Lansarea lui Radeon R9 290X a adus cu sine o serie de surprize, majoritatea placute. AMD nu s-au multumit cu lansarea unui singur model bazat pe noul cip Hawaii si iata ca acum a venit momentul ca fratele mai mic, Radeon R9 290, sa intre in lumina reflectoarelor si sa intensifice concurenta.

Radeon R9 290X este la ora actuala cea mai rapida placa grafica single GPU de pe planeta, insa castigarea acestei distinctii nu a fost posibila fara compromisuri. Aici ma refer in mod special la caldura degajata de GPU si mai ales la zgomotul produs de ventilatorul folosit de sistemul de racire de referinta. Quiet Mode a reusit sa reduca impactul zgomotului, insa adevaratul potential al lui Radeon R9 290X va fi descatusat odata cu lansarea primelor modele dotate cu sisteme de racire mai bune.

DSC 6662

Chiar si in aceste conditii, impactul asupra concurentei este clar vizibil. In momentul in care redactam articolul despre Radeon R9 290X, cel mai ieftin GeForce GTX 780 putea sa fie achizitionat cu aproximativ 2600 RON. Reactia Nvidia nu s-a lasat asteptata din fericire, iar acum puteti sa achizitionati un GeForce GTX 780 pentru numai 2150 RON. Preturile pentru GeForce GTX Titan au ramas aceleasi insa, exact asa cum ma asteptam.

Acum ca Radeon R9 290X a preluat coroana de la GeForce GTX Titan, a venit momentul ca AMD sa scoata celalalt as din maneca. Este vorba de Radeon R9 290 si dupa cum se intelege foarte usor din denumire, este vorba de un Radeon R9 290X cu mai putine shadere. Cu cat mai putine, intrebati?

 

Specificatii

Radeon R9 290 are active nu mai putin de 2560 shadere din totalul de 2816 shadere de care dispune Hawaii. Mai jos aveti tabelul cu specificatii:

 R9290specs

Daca dezactivarea a doar 256 shadere si implicit 16 unitati de texturare reprezinta o surpriza placuta, acelasi lucru poate fi spus despre frecventa la care sunt tactate acestea din fabrica. Daca Radeon R9 290X are nucleul grafic tactat la 1GHz, fratiorul mai mic foloseste o frecventa de 947MHz. Restul specificatiilor sunt identice cu ale lui Radeon R9 290X, deci vorbim despre 4GB GDDR5 la 5GHz si o magistrala cu memoria grafica pe 512 biti. 

DSC 6657 DSC 6658

Radeon R9 290 ofera acelasi suport pentru tehnologiile noi ca si fratele sau mai mare, deci o sa puteti sa va bucurati de implementarile DirectX 11.2, Mantle si TrueAudio fara probleme. Ca tot a venit vorba despre aceste tehnologii noi, AMD au anuntat trei parteneri noi pentru API-ul Mantle. Este vorba despre Eidos-Montreal (cu al lor Thief nou), Cloud Imperium Games (producatorii lui Star Citizen) si Oxide Games (care lucreaza la motorul grafic Nitrous pentru procesoare multi-core pe 64 biti). Ma asteptam la mai multe nume mari, insa este un inceput destul de bun.

DSC 6663

Placa grafica in sine este absolut identica din toate punctele de vedere cu Radeon R9 290X. De la PCB si VRM pana la sistemul de racire si conectorii de alimentare, nu s-a schimbat nimic. Singura diferenta reala intre cele doua placi, cu exceptia numarului de shadere si a frecventei la care sunt tactate acestea, este faptul ca Radeon R9 290 nu are Uber Mode-ul fratelui sau mai mare. BIOS-urile cu care este dotata placa sunt identice si folosesc aceleasi setari ca si Quiet Mode pentru Radeon R9 290X, deci o temperatura maxima de 95 grade Celsius si viteza maxima de rotatie a ventilatorului setata la 40%.

DSC 6659

Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre ceea ce se ascunde sub sistemul de racire, precum si o descriere amanuntita a noilor tehnologii de la AMD, va recomand sa cititi sectiunea dedicata acestora din articolul despre Radeon R9 290X.

 

Overclocking si temperaturi

Pentru overclocking am setat temperatura maxima la 85 grade Celsius si limita de turatie a ventilatorului la 100%. Potentialul de overclocking al noului Radeon R9 290 este similar cu cel al lui Radeon R9 290X. Frecventa maxima atinsa de GPU in conditii de stabilitate perfecta a fost 1050MHz, comparativ cu 1065MHz in cazul exemplarului de Radeon R9 290X pe care l-am testat. In schimb, memoria a obtinut un rezultat mult mai slab, doar 5.3GHz comparativ cu 6GHz. Motivul pentru care Hawaii obtine frecvente atat de mici pentru memorie ramane un mister, insa cel mai probabil are de-a face cu driverele imature. Un lucru este sigur insa, potentialul de overclocking al placilor grafice variaza destul de mult in ziua de azi, chiar si cand vine vorba de placi din acelasi lot si pastile de siliciu de pe acelasi wafer.

overclocking

Chiar daca turatia ventilatorului nu a trecut de 55% in load, imi mentin parerea ca montarea unui sistem de racire mai bun pe nucleul grafic va scoate la iveala adevaratul potential al lui Radeon R9 290. Atat pentru obtinerea unor frecvente mai mari in overclocking, cat si pentru un nivel sonor adecvat. Zgomotul produs in overclocking a fost cu putin mai mic decat in cazul Radeon R9 290X al carui ventilator ajungea chiar si la 60%. Temperaturile s-au mentinut la cateva grade Celsius sub limita setata din driver, mai exact 94 grade Celsius la stock si 83 grade Celsius in overclocking. Noul driver Beta pus la dispozitie de AMD este mult mai agresiv in ceea ce priveste management-ul frecventei GPU-ului si pot sa spun ca foarte rar am observat scaderi ale frecventei sub 920MHz cand rulam Unigine Heaven.

R9290stockx R9290ocx

 

Platforma de test

Am folosit aceeaşi platformă ca şi pentru restul plăcilor grafice din noua generaţie introdusă de AMD:

  • Placă de bază: GIGABYTE X79S-UP5
  • Procesor: Intel Core i7 3970X @ default
  • Cooler: Noctua NH-U14S
  • Memorii: 4x4GB Kingston HyperX DDR3-1600 CAS9
  • Stocare: Western Digital WD3200AAKS
  • Sursă: Sapphire Pure 950W
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1
  • Display: Philips 227E3LSU

Testele au fost rulate folosind limita pentru ventilator standard impusa de driver, anume 40%.

radeon-r-290-platforma-de-test

 

Teste de performanta

Battlefield 3

 bf3

 

Bioshock Infinite

 bioshockinfinite

 

Borderlands 2

 borderlands2

 

Crysis 3

 cyrsis3

 

DiRT 3

 dirt3

 

DiRT Showdown

 dirtshowdown

 

GRiD 2

 grid2

 

Hitman: Absolution

 hitman-absolution

 

Metro 2033

 metro-2033

 

Metro Last Light

 metro-ll

 

Sleeping Dogs

 sleepingdogs

 

Tomb Raider

 tomb-raider

 

Concluzii

Pot sa spun ca eram foarte curios sa vad ce ofera Radeon R9 290 dupa ce am vazut de ce este in stare noua nava amiral a AMD si nu am fost dezamagit. Cea mai noua incarnare a lui Hawaii ofera performante foarte apropiate de cele ale fratelui sau mai mare si reuseste sa se pozitioneze perfect intre GeForce GTX 780 si GeForce GTX Titan ca performanta. Am observat si imbunatatiri in privinta driver-ului, insa acestea sunt minore. AMD mai are de lucrat la acest capitol. Lucrurile merg spre mai bine incet, dar sigur.

Temperatura ridicata ramane problema principala deoarece diferentele dintre Radeon R9 290 si fratele sau mai mare sunt minore. Scaderea numarului de shadere si a frecventei de functionare a GPU-ului a permis totusi scaderea cantitatii de caldura degajata indeajuns incat limitarea turatiei ventilatorului la 40% sa fie o optiune viabila. Mai pe scurt, placa nu face throttling la fel de tare ca Radeon R9 290X in Quiet Mode. Chiar si asa, va recomand sa asteptati implementarile partenerilor AMD dotate cu sisteme de racire mai bune. Atat pentru temperaturile scazute si zgomotul redus, cat si pentru obtinerea unor frecvente cat mai ridicate in overclocking.

DSC 6664

Uitandu-va la performante, sunt sigur ca va asteptati la un pret apropiat de al lui Radeon R9 290X. Daca acesta din urma a fost lansat cu un pret foarte atractiv comparativ cu preturile practicate de Nvidia, atunci Radeon R9 290 o sa va faca sa va ganditi serios la un upgrade. Spun asta deoarece pretul recomandat de AMD, anume 399$, s-ar traduce in aproximativ 1600 RON in magazinele de la noi. Concurentul cel mai apropiat ca performanta de la Nvidia este GeForce GTX 780, iar preturile pentru acest model incep de la 2150 RON. GeForce GTX 770 are un pret mult mai apropiat, cam 1400 RON pentru cel mai ieftin model, insa ofera performante mult mai mici. Radeon R9 280X se afla in aceeasi situatie ca si GeForce GTX 770, insa preturile pentru acesta pornesc de la 1300 RON.

Per total, daca pretul recomandat de AMD va fi respectat de magazinele de la noi, Radeon R9 290 o sa ofere cel mai bun raport performanta/pret din intregul segment high end. Tinand cont ca asta nu s-a mai intamplat de ceva timp, ma astept ca si de aceasta data instinctul de bisnitar sa domine. Daca doriti sa achizitionati un GeForce GTX 780, v-as recomanda sa luati in considerare Radeon R9 290 sau sa asteptati runda a doua de ieftiniri deoarece acestea or sa apara in curand cu siguranta. Lansarea noilor placi video de la AMD a dus la revitalizarea concurentei intre Nvidia si AMD si iata ca rezultatele sunt excelente inca din start. Tinand cont ca acum aproximativ o luna pretul unui Radeon HD 7970 GHz Edition era semnificativ mai mare decat pretul la lansare al lui Radeon R9 290, ca sa nu mai vorbim de cel al lui Radeon R9 280X, pot sa spun ca asteptam de mult aceasta schimbare.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.