Vine puhoiul de placi de baza, lume! Da. Astazi s-a ridicat NDA-ul pentru noile placi de baza cu chipset Intel Z490 si primele care ne-au trecut pragul sunt de la Asus.

Si intrucat nu avem nici voie si nici procesor, nu avem cum sa va aratam ceva legat de performanta. Nici macar BIOS-ul nu putem. Dar hey, avem poze. O gramada de poze.

 

Aceasi Marie cu aceasi palarie

Veti putea admira frumusetile astea din toate unghiurile si la final va puteti gandi si voi…mmmm, ce frumos, Intel lanseaza acelasi lucru, doar ca folosind alt socket.

Pentru a mia oara i-a durut in partea dorsala despre backwards compatibility.

Si spune multe chestia asta. AMD au putut mentine compatibilitatea chiar si cand au trecut la 7nm. Intel nici macar stand exclusiv pe 14nm nu pot face asta. Sau poate nu vor sa faca asta.

Naiba stie. Oricum in punctul asta nu cred ca ii mai pasa cuiva despre motivul pentru care Intel fac sau nu ceva. Daca sunt capabili sau incapabili.

Cert este ca aceasta lansare este cam acelasi drac cu lansarea de la Z390. Nu avem PCIe 4.0 si arhitectura procesoarelor din seria 10 e tot aia pe care o stiti de atata amar de timp.

E bine totusi ca au pastrat spatierea gaurilor pentru coolere. Si astfel, daca iti doresti sa treci la platforma asta, nu trebuie sa schimbi si cooler-ul. Macar atat.

Dar hai sa vedem ce e cu placile de la Asus.

 

Asus ROG Strix Z490-i Gaming

Placile de baza ITX m-au fascinat intotdeauna. In principiu pentru ca iti permit sa construiesti niste PC-uri foarte compacte. Dar marea problema a acestor gen de placi este lipsa caracteristicilor interesante.

Asus au avut mai tot timpul de spus un cuvant cand a venit vorba de acest segment, pentru ca placile lor de baza din seria Impact au iesit mereu in evidenta. Modelul de fata nu este Impact, dar tot e plin de caracteristici misto si este si construita intr-un stil foarte interesant. Solutia audio este amplasata intr-un ”sandwhich” unde se instaleaza si cele doua SSD-uri M.2.

Si partea misto este ca in acest fel au facut economie de spatiu si asta le-a permis sa nu instaleze cea mai slaba solutie audio de pe piata, ci una decenta. De asemenea, Z490-i Gaming vine echipata si cu modul wireless si astfel scade nevoia de a conecta dispozitive extra, o chestie rar intalnita la ITX-uri, care, asa cum ziceam, stau in general cam prost la capitolul dotari.

Acum ramane de vazut si ce pret va avea placuta asta mica si draguta.

Maximus XII Formula

Cumva e marea mea dragoste in materie de placi de baza. De 3 generatii am ramas fidel acestui model. Este combinatia perfecta intre dotari si pret. Formula au fost cam scumpe ce-i drept, dar niciodata nu am simtit ca au fost absurd de scumpe.

Vizual nu sunt foarte mutle lucruri schimbate fata de generatia precedenta.

Slot-urile M.2 sunt la fel in oglinda sub un singur radiator. E o solutie foarte misto, dar daca ai nevoie sa schimbi frecvent SSD-urile se dovedeste a fi taman opusul.

Partea buna este ca au mai pus si un al 3-lea slot M.2 pe spatele placii de baza si astfel au mai sporit posibilitatile de stocare. Macar pentru o parte dintre utilizatori. Pentru cei ca mine care au decis sa renunte la cablurile SATA.

Sistemul de racire este foarte asemanator cu cel pe care il are Maximus XI Formula si au pastrat chiar si colaborarea cu EKWB.

Au pastrat si armura de pe spatele placii de baza. Intr-o oarecare masura, aceasta armura are rolul de a disipa caldura generata de catre VRM-ul placii de baza.

Si am spus ca doar intr-o oarecare masura face asta pentru ca transferul termic de la VRM la acea tabla mare se face prin niste thermal pad-uri. Nu printr-un heatpipe, asa cum am vazut la unele placi de baza pentru Threadripper.

Maximus XII Hero

Acesta este eroul pe care majoritatea fanilor ROG il asteapta. Nu este o diferenta colosala intre Hero si Formula. Vizual, o zaresti in prima. Nu este la fel de shinny si nici nu are acel backplate metalic. A da, si nici waterblock pentru racirea VRM-ului. Dar in rest, sunt foarte apropiate cele doua.

Pana si liniile principale sunt tot pe diagonala. Oricum, e clar ca se va potrivi Riujin perfect si pe aceasta, la fel cum se potriveste si pe Formula.

Si uite asa am primit raspuns si la intrebarea pe care mi-o puneam cand Asus lansau Riujin. Oare urmatoarele placi de baza se vor asorta vizual cu acea racire? Ei bine, da.

Slot-urile M.2 ale acestui model sunt toate pe partea frontala si accesul este destul de dificil. Dar daca nu schimbi SSD-uri pe banda rulanta nu are de ce sa te deranjeze.

ROG Strix Z490-E Gaming

 

TUF Gaming Z490-Plus (Wi-Fi)

Este una dintre placile de baza ceva mai accesibile. Seria TUF este cumva in zona entry-level a segmentului de gaming pentru Asus.

Si avand in vedere pozitionarea ei in piata, dotarile sunt pe masura. Nu avem sisteme de racire complexe, ci doua radiatoare. Cate unul pe fiecare latura VRM-ului. Iar un al treilea radiator este dispus pe chipset. Si desi pare mare in poze, in realitate nu este. Ceea ce ocupa mult spatiu pe PCB este de fapt un cover de plastic.

De data aceasta avem de-a face cu un setup de doua SSD-uri M.2, dintre care doar unul are si radiator in dotare.

Similar Articles

One thought on “Intel Z490 de la Asus

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.