În următoarele câteva luni ale acestui an, AMD vor lansa noua serie de procesoare AMD Ryzen 7000 și, de asemenea, aceștia confirmă apariția seriei Radeon RX 7000 până la finalul anului.

De curând AMD au confirmat zvonurile care circulau pe internet cu privire la lansarea noilor procesoare Ryzen 7000 în cel de-al treilea sfert al anului 2022. Cu alte cuvinte, până la finalul lui Octombrie 2022, primele procesoare AMD Ryzen 7000 ar trebui să fie deja pe rafurile magazinelor.

În urma celui ai recent anunț de pe data de 28 August, au fost anunțate și datele concrete cu privire la apariția noilor procesoare, astfel începând cu 13 Septembrie vor apărea primele review-uri ale acestora, urmând ca produsele să fie disponibile în magazine începând cu 15 Septembrie. Inițial vor fi lansate patru SKU-uri, urmând ca pe parcursul anului 2023 să fie adăugate și alte modele. Modelele deja anunțate sunt Ryzen 9 7950X, Ryzen 9 7900X, Ryzen 7 7700X și Ryzen 5 7600X.

Odată cu această lansare, AMD fac debutul arhitecturii Zen 4 fiind și prima serie de procesoare cu soclu LGA realizată de AMD până în prezent. De asemenea, Zen 4 este prima arhitectura realizată pe 5 nm până în prezent.

Procesoarele Ryzen 7000 vor fi compatibile cu cele mai recente tehnologii, precum compatibilitate cu memorii RAM DDR5 și magistrală PCI-E 5.0, iar noul soclu utilizat este AM5.

Conform evaluărilor actuale, arhitectura Zen 4 va aduce performanță cu până la 15% mai ridicată în scenariile Single-Threaded, alături de o sporire de până la 10% a IPC-urilor, față de seria Ryzen 5000. Performanța Multi-Threaded este mult mai promițătoare, sporul așteptat fiind de peste 35% față de generația precedentă.

Diferența fundamentală dintre arhitecturile Zen 4 și Zen 3 se rezumă la procesul de fabricație, Zen 3 utilizând un proces litografic pe 7 nm, în timp ce Zen 4 utilizează 5 nm. Astfel, procesoarele Ryzen 7000 vor putea atinge frecvențe mai ridicate, poate chiar peste 5.5 GHz, menținând totuși consumul la un nivel cât mai redus.

Tot anul acesta vom întâmpina vârful de gamă al seriei de procesoare grafice Radeon Navi 3X. Seria Navi 3X este bazată pe noua arhitectură RDNA 3, și este prima arhitectură de accelerator grafic secționat pe chiplet-uri. Cu toate acestea, nu avem informații oficiale cu privire la specificațiile acesteia, însă internetul e plin de speculații.

Din spusele producătorului putem totuși deduce că noile plăci video Radeon vor fi cu circa 50% mai eficiente decât cele ale generației anterioare. Probabil nu vom vedea modele care să concureze cu vârful de gamă oferit de Nvidia, din moment ce eficiența are prioritate, dar cred cu tărie că nu vom fi dezamăgiți de performanța oferită de acestea.

AMD au făcut un progres remarcabil îmbinând cunoștințele acumulate de-a lungul timpului. Printre acestea se numără prioritizarea oferirii celui mai bun raport performanță/consum și dezvoltarea noilor procesoare prin alăturarea de chipleturi. Se observă că AMD au înțeles din experiențele anterioare și ale celorlalți producători că puterea brută de procesoare nu este mereu soluția și că optimizarea s-ar putea să fie mai rewarding decât menținerea poziției în top. Sunt foarte nerăbdător să văd cum au fost aplicate aceste principii și care este beneficiul concret rezultat în urma acestor eforturi.

Similar Articles

2 thoughts on “AMD confirmă lansarea procesoarelor Ryzen 7000 în Q3 și seria Radeon RX 7000 până la finalul anului

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.