Chipset-urile din seria 7 de la AMD aveau implementată o tehnologie numită Advanced Clock Calibration. Aceasta a fost pregătită pentru a ajuta la supratactarea procesoarelor Phenom II, ceea ce a şi reuşit. Pe lângă asta, a avut un efect secundar neprevăzut şi absolut delicios: deblocarea nucleelor inactive şi/sau a memoriei cache L3 ale procesoarelor Athlon II X2, X3 şi X4 şi Phenom II X2 şi X3. Acest lucru a generat o adevărată isterie în rândul populaţiei, şi a avut ca rezultat creşterea semnificativă a vânzărilor procesoarelor Athlon II X2 şi X3, precum şi o rată de succes foarte mare la deblocarea procesoarelor.

„Problema” a fost că nimeni nu ştia exact cum funcţionează, deoarece AMD nu au făcut publice aceste informaţii. Iar acum, în chipset-urile din seria 8, nu mai e.

Or is it?

Da, dragilor! ASUS sunt primii care au descoperit cum funcţionează acesta, şi au implementat tehnologia numită „Core Unlocker”. Pentru că ASUS activează pe o piaţă extrem de competitivă, în care orice secret industrial şi orice atu sunt păzite cu străşnicie, detaliile despre Core Unlocker sunt destul de puţine. Sincer să fiu, nici nu e foarte important să ştim cum funcţionează, atât timp cât funcţionează. Totuşi, pentru cei curioşi, se pare că are legătură cu chip-ul TurboV EVO.

Există trei opţiuni pentru a activa Core Unlocker: din switch-ul prezent pe placa de bază (pe care vi l-am arătat deja), din BIOS, la secţiunea CPU Configuration, sau prin apăsarea tastei „4” imediat după pornirea sistemului.

OK, OK… dar funcţionează?

Dap! Funcţionează! Bineînţeles, doar pe unele procesoare. De exemplu, dintre cele două procesoare avute în test pentru această platformă, Phenom II X2 550 BE nu s-a putut debloca. La Athlon II X3 435, pe de altă parte, am avut succes maxim: s-a deblocat atât al patrulea nucleu cât şi cei 6MB memorie cache L3.

 

Sincer să fiu, acesta a fost primul lucru care l-am făcut imediat după instalarea platformei. Am montat toate componentele şi am pornit sistemul, să mă asigur că totul e în ordine. După zece secunde, l-am oprit, am mutat switch-ul Core Unlocker în poziţia „ON”, după care am pornit din nou sistemul. Cinci secunde mai târziu, mă uitam cu un zâmbet cât o zi de post la ecran, unde scria că am procesorul „Phenom II X4 B35”. Am instalat sistemul de operare, driverii şi cam toate aplicaţiile posibile, şi aşa am folosit sistemul timp de 4 zile.

Totuşi, un lucru esenţial a fost omis de către placa de bază: creşterea voltajului procesorului. Acesta a rămas la 1.275V. Evident, după primul blocaj, care nu a apărut decât după ce am terminat de instalat sistemul de operare, am intrat în BIOS şi l-am crescut la 1.375V pentru siguranţă, fără nicio problemă de stabilitate.

Aşadar, Kudos, ASUS!

 

Pages ( 6 of 19 ): « Previous1 ... 45 6 78 ... 19Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.