AMD a fost prima companie care a lansat pe piaţă plăci video compatibile DirectX 11, primele apariţii fiind HD5870 şi HD5850 pentru gama upper-mainstream/high-end, urmate la scurt timp de modelele HD5770 şi HD5750 pentru mainstream. Despre aceste plăci aţi putut citi deja cele câteva articole care acoperă atât configuraţii single-card cât şi dual-card, în cazul modelelor HD5870 şi HD5770.

Acum a venit timpul să discutăm despre cea mai nouă şi cea mai puternică placă video de la AMD dedicată segmentului enthusiast: ATI Radeon HD5970. Aceasta este urmaşa binecunoscutei HD4870 X2, care chiar nu mai are nevoie de nicio prezentare. Probabil că vă întrebaţi de ce nu-i zice HD5870 X2… asta o s-o lămurim mai încolo oleacă. Evident, HD5970 îşi propune să fie cea mai puternică soluţie single-card de pe piaţă, la fel cum făcuse HD4870 X2 la vremea ei (chiar dacă ulterior a fost detronată de GTX295).

Haideţi să facem un mic off-topic… o să ziceţi că „la ce sunt bune plăcile video DX11 dacă nu există jocuri DX11?”. Păi sunt bune la două lucruri.

Primul – forţează industria jocurilor să avanseze. Plăcile DX11 au stârnit curiozitatea multor utilizatori. Iar acum, după ce şi le-au cumpărat, bat la porţile producătorilor de jocuri, să scoată odată titlurile DX11.

Şi al doilea lucru, poate cel mai important, e că ne oferă o idee asupra performanţelor noii generaţii comparativ cu vechea generaţie. Dar mai ales, ne oferă o perspectivă viitoare în ceea ce priveşte segmentul jocurilor – odată cu o generaţie nouă, şi implicit mai puternică, vor apărea şi jocuri mult mai solicitante.

Cu alte cuvinte, ne arată cât sunt de superioare plăcile noi faţă de generaţia aproape apusă şi în ce măsură va fi necesar un upgrade în momentul în care vor exista jocuri suficiente care să folosească noul API la capacitate maximă. Sincer, din acest punct de vedere, situaţia multora dintre noi nu e foarte fericită, deoarece am văzut cu toţii cum se comportă un GTX285 (actualul vârf de gamă single-gpu de la NVIDIA) în momentul activării SSAO în BattleForge. Evident, o parte din gameri vor rămâne pe Windows XP, deci nu o să le prea pese de noile plăci DX11.

Dar să revenim la seria HD5000. Aici AMD a luat o decizie interesantă comparativ cu fosta generaţie: au renunţat la denumirea clasică a nucleelor (RVxxx) în favoarea unor nume mai normale: Cypress (HD5870), Juniper (HD5850) etc. În cazul nostru, HD5970 poartă numele de Hemlock. Un nume extrem de sonor şi puternic, la fel ca Terminator, Rambo, Darth Vader, Skywalker, Mr. Doom etc. Deja ne lasă o impresie cum că „HD5970 means business!” şi ne atenţionează să nu facem greşeala de a subestima această placă.

Deci aşteptări mari de la cel mai nou membru al C.A.B. (Clubului Acceleratoarelor Grafice :D). Vom vedea în continuare în ce măsură se vor adeveri.

 

 

Next up: Specificaţiile. Stay close.

 

 

Pages ( 1 of 16 ): 1 23 ... 16Next »

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.