Keris este seria de mouse-uri ergonomice de la Asus. Keris Wireless Aimpoint este modelul de față și se poate spune despre el că se încadreaza în segmentul high end.

Asus au tot încercat să vină cu tot felul de caracteristici interesante pentru modelele pe care le tot lansează.

Le iese uneori, dar alteori nu prea.

 

Ce este Asus ROG Keris Wireless Aimpoint?

Keris, însă, în toate variantele, mi-a plăcut. Este un mouse simplu cu 5 butoane. Și păstrează caracteristica aceea mișto de la Asus. Găuri pentru șuruburi lângă patine.

Specificațiile mouse-ului le găsiți aici.

Evident, în pachet există și un set de patine de rezervă precum și două switch-uri Omron D2F-01F. Așa ca fapt divers, un switch costă pe emag 34 Lei. Așa că e binevenită această adiție. De asemenea, au mai inclus și gripuri laterale.

Senzorul cu care l-au echipat se numește Aimpoint 36K și ați ghicit funcționează la 36000 DPI. Nu vă faceți iluzii, este tot Pixart senzorul. Totuși, noutatea o reprezintă selecția pentru MCU.  Acesta este un N52840 produs de Nordic Semiconductor.

O variantă similară se regăsește și în G Pro Wireless de la Logitech sau Viper Ultimate de la Razer. Așa că putem spune că stăm bine la capitolul acesta. Au și Asus un furnizor de tehnologie top notch.

Galerie foto

 

 

Cum testez input lag/motion delay?

Metodologie

Primul lucru pe care îl fac este să actualizez firmware-ul sau firmware-urile în cazul în care este vorba de un mouse wireless. Căci și dongle-uri aufirmware. Apoi verific dacă are sleep sau nu ca să știu la ce mă aștept. Testarea unui mouse cu sleep este infinit mai lungă. Uneori nici nu se trezește din sleep. Dar asta se întâmplă de obicei cu chinezării.

Pentru a măsura ceea ce eu numesc motion delay folosesc întotdeauna CS:GO la 400 fps la rezoluția 1920×1080. Unitățile de măsură din grafice sunt milisecunde și reprezintă timpul scurs din momentul în care mouse-ul și-a început mișcarea pe mousepad și această mișcare apare pe monitor.

Indicatorul vizual pentru a semnaliza începutului mișcării mouse-ului este un LED albastru. Totul este inregistrat la 1000 fps folosind o camera Sony RX100 Va.

Mai multe detalii găsiți  aici și aici.

Rezultatul arată așa pentru un sample de 10 milisecunde:

Razer Viper input lag tests | WASD
Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

 

Componente și periferice

Monitorul folosit de noi pentru asta este Aorus KD25F la 240 Hz. Este cel mai rapid monitor căruia i-am măsurat input lag-ul dintre toate monitoarele pe care le-am testat.

Configurația PC-ului este mereu neschimbată și este bazată pe Ryzen 9 5950X, 32GB Corsair Dominator RGB, Corsair MP600 2 TB și Gigabyte Radeon RX 6900 XT.

Rezultate teste

Așa cum v-am spus și în introducere, Asus ROG Keris Wireless Aimpoint, folosește același MCU precum șoarecii Logitech și Razer.

Asus Keris Wireless Aimpoint review | WASD

 

 

Comparativ mouse-uri wireless

Am izolat modelel wireless pe care le-am testat până acum. Trebuie să recunosc că sunt impresionat atât de varianta Aimpoint, cât și de Keris Wireless cu PAW3335. Este singura integrare a lui PAW3335 fără sleep dintre toate pe care le-am testat până acum.

 

Asus Keris Wireless Aimpoint review | WASD

 

Verdict

Asus ROG Keris Wireless Aimpoint este o surpriza uriașă. Nu numai că îi trimite pe Asus în topul șoarecilor buni pentru esports, dar ne arată și că în sfârșit au învățat ce inseamna mouse de gaming. Fără debounce 0 ca pe Gladius 1, fără SoC low power ca pe Gladius 3. Mai au de lucrat la finisaje. Dar direcția în care se îndreaptă e bună. Sper să folosească tot platforma din Keris Wireless Aimpoint și pentru restul modelelor ce le vor lansa. Poate să actualizeze și Gladiusul.

Keris Wireless Aimpoint vi-l recomand, dar fără software. Este un mouse bun chiar și pentru un începător în ale jocurilor. Iar cele două perechi diferite de switch-uri și sistemul de montare pe socket chiar fac experiementatul cu diferite senzații de apăsare mult mai ieftin. E mai ieftin să cumperi micro switch-uri decât mouse-uri cu totul. Nu?

În momentul publicării Keris Wireless Aimpoint nu era listat pe nicăieri prin România. Aproximez că va costa undeva în jurul sumei de 800 de Lei.

Great for gaming WASD Award

Similar Articles

One thought on “Input Lag: Asus Keris Wireless Aimpoint

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.