În continuare vă vom prezenta cele mai interesante opţiuni pe care le găsiţi în interfaţa de administrare a router-ului. După cum spuneam nu se poate flash-ui cu nici o variantă de firmware open-source, însă opţiunile prezente acoperă toate nevoile unui utilizator normal.

 

Spre deosebire de alte routere nu prea oferă informaţii asupra fiecărei opţiuni aşa cum fac alte routere de la producători mai cunoscuţi. Un utilizator normal, care nu are cunoştinţe cel puţin medii de reţelistică s-ar putea să îşi „prindă” urechile însă wizardul îşi face treaba destul de bine şi puteţi seta routerul foarte rapid.

 

3

 

Paşii care trebuiesc urmaţi pentru o funcţionalitate minimă sunt trei la număr şi vi i-am ilustrat în imaginile de mai sus. Echipamentul poate fi folosit ca router, access point, bridge, pentru interconectarea a două reţele LAN sau ca simplu client. Plaja de opţiuni pentru wireless este exhaustivă. Puteţi seta chiar mai multe SSID-uri pentru a separa reţelele.

O opţiune interesantă este „Site Survey” care permite echipamentului să scaneze reţele din împrejurimi. Această opţiune vă ajută să vă decideţi ce canal să folosiţi pentru a nu vă suprapune cu cel al vecinlui.

Alte opţiuni mai sunt „bandwith control” care permite limitarea benzii unui anumit client şi „Associated clients” ce face asocierea cu diferite MAC-uri pentru a menţine acelaşi IP diferitelor echipamente conectate.

 

 

Spuneam mai sus că echipamentul are un port USB 2.0 la care se pot conecta diferite device-uri ce se pot accesa remote sau local (NAS – Network Attached Storage). Noi am creat un FTP cu ajutorul unui stick Kingston DataTraveler DT102 pe care am pus 1GB de melodii din colecţia de MP3-uri (cumpărate de pe iTunes, bineînţeles :D).

Ratele de transfer pot varia datorită conexiunii însă folosind flashdrive-ul ca NAS, am atins viteze de transfer bunicele. La copiere prin reţea am atins o viteză susţinută de 21MB/s iar la scriere aproximativ 15-17MB/s. Vitezele foarte mici se datorează flash-drive-ului care nu este creat pentru un asemenea task. Dacă veţi conecta un HDD extern lucrurile vor sta complet altfel.

Sistemele de fişiere suportate sunt FAT şi FAT32.

Setările pentru crearea FTP-ului se fac foarte rapid. Accesul este restricţionat cu username şi parolă pentru a feri conţinutul de ochii curioşilor dar se pot crea mai multe conturi (maxim 3) cu permisiuni diferite cu restricţii la nivel de directoare.

Un o opţiune foarte bună pe care nu o găsim implementată în echipamentele mainstream în ziua de azi este „URL Filtering”. Aceia dintre voi care au copii mici acasă sau adolescenţi în căutare de senzaţii pot restricţiona accesul la website-urile nedorite.

În ultima imagine puteţi vedea cum arată opţiunea „multiple SSID” cât şi faptul că le puteţi izola între ele.

Sunteţi ecologişti? Vă pasă cât curent consumaţi sau vă e teamă că sunteţi expuşi „radiaţiilor” emise de AirLive N.Power? Taiwanezii de la AirLive au găsit o soluţie.

Într-un anumit interval orar puteţi opri echipamentul pentru a limita consumul de curent sau pur şi simplu pentru că doriţi să limitaţi accesul la Internet sau la una dintre reţele într-o anumită perioadă de timp. Eu nu am mai văzut până acum o asemenea caracteristică la un echipament de reţea şi pare interesant deşi eu personal caut să am întotdeauna un uptime foarte mare.

Până acum v-am prezentat routerul în proporţie de 70% însă nu am spus nimic de performanţele propriu-zise. Despre acestea vom discuta în pagina următoare.

Pages ( 2 of 3 ): « Previous1 2 3Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.