Înainte să încheiem articolul, să vedem câteva teste practice.

Windows 7 StartUp Time

Aceeaşi metodologie ca şi până acum: pornit deodată sistemul şi cronometrul, oprit cronometrul în momentul afişării ferestrei Windows Explorer, plasat convenabil de către mine în StartUp. S-au făcut cinci măsurători, cea mai bună şi cea mai slabă fiind eliminate, rezultatul final fiind media aritmetică a celor trei rezultate rămase. În fiecare caz, sistemul de operare a fost proaspăt instalat, în mod AHCI, alături de toţi driverii necesari. Alte aplicaţii nu am instalat.

 

Acesta e timpul total de încărcare a sistemului, inclusiv iniţializarea plăcii video şi a plăcii de bază. Dacă scădem timpul necesar pentru aceste operaţiuni (27 secunde), rămânem cu timpul efectiv de încărcare a sistemului de operare.

 

 

Spre surprinderea mea, când am folosit un singur SSD de 30GB, timpul de încărcare a sistemului de operare a fost mai scurt. HDD rămâne foarte serios în urmă. Îţi apare mai întâi desktop-ul… după vreo 5 secunde îţi apare şi fereastra de Explorer. Şi când te gândeşti că ai scăpat, mai ai de aşteptat încă 4-5 secunde să-ţi apară şi conţinutul ferestrei. Abia din acel moment sistemul de operare răspunde la comenzi.

Windows 7 Shutdown Time

 

 

Aici matricea RAID 0 câştigă detaşat, cu un rezultat sub 5 secunde.

 

File Copy Test

Acelaşi set de fişiere folosit până acum în cadrul acestui test: un singur fişier .iso de 4.15GB şi un set de 10.880 fişiere, cu o dimensiune totală de 1.66GB. Unitatea de pe care am copiat a fost SSD-ul Kingston V+ Gen1 de 64GB, care are o viteză de citire mult mai mare decât vitezele de scriere ale celorlalte unităţi. Deci influenţa acestuia este aproape minimă.

 

 

Aici rezultatul bun obţinut de HDD-ul Seagate în cazul copierii fişierului mare nu surprinde. Practic HDD-ul obţine o viteză medie de aproape 67MB/s, pe când SSD-ul de 30GB este limitat „din fabrică” la 50MB/s. În cazul matricii RAID 0, viteza maximă de scriere ajunge la 100MB/s, acestea fiind şi valorile pe care le-am întâlnit în cadrul testelor sintetice. Iar acest test confirmă rezultatele obţinute până acum.

În cazul copierii fişierelor mici, HDD-ul rămâne în urmă, fiind devansat cu peste 15% faţă de SSD-ul Kingston. Matricea RAID din nou se descurcă foarte bine, obţinând un rezultat mai bun de aproape două ori faţă de un singur SSD.

 

WinRAR 3.91 x64

Şi un test de arhivare cu WinRAR. Sursa a fost folderul cu cele 10.880 fişiere, şi am folosit modurile de comprimare extreme: Best şi Store. Evident, compresia „Best” este foarte dependentă de procesor şi memoria RAM, iar compresia „Store” depinde cel mai mult de unitatea de stocare. Acesta este un test interesant, deoarece presupune citirea multor fişiere mici şi scrierea unui fişier mare în acelaşi timp.

 

 

Observăm că la utilizarea compresiei „Best”, atât HDD-ul cât şi SSD-ul sunt foarte apropiate, iar trecerea de pe IDE pe AHCI are o influenţă perceptibilă în rezultatul final. În cazul compresiei „Store” însă, HDD-ul rămâne în urmă, mai ales în momentul trecerii pe AHCI. Sincer, aici mă aşteptam ca matricea RAID să obţină rezultate mult mai bune, similare cu cele obţinute de SSD-urile din familia V+ Series, cu un timp undeva spre 20 secunde.

 

Pages ( 10 of 11 ): « Previous1 ... 89 10 11Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.