Si uite-ne ajunsi la cea de a doua insiruire de amintiri din era de grinding pentru maretul comparativ de motion delay.

V-am povestit cum s-a maturizat metodologia de testare si acum a sosit momentul sa va povestesc si ceva cu final fericit, ca sa zic asa.

Cand incepusem sa verificam motion delay am inceput cu mai multi soareci. Cam tot ce aveam la indemana. Printre ei au reusit sa iasa in evidenta cativa extrem de “intarziati”.

Modelele in cauza am decis sa le lasam pe dinafara si sa aflam ulterior care-i faza cu lag-ul extrem.

Pana la urma voiam sa public un comparativ mare cu multe modele, nu sa facem QA. Mai ales ca era vorba de niste nume sonore. Pe care o sa le numim. Np.

Ideea este ca senzorul PMW3389 abia devenea disponibil pentru toti producatorii de soareci. Dupa ce Razer au avut exclusivitate o anumita perioada.

Abia incepeau si acesti producatori de soareci de gaming sa rafineze configuratiile lui PMW3389. Unii o faceau mai bine, altii mai prost. Sau foarte prost.

Cert este ca acei soareci nu pareau problematici. Dar erau cateva scenarii, perfect plauzibile in CS:GO, de exemplu, in care erau cei mai prosti de pe planeta.

Asta a fost si motivul pentru care multi dintre sobolanii din lista nu au ajuns in mainile jucatorilor pro de CS:GO. Insa pot fi observati in alte activitati unde timpul de reactie al tintei nu conteaza, ci doar al click-urilor.

Xtrfy mice | WASD

 

Xtrfy sunt ok, din 2021

Ei sunt primii pe care am sa ii numesc. Si nu in deradere. Ci laudativ. M3 al lor a fost favoritul meu ca forma o perioada indelungata. Cumva parca imi doream ca M4 sa fie un mouse bun. Desi si el era cu lag enorm.

Asa ca i-am masurat motion delay-ul pe 5 suprafete. Sa vad daca cumva senzorul nu vede bine vreun pattern anume.

Si in schimb mi-a iesit la iveala un alt tipar al proastei functionari. Ideea e ca mouse-ul se misca, dar senzorul nu vedea miscarea decat tarziu. Daca viteza de miscare a mainii e foarte mare, pierdea tracking-ul si il regasea dupa cateva zeci de milisecunde.

Al doilea scenariu era legat de pazitul pixelilor in CS:GO. Configuratia lui PMW3389 din M4 ii spunea sa scada intensitatea “LED-ului” NIR dupa 2 secunde. Un fel de power saving.

Si cum era configurat pentru un lift off de 0,9 mm, pierdea tracking-ul. Si il relua rapid daca miscai mana extrem de rapid, cam ca un flick. Imposibil sa urmaresti un inamic care iese de dupa un perete cand tu reactionezi cu o intarziere de cateva zeci de milisecunde, sau chiar si 180 milisecunde. Si mai ales ca nu e de la conexiunea internetului.

Atunci incepusem sa cochetez cu ideea de a imi cumpara un One+ pentru camera aia NIR. As fi putut vedea ce se intampla pe burta soarecelui.

Dar am folosit o camera de supraveghere.

Si atunci am observat intermitenta fascicolului infrarosu.

Infrarosu

Xtrfy M4

Razer Viper

Am completat frumos un pseudo raport QA si l-am trimis oamenilor cerandu-le un firmware cu LOD mai mare decat cel actual.

Doua saptamani mai tarziu primeam firmware-ul cu LOD 2.3mm. Si direct din Windows se observa diferenta de cand il miscam. Fara sa ma mai joc ceva se simtea ca e un alt mouse.

Iar cand l-am testat, intr-adevar, functiona precum un PMW3360 la vremea respectiva. Adica mult mai bine decat o facea initial acel PMW3389.

Valorile de mai jos sunt exprimate in milisecunde si reprezinta timpul dintre momentul in care mouse-ul incepe sa se miste si momentul in care imaginea se misca pe ecran. Cel mai bun rezultat obtinut pana acum, nu medie, este 6 milisecunde. Rezultat ce mouse-ul Razer Viper 8K (cel mai rapid) il obtine in destul de multe esantioane.

Date motion delay

xtrfy-lag

Tot mai rata din cand in cand tracking-ul. Dar in momentul in care au publicat firmware-ul final in ianuarie 2021 au rezolvat absolut toate problemele si l-au transformat intr-un mouse de top.

Au trimis apoi la review si M42 care mi-a reconfirmat precizia metodologiei oferind un rezultat extrem de apropiat de M4.

Iar dupa mai bine de jumatate de an a venit randul lui Xtrfy MZ1 sa fie verificat. Desi stiam ca e acelasi senzor cu acelasi MCU si cu un firmware aproape identic am decis sa il retestez pentru a-mi reverifica metdologia si PC-ul.

In momentul de fata Xtrfy au o platforma foarte stabila bazata pe senzorul PMW3389. Insa, acesta fiind un senzor ce consuma prea mult curent probabil ca vor trece cu totul la PAW3370, nu doar cu modelul M4 Wireless pe care abia astept sa il testez.

Comparativ cu alti PMW3389

xtrfy-inputlag

Sunt cateva modele care ies in evidenta ca fiind extrem de proaste. Acelasi lucru l-am observat si testand soareci cu alti senzori, dar o sa revenim asupra acestui subiect mult mai tarziu. Deocamdata am decis sa o iau per brand.

 

Cine copiaza pe cine?

Sa nu va imaginati ca Dream Machines sunt cumva zei in mouse-uri de gaming. Doar au avut noroc si au ales niste configuratii ok. Ei nu produc periferice de gaming, ci doar aleg un design sau altul. Iar DM6 Holey este incununarea tuturor eforturilor lor cu lipsa de QA. Este un PMW3360 ce se comporta exact precum aceste PMW3389 prost configurate. Poate au schimbat taraba de la cumpara soarecii.

Oricum, ca sa va faceti o idee, hardware-ul din soarecii Xtrfy este intalnit si in Genesis Xenon 800. Acelasi senzor si acelasi MCU. PMW3389 si WTU301. Ceva imi spune ca doar a fost copiata aceasta optiune si implementata. Si avand aceleasi probleme pe care le avea si Xtrfy tind sa cred ca au avut parte de acelasi „ghinion”, zero QA.

Problema apare de la power state-urile acestui senzor. Cu PAW3370 default aceasta problema nu este intalnita pentru ca are un consum mult mai mic si nu mai are nevoie de toate acele power states. Asa ca toti chinezii au noroc si o sa vina cu soareci semi decenti pe piata. PAW3370, fiind un senzor dezvoltat cu un consum redus in minte vine si cu alt algoritm de tracking si feeling-ul este total diferit. Dar deja o dam in SF-uri.

 

Ganduri in incheiere

Xtrfy mice | WASD

Xtrfy sunt ok. Puteti sa cumparati cu incredere. Mai putin M4 Wireless despre care nu stiu sa va zic nimic acum. Dar presimt ca are un wireless la fel de prost precum cel de pe Glorious Model O wireless. E scump sa integrezi latest tech.

Si ca va promiteam in prima parte ca va povestesc de ce nu automatizez acest proces. Imi permite sa observ imediat proasta functionare la orice scenariu imi trece prin cap in momentul in care testez un mouse in combinatie cu o suprafata.

In episodul urmator va povestesc despre cel mai prost producator de mouse-uri de pe planeta. Nu e vorba de SteelSeries.

Similar Articles

7 thoughts on “De la 204 milisecunde la doar 8 – Xtrfy – Input Lag Journey – Capitain Log Entry #2

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.