Verdict

Intotdeauna cand imi asez degetele deasupra tastaturii pentru a asterne concluzia fac un lucru marunt: verific preturile.

Si fix asta am facut acum cu RX 6900 XT. Am verificat preturile. Si nu au legatura cu MSRP-ul ala de $999.

De fapt nici 6800 XT nu are legatura cu gogosile aruncate de AMD. Poate ca ar fi cazul sa inceteze sa mai comunice preturi. Poate ca ar fi cazul sa comunice doar tehnologiile din cipuri.

Cumva consumatorii ii privesc atat pe AMD cat si pe Nvidia ca pe niste zei care o sa ii fulgere uite acus pe vanzatorii netrebnici care vand produsele fabricate de altii la ce pret considera acei vanzatori.

Serios acum. Trecand peste umflarea preturilor, uitati-va pe biroul vostru. Telefonul ala cu Qualcomm nu are un pret recomandat de Qualcomm, ci pretul pe care l-a decis producatorul lui (Asus, Samsung, OnePlus etc).

De fapt despre asta este vorba. Piata GPU-urilor a crescut atat de mult incat se transforma intr-un business similar celui amintit mai adineauri.

Asta inseamna ca gamingul nu mai este doar o nisa. A fost frumos. La fel se intampla si cu masinile. Costa intre atat si atat. Cu cat dai mai mult, cu atat are mai multe chestii. Daca nu dai bani nu ai nici aia, nici aia, nici aialalta.

AMD Radeon RX 6900 XT review | WASD

 

Performanta medie per rezolutie

 

Diferenta de performanta relativa %

Destul de trist sa vezi ca in acest interval de aproape 40 de procente ca performanta relativa te incadrezi intr-un interval de la 2000 Lei pana la 9500 Lei. Pe vremea mea era mai mic intervalul.

 

Preturi si disponibilitate

Am gasit Sapphire RX 6900 XT listat pe PC Garage la pretul de 6699 Lei. Mi-a venit sa rad. Pe cuvant.

In raport cu RTX 3090 putem spune ca sta bine. Este mai ieftina cu o treime. Asa arata raportul si la anuntul MSRP-ului. Dar ce ar trebui sa insemne acei 999$ pe care i-am auzit in prezentare? Atat costa cipul si restul componentelor de pe placa sunt diferenta pana la 6699 Lei? Sau cum ar trebui interpretat ceea ce se intampla?

Poate ca ar fi o idee sa comunice 0 preturi. Sa nu ne mai spuna ce o sa faca Asus dupa ce vor cumpara un cip a carui valoare este fixa. Caci Asus poate pune piese scumpe pe un model de placa si piese ieftine pe alt model de placa. Cert este ca e bucataria lor. Poate decid sa puna piese suflate cu aur. In mod clar nu o sa fie in acelasi film cu MSRP-ul. Acelasi lucru este valabil si pentru Gigabyte, MSI sau ce alte brand-uri ati mai vazut prin scandalurile cu POSCAP-urile RTX-urilor.

 

Pages ( 9 of 9 ): « Previous1 ... 78 9

4 thoughts on “Review: AMD Radeon RX 6900 XT

  1. Buna seara, in legatura cu preturile, cele anuntate de AMD si nVidia, nu contin T.V.A., iar pentru Europa $=Euro, deci 999$ in Romania inseamna 999E+19%=1189E adica preturi incepand de la 5790 lei.Restul pana la 6699 lei, 908 lei, raman nejustificati (15% in plus fata de MSRP).

  2. Da, din pacate gaming-ul nu mai este o nisa si asta ne afecteaza pe noi toti. Sunt curios cat de mult a influentat sistemul de racire pretul placilor, stiind ca placile au nevoie de mai mult cooling comparat cu editiile anterioare (GTX 7xx ca exemplu). Super articol si era si timpul ca AMD sa faca miscarea cu 6xxx series, perfect timing cu detronarea intelului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.