pun senzori entry-level (Truemove Air/PAW3335), care nu trimit la fel de multe informații către receiver precum un senzor high end.

Dar SteelSeries Prime+ este un mouse cu fir, așa că nu vom mai aborda subiectul wireless. Este destul de evident ca dacă erau capabili, veneau și cu un Prime+ Wireless.

 

Ce este SteelSeries Prime+?

Este, cel puțin din punctul de vedere al producătorului, un mouse pro gaming grade. Și am să fiu sincer, e foarte mișto senzația senzorului. Se observă că e rafinat tracking-ul și că nu e vorba numai de scrisul ala Truemove Pro+ pe un PAW3370, ci chiar configurare mai avansată a algoritmului de tracking. Dar asta nu îl împiedică să fie „bloated” cu o grămadă de chestii pe care ajungi să le plătești degeaba pentru că sunt integrate cu jumătate de măsură. O parte din mouse este ancorata în prezent, iar alta în trecut.

Ca de exemplu cablul micro USB. Deși SteelSeries au reușit să mă impresioneze cu felul în care am ambalat cablul mouse-ului (asta definește îndoiturile permanente ale cablurilor în general). Așadar au luat în considerare feedback-ul comunității și au ambalat cablul fără cute, chestie pe care nu o regăsești la celelalte două modele, Prime și Prime Wireless. Dar au dat cu mucii’n fasole pentru că este vorba de micro USB, nu USB TypeC. Și pe lângă asta nici nu vei putea folosi un orice alt cablu. O să trebuiască să stai cu cablul vândut de SteelSeries pentru că nu se potrivesc prea mulți conectori micro USB în forma triunghiulară… Dar au ei cabluri de rezervă dacă vrei. 8 € bucata. Ce contează că există cabluri mai lejere în lume. Dacă ai vrut Prime+ ești blocat cu un singur fel de cablu.

Ecranul OLED este în egală măsură inutil cât și redundant. Este adevărat că te lasă să adaugi on the fly preset-uri noi de CPI. Dar cine face asta? Un începător care încă nu și-a găsit setările lui. În concluzie probabilitatea să îți fie vreodată util este atât de mică încât voi pune punct propoziției.

SteelSeries Prime+ review | WASD

Senzorul Truemove Pro+ nu este nimic altcvea decât un Truemove Pro, dar combinat cu un senzor de proximitate. Senzația este foarte asemănătoare cu a lui DeathAdder V2, ce are la bază PAW3399 (exclusivitatea Razer). Însă, timpul de răspuns obținut de Prime+ este mai mic. Poate și pentru că nu este configurat la fel de strict precum DA V2 care parcă nu pierde tracking-ul niciodată. Unde în cazul Prime+ tracking-ul este oprit în momentul în care senzorul de proximitate simte o anumită distanță între el și suprafața de tracking. Din motive necunoscute mie, folosind mousepad-ul HyperX Fury S Speed, Prime+ se simțea de parcă avea cablul secționat și se întrerupea la anumite mișcări.

Însă în combinație cu mousepad-uri Logitech, Razer, Xtrfy a funcționat brici. Cine știe ce „senzații” primește senzorul de proximitate când rulează pe mousepad-ul de la HyperX.

Deși Razer folosesc numele PAW3399 pentru sezorul lor actual, acesta este derivat din PAW3370. Același lucru l-a facut și Corsair, și-au redenumit senzorul în PAW3392 (deși ei scriu în specificații PMW3392, pe senzor scrie PAW3392). Și același lucru îl face și SteelSeries cu Truemove Pro. Totuși, diferă specificațiile. Senzorul SteelSeries cică atinge 450 IPS versus 400 IPS cât au Razer și Corsair. Dar e cu steluță pt. că se întâmplă, cică, doar pe suprafețele Qck.

La secțiunea teste o să observați că Prime și Prime+ oferă rezultate diferite. Și senzația e diferită între cele două modele. Și cu ocazia testării lui Prime+ mi-am amintit de ce nu i-am făcut review lui Prime, deși l-am inclus în chart-ul de input lag. Pentru că nu îmi place tracking-ul. Nu e la fel de rafinat ca pe Prime+. Cu siguranță rulează configurații diferite ale algoritmului.

Și un alt aspect extrem de important, patinele preinstalate sunt inutile. Se dezlipesc pe zona centrală. Bineînțeles că SteelSeries sunt super de treabă și vând extra feet la 5€ și dacă vrei de teflon te rezolvă băieții pentru 7€ perechea. Dar am un pont mai bun pentru tine. Pe Amazon sau OLX. Cred că găsești pachete de câte două perechi.

Atât cât l-am testat, rotița lui m-a mulțumit. Totuși, dacă o învârți prea tare o să auzi „fantome” din mouse. Fiind vorba de un „consumabil” nu am cum să prezic viitorul despre cât va rezista în timp. Însă am un sfat pentru voi. Căci știu pe propria piele cât de enervant este să se defecteze rotița sau vreun buton dupa ce abia l-ai folosit o lună sau două. Am fost acolo de prea multe ori așa că am învățat să îmi repar singur șoarecii dacă chiar îmi doresc asta. Din păcate hobby-ul ăsta mă menține mereu fresh în materie de șobolani. Tocmai din acest motiv Prime + o să zboare în cutie direct din momentul în care am publicat acest material. Pentru că este înlocuit de un G303 Shroud Edition :D.

SteelSeries Prime+ review | WASD

Dar revenind la Prime+,  acesta are ce îi trebuie. Forma este foarte bună. Este exact ceea ce caută cei cărora nu li se potrivesc Razer-urile sau Logitech-urile în mână.

Priza este extrem de bună chiar și fără benzi de aderență. Dar dacă găsiți, vă recomand să vă cumpărați. Prime + devine alunecos foarte repede.

SteelSeries Prime+ review | WASD

Software-ul mouse-ului este în concurs de inutilitate și redundanță cu ecranul și caracteristicile on the fly ale mouse-ului. Pentru mine singura utilitate a fost să îi actualizez firmware-ul și să notez versiunea în graficul de mai jos. Și să mâzgâlesc WASD.

SteelSeries Prime+ Software

 

Top100 input lag

Metodologia de testare am descris-o în acest articol și opțional, dacă ai chef să citești am detaliat și aici.

Overall Average Motion Delay - miliseconds - lower is better

Dacă ne uităm la generația actuală, adică Prime. Observăm că Prime+ este cel mai rapid, apoi Prime fără plus este meh, iar Prime Wireless este un mouse office. Nici măcar nu sunt curios de variantele mini. Cu siguranță sunt niște mouse-uri de laptop. Nu de joacă serioasă.

 

Top Esports grade mice input lag

1eSports mice - Motion Delay - miliseconds - lower is better

Motivul pentru care nu regăsiți mulți șoareci destul de populari în lista de mai sus este pentru că i-am observat comportându-se prost în testele slow motion. Lipsesc destul și de multe modele rapide. Ei bine, acele modele sunt rapide, dar au tot felul de minusuri. Se poate observa că am trecut Viper la 1000 Hz. Ei bine, la 8000 Hz este total inutilizabil.

Cam acesta ar fi TOP 15 eSports mice din partea WASD. Oricare dintre modelele de mai sus se comportă excelent în combinație cu pad potrivit. Care și mousepad-ul este tot o consumabilă. Doar în mediul office și mediul #sărăkie un mousepad se schimbă la 3-4 ani.

 

Verdict

SteelSeries Prime+ este un mouse mișto. Evident, dacă nu ești figurant ca mine care vrea și wireless și formă și autonomie și mama și tata. Din păcate singurii care au un wireless cu adevărat bun sunt cei al căror mouse îl vedeți în top. Restul se fac că au mouse-uri wireless. Și asta seamănă într-o oarecare măsură cu piața telefoanelor mobile. Deși toți glumesc că Iphone-urile costă 3 lei să le produci, Iphone-urile sunt o colecție de IP-uri și tehnologii blocate prin exclusivități foarte similare celor de care beneficiază Razer și Logitech în raport cu furnizorii lor de tehnologii. O colaborare exclusivă nu îl face pe unul dintre producători mai cu moț, ci îi face pe restul să joace cu un handicap. Din acest motiv abia acum vezi PAW3370, un senzor ce consumă mai puțin curent decât PMW3389, precedentul vârf de gamă. PAW3370 este important pentru că toată lumea vrea mouse-uri fără fir.

SteelSeries Prime+ review | WASD

Așa că da, încă au logică mouse-urile cu fir în sfera pro gaming și semi pro gaming. Nu toți jucătorii se înțeleg cu formele Logitech, Razer sau alții.

Iar SteelSeries Prime+ primește distincția Great for gaming. Deși știm că se poate mai bine, produsul livrează. În schimb, Prime simplu

  • Poți cumpăra SteelSeries Prime+ d ela PC Garage la prețul de 339 Lei

Great for gaming WASD Award

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.