Vom începe cu o placă în format uATX, în prezenţa modelului GA-P55M-UD4, o mică bijuterie din punctul nostru de vedere.

 

După cum se vede la o primă privire, chiar dacă placa este mică, GIGABYTE a făcut o treabă bună în echiparea ei.

Pentru început, ne vom uita la posibilităţile de stocare. Pe marginea dreaptă a plăcii avem un conector PATA şi şapte conectori SATA din care şase sunt rotiţi la 90 de grade, pentru un wire-management îmbunătăţit. De remarcat sunt butoanele pentru Power şi Reset, pe care entuziaştii le vor aprecia cu siguranţă. De asemenea, avem la dispoziţie conectorii pentru panoul frontal, patru conectori pentru USB şi un conector Firewire.

Pe marginea inferioară avem „micul Highlander” al PC-urilor, respectiv conectorul FDD.

Mai departe, se poate observa excelentul chip audio care va asigura partea sonoră a plăcii de bază, Realtek ALC889A.

Şi dacă tot am ajuns în această zonă a plăcii, să ne îndreptăm puţin privirea către zona I/O:

Se poate observa prezenţa a 8 conectori USB, 6 conectori audio Jack pentru sunetul 7.1 integrat, ieşire optică şi S/PDIF precum şi un singur conector PS/2 care poate acomoda un mouse sau o tastatură, în funcţie de preferinţele utilizatorului (dar nu amândouă deodată). În plus, se mai poate vedea un singur conector RJ-45 pentru reţea Gigabit (oferit de chipsetul Realtek RTL8111D) precum şi un conector IEEE 1394a. Şi, cel mai interesant, placa dispune de 2 porturi eSATA alimentate.

În partea superioară a plăcii se pot observa 4 slot-uri pentru memorie DDR3, placa suportând un maxim de 16GB de memorie RAM în mod dual-channel. Tot în această zonă avem şi conectorul ATX 24-pin.

În zona CPU-ului se poate admira etajul de alimentare, răcit de două heatskink-uri solide. Este de remarcat spaţiul liber disponibil în jurul socket-ului procesorului, un lucru foarte bun pentru cei care doresc instalarea unor coolere voluminoase.

În incheiere, ne uităm puţin peste slot-urile PCI/PCIe. După cum se poate vedea, placa vine dotată cu un slot PCI, un slot PCIe x4 şi două sloturi PCIe x16, din care slotul albastru e x16 atât fizic cât şi electric iar slotul portocaliu este x16 fizic, dar x8 electric.

Intenţionat am lăsat la sfârşit discuţia despre conectorii PCI/PCIe, deoarece aici avem cel mai important detaliu al acestei plăci de bază: GIGABYTE GA-P55M-UD4 va suporta atât CrossFire cât şi SLI. Astfel, în jurul acestei mici bijuterii se poate construi un sistem portabil foarte puternic, adresat gaming-ului, perfect pentru persoanele amatoare de LAN-Party-uri. Chiar dacă în momentul folosirii unei configuraţii Dual-GPU cele două slot-uri PCIe x16 vor funcţiona în mod x8/x8, practica ne-a demonstrat că penalizările de performanţă sunt extrem de mici şi în unele situaţii chiar inexistente.

Mai departe vom discuta despre o placă de bază din gama high-end: GA-P55-UD6.

Pages ( 2 of 5 ): « Previous1 2 345Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.