De-a lungul scurtei lor istorii, stick-urile USB au făcut ceea ce nici CD-urile şi nici DVD-urile nu au reuşit, să nu mai vorbim despre celelalte n tipuri de medii de stocare apărute şi dispărute. Nu sunt de foarte mult timp pe piaţă, dacă privim tot ansamblul industriei şi toată perioada în care piaţa mediilor de stocare portabile s-a dezvoltat.

predator-start

Însă, în această scurtă perioadă în care s-au dovedit tot mai utile pentru om, au reuşit ceva de-a dreptul memorabil…au făcut ca bătrâna dischetă să fie uitată.

Astăzi vom discuta despre un stick USB 3.0 cu totul şi cu totul special. Nu numai că arată foarte bine, dar poate înmagazina în memoria lui 512 GB de date. Vă puteţi imagina unde am ajuns? Într-un dispozitiv de dimensiunea unei brichete putem stoca o jumătate de Terabyte.

În mod clar zvonurile despre stocatul de informaţii în ADN nu mai par aşa  îndepărtate. Chiar dacă pare doar un alt stick, ei bine, el nu e singur pe lume şi mai are un frate şi mai impresionant a cărui capacitate este de nici mai mult nici mai puţin de 1TB.

dt-predator-512gbKingston DT HyperX Predator este un pic cam mare comparativ cu un stick USB clasic, însă, dacă îl comparăm cu prima variantă de HyperX pe USB 3.0, observăm că nu este atât de departe în ceea ce priveşte silueta.

Pe lângă cei câţiva milimetri ce i-au fost adăugaţi, Predator a mai primit şi câteva artificii de design şi, astfel, aspectul lui tinde să fie unul mai stylish. Se poate vedea că şi în pachet există un breloc fancy ce ajută tocmai la acest aspect.

Trecând peste detaliile ce au legătură cu aspectul, descopreim că HyperX Predator este cel mai rapid stick USB 3.0 în momentul de faţă, având declarată o viteză de citire de 260 MB/s şi 160 MB/s pentru scriere. Şi, ca să şi verificaţi asta, puteţi compara rezultatele cu cele obţinute de către stick-ul HyperX de 128GB din articolul de aici.

Hai să vedeţi minunăţia de stick din toate unghiurile şi apoi să vă arăt şi performanţele lui.

 

Galerie

{gallery}/2013/03-hardware/kingston-hyperx-predator-512gb/galerie:171:105:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

Pentru testarea stick-ului Predator am folosit placa noastra de bază GIGABYTE G1 Sniper M3 acompaniată de un procesor Core i7 2600K@4,5 GHz şi 8GB RAM Kingston HyperX Predator@2400. Sistemul de operare a fost instalat pe un SSD Kingston HyperX 240GB împreună cu benchmark-urile pe care le vedeţi mai jos.

 

Teste

atto-512g iso-512gb krystal-512g sandra-512g

Când mă uit la screenshot-urile cu rezultatele, îmi aduc aminte de zilele în care SSD-urile erau compatibile doar cu standardul SATA 2 şi vitezele de scriere şi citire erau similare celor de mai sus. Suna frumos să ai pe vremea aceea un dispozitiv cu asemenea viteze în calculatorul personal. Acum gândiţi-vă cum sună să ai un astfel de dispozitiv în buzunar.

 

Concluzii

Preţul este marele mister al acestui articol. Nu am vrut să vi-l dezvălui pentru a nu vă perturba curiozităţile legate de Predator. Încercaţi să faceţi o socoteală simplă. Dacă un SSD Kingston HyperX de 480GB costă aproximativ 2100 Lei, un stick cu o capacitate mai mare şi cu dimensiuni mai mici cam cât ar putea să coste?

Nu vă veţi da seama în veci, căci nu pot fi comparate nici ca preţ/GB, nici ca performanţă. SSD-ul este un dispozitiv esenţial pentru un PC performant, în timp ce stick-ul Predator este doar o etalare a forţei tehnologice de care dispune Kingston în momentul de faţă.

Dacă vreţi o analogie perfectă, gândiţi-vă la plăcile video ASUS ARES II. Ele sunt ediţie limitată şi achiziţionarea unui astfel de produs premium nu şi-o poate permite oricine.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu Kingston HyperX Predator 512GB. Este un produs exclusivist ce se adresează unui număr limitat de utilizatori ce probabil conduc un Bentley şi îşi permit să investească 4400 Lei în cea mai recentă tehnologie Kingston.

Da, este un preţ enorm pentru buzunarele românilor, însă să nu uităm că scopul acestui stick pe planeta acasta este de a arăta că se poate să avem 512GB într-un dispozitiv de dimensiunile unei brichete şi că în mod clar în viitorul foarte apropiat va deveni mainstream şi preţul va fi rezonabil.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.