Pentru că testarea cu RMAA am introdus-o în review-ul căştilor Logitech G35, am continuat să o folosesc şi în cazul XONAR-ului de astăzi pentru a păstra obiectivitatea.

Sistemul de test a fost alcătuit din:

  • MB: Gigabyte EP45-DS3R
  • CPU: Intel Q6600@3.6 Ghz
  • Memorie: 4*1 GB Kingston HyperX
  • Video: Radeon HD6850

Am rulat RMAA versiunea 6.2 pe 16biţi şi 48Khz în modul direct sound, pentru ca driverele să nu ne afecteze în nici un fel semnalul de test.

Rezultatele comentate le aveţi mai jos.

Testul l-am făcut pe 16 biţi şi 48Khz, bitrate-ul şi samplerate-ul folosit de majoritatea producătorilor de jocuri. Pentru a nu mai umple pagina cu grafice cum am făcut data trecută, am însumat rezultatele într-un mic tabel.

 

Pentru cei care nu au apucat sau nu au avut răbdare să citească review-ul de la Logitech G35 o să explic aici pe scurt cam la ce se referă fiecare acronim. În prima parte a tabelului avem metoda de testare şi condiţiile în care s-a desfăşurat testul. În partea a doua avem însumate performanţele plăcii.

În 16 biţi/48Khz placa s-a descurcat cipul CMI 8786 s-a descurcat „Excelent” după RMAA însă am ceva comentarii de făcut. Să le luăm pe rând. Răspunsul în frecvenţă nu variază absolut deloc ceea ce înseamnă că sunetul este redat clar şi neutru.

Următoarele aspecte ce ne interesează sunt „Noise Level” , „Dynamic Range” şi bineînţeles THD(Total Harmonic Distorsion). Nivelul de zgomot este mai mic decât cel specficat de către Asus, dar diferenţa este dată de faptul că noi am folosit doar două canale pentru test şi nu 5 ca inginerii Asus.

Dynamic Range-ul ne ajută să înţelegem la câţi decibeli poate DAC-ul, la ieşire să reproducă sunetul clar şi fără distorsiuni. Şi aici, XONAR DG a avut rezultate mai bune decât ceea ce ne spune Asus.

În cazul THD este vorba despre distorsiunile care apar la ieşirea semnalului spre căşti sau boxe etc. În cazul nostru, nivelul zgomotului este mai mic decât poate percepe urechea umană, deci avem un rezultat foarte bun.

Stereo Crosstalk se referă la „sound bleed” sau la câţi decibeli se suprapun sunetele de pe cele două canale, stânga-dreapta. Acest lucru poate duce la confuzie într-un joc sau chiar la un playback foarte prost în cazul unor valori mici. XONAR DG a punctat excelent după părerea RMAA dar şi după părerea mea, ţinând cont de preţul pe care îl oferă.

Iată şi rezultatele testării la un bitrate de 24biţi cu un samplerate de 48Khz.

Comentariile sunt de prisos. În condiţii de test mai exigente placa s-a comportat mai bine. Noise-ul a scăzut simţitor iar distorsiunea este aproape de zero. Spun aproape de zero deoarece, chiar dacă RMAA spune că nivelul distorsiunilor este zero barat, întodeauna vor exista distorsiuni. Imperceptibile de urechea umană, dar vor exista.

Suportul software este destul de sărac. Nu am mai creat o pagină special pentru aşa ceva tocmai pentru că nu aduce nimic special în afară de posibillitatea de a seta impedanţa pentru căşti şi frecvenţa undei de joasă. În rest avem setări pe care le regăsim şi în software-ul care vin plăcile de bază cu cip Realtek.

Părţile interesante sunt „fotografiate” mai jos. Ce m-a dezamăgit cel mai mult a fost imprecizia egalizatorului grafic, dar nimeni nu e perfect. E bine că totuşi poate fi dezactivat.

Cred că a sosit vremea să sărim la concluzii. Bănuieşte cineva cam pe unde s-a plasat XONAR DG pe scara aprecierilor WASD.ro?

Pages ( 3 of 4 ): « Previous12 3 4Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.