PC Builds

Construirea unui sistem PC in fiecare dintre aceste doua carcase este o activitate in principiu placuta.

In situatia lui Oathkeeper nu am multe lucruri de reprosat, totul merge snur. Spatiile si gaurile pentru ghidajul cablurilor fiind suficient de mari, largi si permisive pentru a putea organiza cablurile fara nici o problema. Intr-adevar, utilizand o sursa de dimensiune mai mare, precum Corsair HX850i-ul folosit de noi, rack-ul de 3.5″ nu a mai putut fi utilizat, deci am renuntat complet la acesta. De asemenea, bratul pentru sustinerea greutatii placi grafice a fost indepartat deoarece MSI Geforce RTX 3060 este o placa video mult prea lata pentru a permite montarea acestuia in oricare dintre gaurile reglabile. Nu prea vad sensul acestui picior de sustinere din moment ce nu este tocmai compatibil cu placile care chiar au nevoie de acesta, adica cele care au o dimensiune mai mare si care, implicit, sunt mai grele.

Pe de alta parte, AlphaGear Archon are o serie de carcateristici care personal nu mi-au placut. Intr-adevar este varianta mai mica al lui Oathkeeper si au trebuit facute anumite compromisuri pentru a reduce costurile de productie, dar cred ca este loc de imbunatarire. In situatia cooler-ului Noctua NH-D15 utilizat de noi, am putut monta un singur ventilator deoarece cel de-al doilea trebuia montat cativa milimetri mai sus, pe oricare dintre parti, fie din cauza memoriilor RAM, fie din cauza scutului panoului I/O al placii de baza, insa usa carcasei nu se mai inchidea, asa ca am renuntat si la acela. Clemele destinate ghidarii cablurilor nu pot fi montate peste cablurile mai groase, cum ar fi cel de 24 de pini si deci am renuntat complet la utilizarea lor. Voi continua prin a vorbi despre gaurile destinate trecerii cablurilor din compartimentul anterior in cel frontal:

 • Pentru conectarea mufei de alimentare de 24 de pini si a celei dedicate porturilor USB 3.0 de pe panoul frontal este necesara torsionarea cablurilor din cauza faptului ca gaurile respective nu sunt suficient de late, inalitmea fiind suficienta;
 • Cuplele de alimentare pentru procesor pot fi montate doar daca este indepartat radiatorul de pe procesor, nefiind suficient de mult loc pentru a le manipla odata ce placa de baza este fixata;
 • Odata montata sursa, graurile din dreptul mufelor USB 2.0 si HD Audio devin inaccesibile.

Tinand cont de aceste aspecte, ideea de wire-management nu este tocmai prietenoasa cu AlphaGear Archon, cu toate acestea build-ul final este macar la fel de reusit precum cel realizat in Oathkeeper. Pana la urma nu este ca si cum luam la puricat fiecare calculator sa vedem ce se afla in spatele back-panelului, atat timp cat sub sticla totul arata ingrijit.

Platforma de test si metodologie

Urmatorul set de componente a fost montat succesiv in ambele carcase:

 • CPU: Intel Core i9 11900K @3.5 GHz
 • GPU: MSI GeForce RTX 3060
 • RAM: 4x 8GB GSkill TridentZ Royal @3600 MHz
 • SSD: Samsung 850 Evo 250GB
 • PSU: Corsair HX850i
 • Racire CPU: Noctua NH-D15 Black
 • MOBO: Gigabyte Z590 Aorus PRO AX

Pentru a compara cele doua carcase din punctul de vedere al temperaturii si al air-flow-ului am utilizat configuratia de sistem mentionata mai sus. Setarile procesorului au fost lasate pe Default iar ventilatoarele carcaselor au fost setate pe viteza maxima, iar cele ale cooler-ului au ramas pe modul automat.

Am rulat testul de stabilitate integrat in Aida64 timp de doua ore pe fiecare sistem in parte. Temperaturile au fost monitorizate utilizand HWMonitor, iar pentru a obtine graficul de temperatura am utilizat MSI Afterburner.

Temperatura ambientala in timpul rularii testelor avea valoarea de 22°C.

Teste temperatura

Lucrurile stau in felul urmator: AlphaGear Archon a obtinut o temperatura maxima de 67°C, cu media de 65°C, iar AlphaGear Oathkeeper a obtinut maxima de 63°C cu temperatura medie de 61°C. Din moment ce Oathkeeper este o carcasa mai voluminoasa care permite aerului sa treaca cu usurita printre piese si, totodata, are grilaje de aerisire mai multe si mai permisive, a obtinut o temperatura mai scazuta cu aproximativ 4°C decat sora sa, Archon. Ventilatoarele montate pe aceste carcase sunt de acelasi tip deci singurele diferente apar din pricina constructiei lor.

Pages ( 4 of 5 ): « Previous123 4 5Next »

Leave a Reply

One thought on “Review: AlphaGear Oathkeeper si Archon

 1. Cum adica sunt „concepute si proiectate in Romania” ?
  Sentinel este un rebrand la darkFlash Waves, iar Oathkeeper este rebrand la darkFlash DLX21 Mesh.
  Nimic proiectat in Romania, doar cumparate din China.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.