Benq Zowie XL2566K este cel mai nou vârf de gamă destinat gamerilor profesioniști. Deși 360 Hz există de ceva vreme pe piață, noutatea o reprezintă utilizarea unui panou TN.

Cam 95% din populația gameristică din România ar crede, la prima vedere, că un IPS e „mai bun”. Că vorba aia, te uiți și la filme, poți edita și poze. E mai bengos IPS-ul. Dar are în plus față de un TN și niște ghosting. Și cum ghostingul nu este compatibil cu gamingul competitiv, era așteptat un TN zdravăn.

Benq 360 Hz TN

 

Ce este Benq Zowie XL2566K?

Este un monitor pentru gaming competitiv atât pe PC, cât și pe PS5. Mă rog, nu ar mai trebui să fie o surpriză în zilele noastre faptul că merge la 120 Hz. Evident, este dotat și cu tehnologia Dyac+. Am scris mai multe aici despre această tehnologie. În cazul în care aveți curiozități puteți citi în cadrul acelui articol mai multe.

Revenind la jupânul nostru XL2566K, acesta a primit și un facelift al meniului. Astfel, pentru navigare vei folosi un joystick cu 2 axe amplasat pe spatele monitorului.

Benq 360 Hz TN

Specificațiile complete ale monitorului le găsiți pe site-ul Benq.

Fără prea multă gargară de marketing am să sar direct la testele noastre de input lag. Până la urmă doar asta contează când vine vorba de monitoare competitive.

 

Teste Input lag

Metodologie testare

Așa cum am descris și în acest articol, metodologia de testare a suferit o serie de schimbări de-a lungul timpului pe masură ce tot descopeream neajunsuri. Argumentările le gasiți în articolul indicat acum două propoziții.

Așadar, pentru a putea număra milisecundele scurse din momentul în care mouse-ul începe să se deplaseze pe mousepad până în momentul în care monitorul afișează mișcarea folosim o camera video Sony RX100 Mark Va ce poate filma la 1000 fps. Asta înseamnă că fiecare cadru al filmării reprezintă o milisecundă.

Sony RX100 Va

 

Pentru a deplasa mouse-ul într-o manieră repetitivă ne folosim de „electrocorditor” un ciocan cablat la un LED ce se aprinde în momentul în care ciocanul împinge mouse-ul.

 

Jocul folosit pentru testarea standard este CS:GO cu framerate-ul blocat la 400 cu rezoluția 1920×1080 și detaliile setate la minim. Singura diferență între demonstrația de mai jos și realitate este că în teste folosim cuțitul întotdeauna.

Razer Viper input lag tests | WASD
Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

Bineințeles, toate tehnologiile suplimentare au fost dezactivate pentru realizarea testelor de input lag.

PC-ul pe care rula CS:GO este echipat cu urmatoarele componente:

AMD Ryzen Master | WASD.ro

 

Rezultate input lag

Comportamentul monitorului este fără reproș. Valorile pe care le-am obținut se încadrează perfect în plaja de valori pe unde se scalda d eobicei monitoarele bune pentru gaming competitiv 8-9 milisecunde.

 

Iar dacă ne uităm la toate valorile medii pe care le avem cu toate monitoarele testate de noi, ajungem la acest grafic:

CS_GO mouse aim motion delay - miliseconds - lower is better

 

Aorus KD25F, monitorul pe care l-am descoperit ca având cel mai mic input lag, este cu doar o milisecunda mai rapid decât Benq XL2566K. Dar având în vedere diferențele în materie de caracteristici aș putea spune că stă foarte bine.

 

Verdict

Benq 360 Hz TNBenq Zowie XL2566K oferă ceea ce ne așteptam. Vă spun cât se poate de sincer că pretențiile mele când vine vorba de Benq Zowie sunt foarte mari. Dispozitivele lor au fost mereu în categoria „ce trebuie” și XL2566K nu trebuia să fie mai prejos.

XL2566K este singurul monitor la care merită să treci de la un 240 Hz. Sau chiar și de la un 360 Hz IPS. Bine, asta dacă vrei să te joci mai competitiv.

Acea măruntă diferență de ghosting între acest TN la 360 Hz și orice IPS la 360 Hz merită orice sacrificiu. Îl recomand.

Great for gaming WASD Award

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.