Monitorul ideal este departe mereu de momentul prezentului. Intotdeauna ne vom uita la OLED-uri sau alte panouri scumpe si ne vom gandi ca la un moment dat o sa fie dispozitivul perfect.

Dar pana una-alta realitatea este ca si daca ar aparea monitoare 4K si cu un refresh mare si nu ar fi nevoie de compresie peste 96 Hz, tot nu am avea cu ce sa le oferim un framerate decent. Bine, RTX 3090 poate sa faca asta. Dar isi permite vreun non-miner sa o cumpere?

Asa ca indiferent de cum am privi problema 4K, tot la 2K ne intoarcem.

Nu ai de ce sa il consideri un comporomis, ci mai degraba singura varianta logica dupa ce ai stat 10 ani pe un FHD.

Iar MSI Optix MAG274QRF-QD sare direct in zona sweet spot. Hai sa ii trecem in revista caracteristicile si apoi sa ii testam input lag-ul.

MSI Optix MAG274QRF-QD review | WASD

 

Ce este MSI Optix MAG274QRF-QD?

Este un monitor 2K cu panou fast IPS al carui refresh rate este de maxim 165 Hz. Este extrem de importanta categoria panoului pentru ca fast IPS fata de IPS normale au un timp de raspuns de 1ms. Asta inseamna ca pixelii isi pot schimba culorile mai rapid decat o fac clasicele IPS aparute acum cativa ani.

Stiu ca nu pare mare diferenta pe hartie, insa asta se traduce intr-un motion blur mai mic.

Partea misto, insa, o reprezinta si tehnologia de motion blur reduction pe care MSI au integrat-o. Adica daca oricum te deranjeaza motion blur-ul sensibil mai mic decat la IPS-uri, atunci il poti transforma intr-un real TN cu un unghiuri de vizualizare bune. Exista si o caracteristica pentru „blur reduction” si face exact acelasi lucru ca la monitoarele pentru esports, baga cateva milisecunde de intuneric. Cumva, metoda asta face ca o parte din pixelii ramasi in urma (de la un baleaj la urmatorul) sa se „miste ceva mai repede” pentru a ajunge in pozitia initiala.

Noutatea pe care o aduce acest monitor, din punctul meu de vedere, o reprezinta port-ul TypeC.

Acesta este alternativa pentru DisplayPort si face conectarea la un dispozitiv mobil ceva mai usoara. Sunt sigur ca ati observat si voi cum majoritatea laptop-urilor au port-uri TypeC, dar nu DisplayPort. Iar HDMI-urile nu sunt nici macar 2.0 pe acele laptop-uri. Ei bine, cu TypeC pot sa ai si rezolutie, dar si refresh mare. Mi se pare o aditie excelenta.

Meniul monitorului este accesibil cu ajutorul unui joystick si aceasta caracteristica am vazut-o la din ce in ce mai multi producatori de monitoare. Si adevarul este ca asa navighezi cel mai simplu prin meniu. Si pe langa asta poti programa si niste scurtaturi pentru atunci cand apesi direct inspre directii, nu pe centrul acelui joystick.

De asemenea, vine echipat inclusiv cu un buton pentru quick functions. Acesta este pozitionat simetric butonului de power. Adica se afla pe latura de jos in partea stanga. Iar butonul de power in partea dreapta.

Eu l-am selectat ca input source cycle si imi face viata mai usoara cand vreau sa schimb intre PS5 si PC.

Iar in ceea ce priveste ergonomia, piciorul ii permite sa fie invartit pe orice parte.

Nu este ceva nou faptul ca poti tine monitorul orientat in mod portret. Totusi, mai rar vezi monitoare ce permit potret la 90° si -90°.

 

Galerie foto MSI Optix MAG274QRF-QD

 

Meniul monitorului MSI Optix MAG274QRF-QD

 

Metodologie de testare

Input lag

Asa cum am descris si in acest articol, metodologia de testare a suferit o serie de schimbari de-a lungul timpului pe masura ce tot descopeream neajunsuri. Argumentarile le gasit in articolul indicat acum doua propozitii.

Asadar, pentru a putea numara milisecundele scurse din momentul in care mouse-ul incepe sa se deplaseze pe mousepad pana in momentul in care monitorul afiseaza ceva folosim o camera video Sony RX100 mark Va ce poate filma la 1000 fps. Asta inseamna ca fiecare cadru al filmarii reprezinta o milisecunda.

 

Pentru a deplasa mouse-ul intr-o maniera repetitiva ne folosim de „electrocorditor” un ciocan cablat la un LED ce se aprinde in momentul in care ciocanul impinge mouse-ul.

 

Jocul folosit pentru testarea standard este CS:GO cu framerate-ul blocat la 400 cu rezolutia 1920×1080 si detaliile setate la minim.

Cadrul 199 reprezinta momentul in care circuitul se inchide; frame-ul 200 reprezinta inceputul deplasarii mouse-ului pe pad; frame-ul 210 reprezinta momentul in care actiunea este afisata pe ecran

Bineinteles, toate tehnologiile suplimentare au fost dezactivate pentru realizarea testelor de input lag.

PC-ul pe care rula CS:GO este echipat cu urmatoarele componente:

Picture quality

Pentru masurarea culorilor am folosit un X-Rite i1 Display Pro. M-a interesat in mod special reproducerea culorilor si mai bine zis abaterea de la o reproducere ideala. Adica Delta E. Asadar, am masurat toti parametrii cu monitorul setat pe default, adica asa cum este el cand il scoti din cutie, dar si folosind profilul sRGB (acolo unde exista) sau dupa o calibrare dupa un white point apropiat display-ului de testat.

De asemenea, am inregistrat si valoarea maxima a luminantei, dar si contrastul maximum afisat vreodata pe perioada testelor. Ambele valori sunt foarte importante. Mai ales luminanta deoarece cu cat este mai mare cu atat ai mai multa flexibilitate in setarea culorilor pentru gaming.

In ceea ce priveste delta E-ul, nu am notat doar valoarea maxima asa cum am observat ca se practica. O sa gasiti delta E maxim alaturi de delta E average. Pana la urma, impreuna va ofera o privire de ansamblu mai buna. Media este facuta pe un patch de 24 de culori, iar maxima este valoarea maxima inregistrata pe o singura culoare. Mi se pare logic sa conteze si media. Cu cat este mai mica media pe 24 de valori, cu atat mai bine.

 

Teste input lag

Este cel mai rapid monitor non TN pe care noi l-am testat. Asta se observa si din graficele de mai jos.

 

 

Picture quality

Cel mai remarcabil rezultat se observa la capitolul Delta E. MSI Optix MAG274QRF-QD obtine niste valori super bune.

Luminance

 

Black Luminance

 

 

Contrast

 

Average Delta E

 

Verdict

Mi-ar fi placut sa va pot recomanda mai devreme acest monitor. Dar pandemia si durerile de spate m-au impiedicat sa il duc la locatia secreta unde se afla „ciocanitorul”.

Este pur si simplu exceptional indiferent de scenariul de utilizare. Cumva, a reusit sa imi atraga atentia asupra celor de la MSI. Timpul ala de raspuns atat de mic nu se obtine fara ceva efort depus in acest sens. Adica am vazut atatea dispozitive ce erau testate la misto in stadiul de prototip incat am ajuns sa ma mir ca vad produse asumate care se ridica la statutul la care sa ii trantesc o emblema Editors Choice.

Asadar, MSI Optix MAG274QRF-QD straluceste atat la capitolul input lag, cat si la reproducerea culorilor.

L-a inlocuit cu usurinta pe Aorus AD27QD. Ii este superior din toate punctele de vedere. Dar de departe cel mai tare ma bucur de prezenta port-ului TypeC. Imi ofera extrem de multa flexibilitate.

Si partea cea mai misto este ca accepta semnal video de la PS5 la 120 Hz. Si asta inseamna ca o sa poti sa iti faci un setup compact multiplatform. Chiar si la birou. Ca mine.

In ceea ce priveste pretul, ei bine acesta variaza destul de mult in functie de magazin si de promotia in care se afla monitorul. Pretul de lista este 2500 Lei, insa l-am vazut si la 2100 Lei.

Daca nu sunteti „setati” ca aveti nevoie in viata voastra de 240 Hz sau 360 Hz, MSI Optix MAG274QRF-QD este cea mai buna alegere la 27 inci.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.