Aşa cum spuneam şi în introducere, platformizarea este viitorul, iar sistemele single-chip sunt din ce în ce mai aproape. Dacă înainte de a testa procesorul exista vreun pic de entuziasm, acesta se datora faptului că nu îi cunoşteam preţul. Nu mă aşteptam să fie atât de scump i5 661.

Chiar dacă poate părea ideal pentru un HTPC, 661 nu este chiar în aceea poziţie. Un HTPC trebuie să fie flexibil, nu să ai tooate caracteristicile blocate. Dacă mâine apare să zicem Dolby 5miiX? Da, rezolvi băgând o placă în unul din slot-urile de expansiune, dar pe cheltuiala cui? Adică o sa ajungi la un momentdat să ai nişte caracteristici inutile şi cele mai mari şanse să ajungă departe de util este IGP-ul. Nu cred că vor exista prea mulţi utilizatori care vor folosi chip-ul grafic integrat pentru că nu poate rula jocuri.

Încep să îmi pun întrebari şi despre chipset-ul H55, dacă va avea succes. Placa de bază DH55TC nu este în niciun fel atractivă, iar preţul ei astronomic cu siguranţă creşte intensitatea sentimentului de repulsie.

Merită cumpărat un i5 661 şi o placă de bază P55? în niciun caz atâta timp cât i5 750 este la acelaşi preţ cu 661. Poate va merita în combinaţie cu un i3, sau poate dacă vor exista plăci de bază cu H55 sub 250 RON. Însă aşa cum se prezintă lucrurile în clipa asta, i5 661 parcă s-a născut prea târziu. Preţul la care vine 661 nu este pentru utilizatorii care nu joacă absolut nimic şi în mod sigur aceştia din urmă au deja o placă video de cel puţin 10 ori mai bună decât GMA HD, aşa că….de ce ar alege 661 în defavoarea lui 750? Intel ştie…

Dacă totuşi ne gândim la segmentul mobil, născoceala IGP+CPU parcă îşi are totuşi sensul. În segmentul ăsta dominat deja de plăci video slabe, o altă placă video slabă mai că nu va fi observată:). În plus, aici vom avea posibilitatea trecerii on the fly de la IGP la placa video dedicată, lucru care poate aduce extra autonomie atunci când nu avem nevoie de putere video pentru jocuri.

Aşteptăm să apară şi pe meleagurile noastre i3, poate el ne va readuce entuziasmul (dacă evident va avea un preţ normal, adică în zona 400 RON).

Cu i5 661 ne vom reîntâlni în zilele ce urmează când vom discuta despre o placă de bază cu H55 construită aşa cum trebuie. Până atunci….sayonara.

 

 

Plusuri şi minusuri ale lui Intel Core i5 661

+ performanţă excelentă
+ temperatură rezonabilă

– preţ prea mare

 

Plusuri şi minusuri ale plăcii de bază Intel Desktop Board DH55TC

+ format mATX
+ temperatură degajată mică

– preţ prea mare
– dotări

  • Intel Core i5 661 poate fi cumpărat de aici
Pages ( 7 of 7 ): « Previous1 ... 56 7

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.