Vreme trece, vreme vine, Intel lansează cipseturi şi procesoare într-o veselie. Am făcut şi-o rimă. Din nefericire, lansarea unora dintre ele a fost prematură – P67, iar producătorii au avut grijă ca următoarea generaţie de plăci de bază, cu B3 în coadă, să ne fure privirea nu doar prin specificaţii ci şi cu un design nou.

Placa de bază pe care o s-o studiem astăzi mi-a atras atenţia încă de când am văzut-o într-o prezentare, cu uşile închise, la sediul ASUS. Mi-a atras atenţia datorită noului tip de design, „Thermal Armor” şi mai ales faptului că poţi controla fazele de alimentare după bunul plac şi nevoi.

Adresarea nu este una specifică, faptul că nu are butoane pentru „Power on”, „Reset” sau pentru overclocking ci doar un prăpădit de „MemOK!” ne face să ne gândim că avem de-a face cu o placă destinată segmentului consumer, nicidecum celor care au totuşi habar de ceea ce înseamnă „BLCK” sau „XMP”.

Publicul ţintă sunt utilizatorii puţin mai pretenţioşi, cei care caută echilibrul perfect dintre robusteţe şi performanţă. Seria „TUF” – The Ultimate Force din care face parte, este pletora de plăci de bază care se poziţionează pe piaţă fix sub reginele din „Republic of Gamers”. Pe scurt, o placă de bază din zona upper-mainstream, ce se vrea un best-buy pe acest segment.

ASUS P67 Sabertooth beneficiază şi de noul BIOS uEFI, BIOS cu interfaţă grafică. Deşi eu am strâmbat din nas la început mi-am dat seama că suntem totuşi în 2011 şi tehnologia avansează şi nu este cazul să mă cramponez de o interfaţă mai arătoasă.

90% din suprafaţa plăcii este după cum vedeţi acoperită de un scut, care în principiu are ca scop direcţionarea cât mai eficientă şi  mai uniformă a fluxului de aer cât şi protecţia împotriva interferenţelor electromagnetice.  Dar protecţia împotriva EMI se putea realiza doar dacă scutul era din metal, iar pentru o răcire bună aveţi nevoie de un ventilator pe care nu îl găsiţi în pachet. Cu alte cuvinte, este degeaba şi mai bine îl înlăturaţi.

Specificaţiile respectă întocmai diagrama cipsetului cu nume de cod „Cougar Point”, mai puţin defectul iniţial al porturilor SATA 3Gbps 🙂 şi cipul pentru sunet.

 

 

Cipsetul P67 este destinat segmentului mainstream, iar H67 segmentului value. Prinicipala diferenţă dintre cele două este faptul că P67 nu suportă procesoare cu grafică integrată dar permite un tweaking mai agresiv şi mai în detaliu şi cum este cazul plăcii de faţă, oferă noile BIOS-uri uEFI.

Alt lucru interesant este faptul că P67 suportă un PCI Express X16 care la nevoie, poate fi împărţit de către producătorul plăcilor de bază în două port-uri cu câte 8 lane-uri dacă se urmăreşte abordarea unor configuraţii multi-GPU, ca în cazul lui Sabertooth.

Ce m-a amuzat a fost implementarera soluţiei proprietare Intel pentru reţea, Intel Gigabit LAN cât şi pentru sunet în defavoarea soluţiei oferite de Realtek. ASUS a folosit totuşi pentru sunet cipul Realtek ALC892.

Iată cum arată specificaţiile plăcii de bază de la ASUS:

  • Format: ATX, 30.5cm * 24.4 cm
  • CPU: LGA 1155, compatibil cu a doua generaţie de procesoare Intel Core i7, i5, i3
  • Chipset: Intel P67 B3 Express
  • RAM: 4 x DIMM, max 32 GB, DDR3, max freq. 1866 Mhz, unbuffered.
  • Sloturi de expansiune: – 2 * PCIe 2.0 x16, single x16 sau dual 2 * x8

                                              – 3 * PCIe x1

                                              – 1 * PCI

  • Multi GPU: Suportă configuraţii NVIDIA Quad SLI şi AMD CrossfireX

  •   Stocare:  – Intel P67 B3 controller2 * SATA 6 Gbps + 4 * SATA 3 Gbps, suport RAID 0, 1, 5, 10

                           – Marvell PCIe SATA 6Gbps controller  – 2 * SATA 6Gbps

                           – Jmicron JMB362 SATA controller – 1 * power eSATA 3Gbps + 1 * SATA 3Gbps extern

  • LAN: Intel Gigabit LAN 82579
  • Audio: Realtek ALC892 7.1 HD
  • IEE 1394: 2 *  VIA VT6308P
  • USB: – NEC USB Controller – 4 * USB 3.0

                  – Intel P67 B3 USB Controller – 14 * USB 2.0

  

ASUS P67 Sabertooth are specificaţii mai mult decât mulţumitoare pentru o placă din segmentul mainstream, singurul lucru care încă se încăpăţăneze să rămână este portul 1394 – Firewire, căruia nu îi înţeleg utilitatea pe o placă de ultimă generaţie, mai ales când avem USB 3.0. Poate doar cei care folosesc camere DV îl mai găsesc util.

 

În imaginea alăturată aveţi certificatul cu care vine P67 Sabertooth în cutie. Acest certificat nu este altceva decât o prezentare a suitei de teste prin care au trecut componentele folosite la construcţia plăcii cât şi placa, ca produs final.

Testele sunt realizate de o companie 3rd party, care teoretic nu are nici o legătură comercială cu ASUS, în afară de respectivele teste de anduranţă.

În ultima perioadă se pare că plăcile de bază ce sunt construite pe baza unui design cât mai apropiat de standardele militare începe să prindă. ASUS, GIGABYTE şi MSI au fiecare propria găselniţă în materie de design. În pagina următoare vom vedea cum a abordat ASUS construcţia acestei plăci de bază rezistentă la „condiţii extreme”.

                                        

Pages ( 1 of 8 ): 1 23 ... 8Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.