OK, să vă explic de ce ziceam că USB 3.0 e mai interesant ca SATA 3.0. În momentul de faţă marea majoritate a utilizatorilor folosesc HDD-uri mecanice pentru stocarea datelor. Acestea sunt destul de încete, şi sunt departe de a atinge limita de transfer pusă la dispoziţie de interfaţa SATA 2. Chiar şi pentru majoritatea SSD-urilor e suficientă interfaţa SATA 2. Totuşi, există şi SSD-uri (ultra)rapide, care chiar sunt limitate de „bătrâna” interfaţă, iar standardul SATA 3.0 li se adresează în mod special acestora. Totuşi, SSD-urile ultra-rapide sunt foarte scumpe, deci sunt foarte puţini utilizatori care au aşa ceva acasă. În segmentul Enterprise altfel stă treaba, dar noi nu ne aflăm în segmentul Enterprise, nu?

Cu totul altfel stă treaba în cazul interfeţei USB. Standardul USB 2.0 (Hi-Speed USB) oferă o viteză maximă teoretică de 480Mb/s, deci 60MB/s. Însă în viaţa reală limita de transfer e situată undeva la 40MB/s, cu valori foarte uzuale în zona 30-35MB/s. Asta nu ar fi o problemă în cazul unui stick USB, pentru că majoritatea stick-urilor din gama Value nu se apropie nici pe departe de această valoare, ratele uzuale de transfer fiind situate undeva în jurul a 8-10MB/s la scriere şi 20-25MB/s la citire. Doar stickurile din gama Premium ajung mai aproape de limita USB 2.0, însă acestea sunt foarte rare pe piaţă şi, mai ales, foarte scumpe.

Dar cu toţii ştim că în ultima vreme HDD-urile externe au câştigat din ce în ce mai multă popularitate. În acest caz, limitarea la 40MB/s e foarte supărătoare, în special în momentele în care e necesară transferarea unei cantităţi mari de date. Iar introducerea unui nou standard de viteză era imperios necesară.

 

Enter USB 3.0 – SuperSpeed USB.

 

Avantajele noii interfeţe sunt numeroase, însă o mare parte din ele ţin de partea inginerească/electronică, iar pe noi nu ne prea interesează asta. Aşadar voi menţiona doar 3 dintre îmbunătăţiri: viteza, curentul maxim furnizat şi compatibilitatea.

Începem cu viteza, şi facem o mică comparaţie între vitezele maxime teoretice. Iată ce oferă fiecare generaţie:
– USB 1.1 – 12Mb/s (1.5MB/s)
– USB 2.0 – Hi-Speed: 480Mb/s (60MB/s)
– USB 3.0 – SuperSpeed: 5Gb/s (625MB/s)

După cum vedeţi, generaţia a doua a adus la vremea ei viteze de 40 de ori mai mari ca prima generaţie. Iar generaţia a treia aduce viteze de 10 ori mai mari decât generaţia a doua. Evident, nu vom vedea în practică cei 625MB/s, însă chiar şi jumătate din această viteză e o creştere extrem de mare a vitezei de transfer, fiind situată mult deasupra limitei HDD-urilor mecanice actuale.

În privinţa consumului maxim, lucrurile iarăşi sunt în favoarea noului standard. USB 2.0 poate furniza un curent maxim de 500mA, pe când standardul 3.0 poate furniza până la 900mA, deci o creştere de 80%. De ce e important? Pentru că, dacă se conectează un HDD mecanic de 7200rpm sau o unitate optică cu viteza de scriere de peste 8x pentru DVD-uri, acestea nu vor porni deoarece nu obţin suficient curent. Prin urmare e necesară utilizarea a două porturi USB, sau chiar a unui adaptor extern pentru priză. Astfel există şanse mult mai mari ca o unitate externă cu interfaţă USB 3.0 să primească suficient curent dintr-un singur port pentru a funcţiona corect.

Şi al treilea avantaj al USB 3.0 este compatibilitatea. Aici totul e foarte simplu: dispozitivele native USB 3.0 vor funcţiona fără probleme dacă vor fi conectate la un port USB 2.0, însă, evident, viteza de transfer va fi limitată de interfaţă.
Şi atunci care e motivul pentru care încă nu avem dispozitive USB 3.0 pe piaţă, deşi discutăm de o tehnologie relativ „veche”?

Pages ( 2 of 8 ): « Previous1 2 34 ... 8Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.