După experiența plăcută cu LG C2 și volanul în GT7 a sosit momentul să încerc și să îi și măsor lag-ul echivalentului de la Samsung, Neo QLED de 43 inci.

Chiar după publicarea materialului cu LG C2, mi-am dat seama că, de fapt, acest model nu îmi place pentru lucrat. Scade luminozitatea dinamic în funcție de ceea ce e afișat, iar albul este de diferite intensități. Când îi blocam această fluctuație, culorile semănau cu cele ale unui TN.

Pe PS5 mi-a plăcut extrem de mult. Mai ales la standul cu volan. Dar nu părea TV-ul bun la toate.

Acum a sosit momentul să testăm altceva. Ceva ce promite că nu o să îmi dea luminozitatea în jos când apare un popup pe ecran și cu care o să pot și lucra la PC, dar să mă pot și juca la consolă. Un Samsung Neo QLED.

 

Ce este Samsung Neo QLED 43 inci?

Samsung Neo QLED 43 inci 4K este un televizor ce poate fi utilizat și drept monitor pentru PC.  Tehnologia utilizată de Samsung pentru retro iluminare este mini-LED. Și față de generația anterioară are mai multe zone de local dimming, cam cum am văzut la acest Asus, dar mult mai bine. Nu este același lucru cu OLED, unde fiecare pixel este o zonă de total black.

Revenind la televizorul nostru, rata de împrospătare de 144 Hz parcă te invită să îl conectezi la un PC.

La capitolul inputs stă bine. Vine echipat cu 4x HDMI 2.1.

Samsung NeoQLED 43 inch review | WASD

De asemenea, o altă diferență între cele două TV-uri pe care le-am testat, LG C2 și Samsung Neo QLED constă în construcția picioarelor de suport. Samsung folosesc o tablă enormă curbată și o consolă din plastic. LG, însă, au mers pe două piciorușe ce seamănă cu niște pantofi cu toc. Foarte sleek.

Dar revenind la Samsung-ul nostru, a fost pentru prima oară când am văzut o telecomandă așa mișto. Eu sunt prins în lumea 2001 cu telecomanda Sony de acasa, deși TV-ul îmi permite autentificarea contului Google. Adică e smart.

Dar, bineînțeles că nu telecomanda face diferența între acestea, ci imaginea. Și felul în care o percepi. Samsung-ul mi-a lăsat impresia că este un monitor supradimensionat, în vreme ce LG-ul părea un TV pe birou. Oricum, amândouă mi-au rupt ochii la o distanță așa mică. Chiar și cu standul cu volan mi-am dat seama că obosesc mai repede cu acești mastodonți de 42 și 43 inci, față de cum obosesc cu al meu Gigabyte M32Q de 32 inci. Prea multă lumină. Până să ajungă la afișarea imaginilor, ecranele reprezintă niște surse de lumină. Iar lumina prea puternică obosește.

Partea ciudată este că mă distrez mai mișto cu cele mari. Acoperă mai mult din câmpul vizual.

Samsung NeoQLED 43 inch review | WASD
Mileu RGB

Să nu uit, piesa de rezistență: Samsung QLED rulează și la 144 Hz. Evident, folosind compresie. Dar mă gândesc că nu te deranjează așa tare când te joci pe PC. Pe mine nu m-a deranjat in Assetto Corsa Competizione. A fost, de fapt, caracteristica ce m-a determinat să îl pun pe birou, nu pe stand, astfel încât să pot folosi volanul și la PC, chiar și la mai mulți Hz.

Dar haide să vedem testele de input lag și cum se poziționează modelul oferit de Samsung pentru ceea ce consider eu ecranul perfect pentru sim racing.

 

Input lag tests

Metodologie testare

Așa cum am descris și în acest articol, metodologia de testare a suferit o serie de schimbări de-a lungul timpului pe masură ce tot descopeream neajunsuri. Argumentările le gasiți în articolul indicat acum două propoziții.

Așadar, pentru a putea număra milisecundele scurse din momentul în care mouse-ul începe să se deplaseze pe mousepad până în momentul în care monitorul afișează mișcarea folosim o camera video Sony RX100 Mark Va ce poate filma la 1000 fps. Asta înseamnă că fiecare cadru al filmării reprezintă o milisecundă.

Sony RX100 Va

 

Pentru a deplasa mouse-ul într-o manieră repetitivă ne folosim de „electrocorditor” un ciocan cablat la un LED ce se aprinde în momentul în care ciocanul împinge mouse-ul.

 

Jocul folosit pentru testarea standard este CS:GO cu framerate-ul blocat la 400 cu rezoluția 1920×1080 și detaliile setate la minim. Singura diferență între demonstrația de mai jos și realitate este că în teste folosim cuțitul întotdeauna.

Razer Viper input lag tests | WASD
Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

Bineințeles, toate tehnologiile suplimentare au fost dezactivate pentru realizarea testelor de input lag.

PC-ul pe care rula CS:GO este echipat cu urmatoarele componente:

AMD Ryzen Master | WASD.ro

 

Rezultate input lag

În graficul de mai jos puteți observa valorile fiecărui sample slow motion. Valorile obținute de Samsung NeoQLED sunt similare cu ale unui monitor de gaming decent. Ușor sub cele obținute de LG C2.

CS_GO mouse aim motion delay - all samples - total time_ 10 minutes

 

Iar dacă ne uităm la toate valorile medii pe care le avem cu toate monitoarele testate de noi, ajungem la acest grafic:

CS_GO mouse aim motion delay - miliseconds - lower is better

Diferența de aproximativ 1 milisecundă dintre cele două televizoare nu va fi sezizabilă. De asta poți fi sigur. Însă, diferența dintre cele mai rapide monitoare testate de noi și acest televizor se resimte semnificativ.

 

Verdict

Samsung Neo QLED este un concurent pentru OLED-ul de la LG. În ceea ce privește experiența pe care am avut-o cu ambele, cea cu Samsung a părut mai fără limite, ca să zic așa. Poate și pentru că nu îmi scădea luminozitatea automat în funcție de consum, aspect ce m-a enervat teribil la LG C2 legat la PC.

Totuși, utilizarea unui astfel de TV în tandem, când pentru lucrat, când pentru jucat Sim racer games s-a dovedit a fi anevoiasă. Este enervant să muți volanul constant la TV.

De departe cea mai mișto experiență am avut-o atunci când TV-ul era dedicat exclusiv standului cu volan. Dar eu unul nu știu cine blochează 1000€ ca să țină un display în poziție permanentă la volan. Pe birou nu mi se pare potrivit niciunul. LG-ul are acel dimming, iar Samsung-ul m-a ajutat să îmi dau seama că 43 inici sunt prea mulți pentru o distanță de 1m cât este posibil cu amplasarea pe birou.

Așadar, dacă vreți să mai îmbunătățiți setupul de sim racing cu un ecran de aproape 1000€, Samsungul Neo QLED de 43 inci este o alegere super mișto atât pentru consolă, cât și pentru PC.

Great for gaming WASD Award

TV-ul Samsung Neo QLED de 43 inci poate fi cumpărat de la PC Garage la prețul de 4500 Lei, sau de la Altex la prețul de 4100 Lei.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.